Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya duon som spetsar Häcken

Jasse Tuominen till vänster, Alexander Söderlund till höger. Och mitt emellan finns mittbacken Joona Toivio.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Att Alexander Söderlund, 32, bara hade tränat två gånger med Häcken syntes inte.

Den landslagsmeriterade norrmannen hittade sin anfallsroll direkt.

– Det gick bättre än vad jag trodde före matchen, säger han efter 3–0-segern i cupderbyt mot Gais.

Sedan Alexander Jeremejeff lämnade för tyska Dresden under förra säsongen har regerande cupmästarna Häcken sökt hans ersättare.

Förre Falkenbergs-spelaren Gustaf Nilsson värvades in efter Jeremejeffs flytt, men har uppenbarligen inte lyckats tillräckligt bra.

Succé direkt

I torsdags presenterades Alexander Söderlund, senast i Rosenberg, som mannen som ska spela längst fram i Häcken.

Tre dagar senare startade han i årets första tävlingsmatch med Viktor Lundberg och Daleho Irandust på var sin kant utanför sig och med nästan like nye Jasse Tuominen bakom.

Det blev succé direkt.

Lundberg och Irandust gjorde var sitt mål, Söderlund och Tuominen var delaktiga i mycket framåt och hade sina fötter med i några riktigt fina anfall.

– Jasse och jag fann varandra väldigt bra efter bara två träningar. Och jag var mycket involverad i spelet på ett sätt som gör att jag ser fram mot att fortsätta så, säger norrmannen.

”Satte till den magiska högern”

Häckens tränare Andreas Alm gillade också det han såg av sina två nyförvärv.

– Med spelare som har tränat 120 minuter ihop är det bra att få till det. Ibland är det så. Kemi handlar om spelförståelse och det kan komma direkt, säger Alm.

Alexander Söderlund själv var dock inte nöjd med allt.

– Jag är nöjd, men hade gärna gjort två tre mål på mina chanser, säger han.

Söderlund brände två kanonchanser efter läckra anfall.

Men när Häcken blixtrande snabbt skar sig genom Gais-försvaret fram till Daleho Irandust prickade in 2–0-målet i första halvlek kom det efter var sin direktskarv från Alexander Söderlund och Jasse Tuominen.

– Det var fint förspel och sen satte jag till den magiska högern, säger vänsterfotade Daleho Irandust med ett stort leende.

Häcken imponerade stort

Hur var det att spela med Tuominen och Söderlund?

– Det är två duktiga spelare. Jag kan slå riskabla passningar, kan lita på att dom kan ta emot utan tappa bollen, säger Irandust.

Medan Häcken imponerade stort, framförallt i första halvlek, var det en tung match för Gais.

Men nye tränaren Stefan Jacobsson var ändå inte nedslagen efter derbyförlusten.

– Häcken är ett jättebra fotbollslag, men jag tittar hellre på vår egen prestation. Jag är väldigt nöjd, vi gör vad vi kan. Vi står upp i princip hela matchen och försöker få i gång vårt eget spel. Och stundtals har vi några bra kombinationer i andra halvlek. Men det primära för oss är att komma så bra förberedda som möjligt till seriepremiären 4 april, säger Gais-tränaren.