Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ödesdagen som avgör om Hamsik kan spela

Marek Hamsik.
Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Flera positiva skadebesked för IFK Göteborg. 

Storstjärnan Marek Hamsik, 33, kan vara aktuell för spel mot AIK på måndag – men då måste han träna för fullt på lördag.

– Så är det. Det är jobbigt, men vi får avvakta. 24 timmar kan betyda mycket, säger tränaren Roland Nilsson. 

Slovaken, Sebastian Eriksson och Simon Thern körde tillsammans med sjukgymnasten Fredrik Larsson på Kamratgårdens hybridgräsmatta. Enklare övningar med och utan boll. 

Marek Hamsik väntar fortfarande på att få debutera i den blåvita tröjan. En vadskada har hållit honom ur spel i drygt en månad. 

– Det är alltid så att alla vill veta om det är aktuellt inför nästa match. Men vi följer det dag för dag och vi har inte uteslutit någonting inför måndagen. Sen behöver vi ta några steg till för att se att det är hållbart. Det är dags-status som avgör. Men man måste klara av att ligga på maxmoment utan att det blir några symptom av det. Det är nästa steg att erövra, säger Fredrik Larsson och fortsätter: 

– Sen behöver vi klara av de här trappstegen som behövs innan – och i dag var en bra dag. Symptomfritt. 

Hamsik på torsdagens Blåvitt-träning.
Foto: Markus Wulcan

”Otroligt professionell”

Marek Hamsik kom till IFK Göteborg för att få välbehövlig speltid inför sommarens EM-slutspel, men det påverkar inte hur klubben jobbar med honom. 

– Vi är fullt medvetna om bakgrund, var han kommer ifrån och vad han ska till. Men samtidigt så behandlar vi det som vilken skada som helst och honom som vilken spelare som helst. Alla är lika inför vården, säger Fredrik Larsson. 

IFK Göteborgs sjukgymnast, som har samma roll i Janne Anderssons blågula landslag, är imponerad av Hamsiks inställning. 

– Han är otroligt professionell. Om man tittar på det vi efterlyser hos våra spelare, att jaga de extra procenten och försöka vara noggrann och hela tiden vilja utvecklas och bli bättre, så är han fantastisk när det gäller det. Han är fullt professionell i allt han gör och fotbollsspelare 24 timmar om dygnet. Det är en konst att vara det, men det är han, säger Larsson. 

Fredrik Larsson, sjukgymnast i IFK Göteborg.
Foto: Markus Wulcan

”Då behöver han kunna gå för fullt”

Tränaren Roland Nilsson är tydlig med att den förre Napolistjärnan måste få ett ordentligt fotbollspass i benen om det ska vara aktuellt med spel på måndag mot AIK. 

– På lördag behöver han kunna gå för fullt, så är det. På söndagsträningen gör vi inte så mycket, det är ett lugnare pass, säger Nilsson. 

IFK Göteborg, som inte har någon kollektiv träning under fredagen, hoppas även att Simon Thern och Sebastian Eriksson ska kunna spela på måndag. Detsamma gäller även Robin Söder och Kolbeinn Sigthorsson som stod över torsdagens gemensamma pass.