Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nye Blåvitt-finansiärens kontroversiella förslag

Kamratgården.Foto: ROBIN ARON
IFK Göteborg har det tungt sportsligt i år.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

GT kan avslöja att en av finansiärerna som köpt aktier i IFK Göteborgs nya transferbolag vill få bort 51-procentsregeln för att på sikt kunna äga idrottsföreningar.

– Föreningarna måste bolagisera sig. På gott och ont, säger bolagets vd, Martin Jönsson.

Men IFK Göteborgs ordförande Mats Engström beskriver dagens medlemsägande som ”heligt”.

Det var i början av september som det stod klart att krisande IFK Göteborg, i ett försök att få in externt kapital för spelarköp, grundat ett nytt bolag: IFK GBG Transferintressenter AB.

Men vilka finansiärerna bakom bolaget var hölls hemligt. Först då GT begärde ut bolagets aktiebok, där alla aktieägarna framgår, offentliggjordes vilka som skjutit till pengar.

Då beskrevs det hela som tämligen okontroversiellt.

– Alla är kända sedan tidigare bland våra medlemmar och supportrar, sa klubbdirektören Max Markusson.

IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson.Foto: MATHIAS BERGELD /BILDBYRÅN

Vill äga idrottsföreningar

Nu kan GT avslöja att ett av bolagen som gått in med pengar i IFK Göteborgs transferbolag grundades för att ta över och äga idrottsföreningar – något som i dag inte är tillåtet på grund av den så kallade 51-procentsregeln som garanterar att medlemmarna har sista ordet i landets idrottsföreningar.

Det handlar om JSM Art & Sport AB, som ingår i samma koncern som snabblåneföretagen Cashbuddy och Cash2you.

I senaste årsredovisningen, som lämnades in till Bolagsverket i våras, uppger ägarna under rubriken "Utsikter inför 2018" att bolaget inväntar en regeländring – vad gäller just ägandet av idrottsföreningar:

"Bolaget avvaktar förändring i reglerna om ägande av idrottsföreningar. Om den genomförs ska återigen fokus riktas mot bolagets utveckling."

Fakta: 51-procentsregeln

En av svensk idrotts mest omdiskuterade frågor rör den så kallade 51-procentsregeln. Regeln, som är inskriven i Riksidrottsförbundets stadgar, ska garantera medlemmarnas inflytande över föreningslivet. 

Inget företag eller enskild person får ta över föreningar eller idrottsaktiebolag. 

En förenings medlemmar måste, enligt regeln, ha minst 51 procent av rösterna i ett idrottsaktiebolag. 

Vid flera Riksidrottsmöten har regeln varit uppe till diskussion, men röstats ned.

"Tanken var att gå in i föreningar"

Och vd:n Martin Jönsson, en av två bröder som driver sms-lånebolaget Cashbuddy, sticker inte under stol med vad han tycker i frågan och varför bolaget bildades.

– Tanken var att gå in i föreningar. Då det går. Den dagen den glädjen – eller sorgen, säger Martin Jönsson.

Enligt honom väcktes tanken för flera år sedan då Frölunda Hockey genom sitt bolag Frölunda Hockey Utveckling AB gick ut med en riktad nyemission av aktier till fem storbolag med västsvensk anknytning.

Martin Jönssons koncern, som är storsponsor av Frölunda Hockey genom Cashbuddy, var ett av de bolag som tillfrågades.

Enligt honom trodde Frölunda Hockey, liksom många andra vid den tiden, att Riksidrottsförbundet skulle slopa 51-procentsregeln och nyemissionen såg han som en möjlighet för bolag att, vid en regeländring, på allvar gå in i klubben.

– Tanken var att man skulle lägga upp A-laget och varumärket där. Men sedan blev det inte att man tog bort 51-procentspärren, uppger Martin Jönsson.

JSM Art & Sport AB bildades för att samla intressen i olika lag och även idrotter under samma tak, i en framtid då 51-procentsregeln slopats. Martin Jönsson nämner så skilda sporter som fotboll, hockey och boule.

– Kan vi ha ett bolag som går in i många föreningar om inte 51-procentspärren fanns och heta samma sak?, säger Martin Jönsson om grundtanken.

– Det kan vara så att en liten bouleklubb med 20 medlemmar inte kan köpa kläder men tillhör man något större så kan det ju gå.

Martin Jönsson.Foto: RONNY KARLSSON / DAGENS INDUSTRI

 

”Få ihop ekonomin”

Martin Jönsson uppger att han också var med och köpte spelarrättigheterna till Varbergs Bois trupp då laget gick upp i superettan för ett antal år sedan.

På längre sikt tror han att de ekonomiskt krisande föreningarna behöver ta ytterligare steg för att få in pengar, genom att bolagisera sig.

– På sikt tror jag att föreningarna måste bolagisera sig. På gott och ont. Då hade de kunnat notera sig eller någonting som AIK gjorde, för att få in mer pengar. A-lagen och så får nog faktiskt ligga i bolagsform för att få ihop ekonomin.

Martin Jönsson säger att syftet med att gå in i IFK Göteborg ekonomiskt under sommaren i första hand var ett personligt engagemang för klubben, att han ville hjälpa till på något vis i ett tufft läge.

– Det är en mer rolig grej där vi ändå ser en möjlighet. Går det att göra något så går det att göra något, säger Martin Jönsson. 

IFK Göteborgs ordförande Mats Engström är även ordförande i IFK GBG Transferintressenter AB och ser inga problem med JSM Art & Sports inriktning eller ägarens inställning.

– Detta innebär inte att man går in i någon ägarstruktur. Det här innebär att man går med och stöttar en förening som behöver kapital för att gå vidare. Här finns ingen plats att omvandla detta till ägande aktier på något sätt, säger Mats Engström.

Mats Engström, ordförande i IFK Göteborg.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Makten hos IFK Göteborg

Och för hans del finns det ingen tvekan om var IFK Göteborg står i frågan om 51-procentsregeln. 

– Det är heligt för vår del det här med 51-procentregeln. Det finns inte en tanke på att man skulle rucka på den för vår del, säger Mats Engström och fortsätter:

– Vi har en djup och stark tradition i vårt medlemsägande och skulle något förändras då finns medlemsmöte och årsmöte som hanterar de frågorna. Det är ingen fråga för styrelsen.

Finansiärerna har köpt 49 500 så kallade preferensaktier som skjuter till kapital och kan ge vinst i framtiden, men inte ger något inflytande över ägandet av föreningen eller bolaget. 

Som GT tidigare kunnat berätta är det Serneke Group AB som äger en majoritet av de 49 500 preferensaktierna. JSM Art & Sport AB äger 2 676 aktier.

De 500 så kallade stamaktierna ligger fortfarande hos IFK Göteborg som förening.