Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wernblooms löfte till Blåvitt-fansen

Pontus Wernbloom gjorde sin första träning med IFK Göteborg på Kamratgården.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Wernbloom och Blåvitts sportchef Kennet Andersson.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Pontus Wernbloom, 34, är tillbaka i IFK Göteborg.

Nu berättar han om beslutet att återvända, sin nya roll som anfallare och förväntningarna att hjälpa Blåvitt ur krisen.

– Nu är jag hemma för gott och det känns skönt att kunna rota sig, säger han.

På fredagsmorgonen slog värvningsbomben ner.

IFK Göteborg värvar hem Pontus Wernbloom från grekiska Paok, och kontraktet är skrivet på 1,5 år.

Redan på fredagen gjorde han sin första träning med laget, och han finns med i matchtruppen till lördagens bortamatch mot Djurgården.

– Det kändes rätt naturligt. Jag har haft snack med Paok, det fanns ingen framtid där. Det kändes naturligt att komma hem, så enkelt var det, säger Wernbloom efter träningen på Kamratgården.

”Bjärs har haft en viss inverkan”

Något nytt utlandsäventyr var det inte tal om, 34-åringen berättar att han inte ens tittade på andra alternativ än IFK Göteborg.

– Vi har varit ute i elva år, kidsen börjar bli stora. Sen har ”Bjärs” haft en viss inverkan också, Tobbe med. Det gör det enklare när ens bästa polare finns här, säger han.

Det senaste dygnet har minst sagt varit hektiskt för Wernbloom, som flög till Sverige så sent som i går.

– Det gick snabbt. Jag hann knappt med planet i Grekland, men hann hit, sov hos ”Bjärs” i natt. Sen träffade jag Carl (Fhager, agenten) på morgonen, käkade frukost med honom. Sen var det hit för signering och träna. Det var fartfyllt, men skönt att vara på plats.

Löftet: Avslutar karriären i Blåvitt

För Pontus Wernbloom, som fyllde 34 år i somras, råder det ingen tvekan om att Blåvitt blir sista klubbadressen i karriären.

– Definitivt, jag kommer inte dra härifrån. Nu är jag hemma för gott och det känns skönt att kunna rota sig ordentligt. Jag har varit ute i elva år, och man har bara en karriär. Jag vill inte låta den dö där ute. Jag vill kräma ut det sista jag har här ett par år. Jag tror att jag har mycket kvar att ge, framför allt är jag väldigt sugen på att spela. Jag har inte gjort det på länge. Sen kör vi så länge lampan lyser.

Att han kommer att gå in från start i lördagens match mot Djurgården är inte särskilt troligt, enligt Poya Asbaghi.

Men 34-åringen berättar själv att formen är god.

– Jag har varit på försäsong nu och har fyra-fem matcher i benen så det ska inte vara några konstigheter. Men nu ska jag spela på konstgräs, vi får se hur det blir. Det har jag inte gjort på länge, det blir nog den stora utmaningen tror jag. Utöver det så har jag så god form man kan komma. Det är klart att det är mycket kvar att jobba på, men man behöver spela och vara ute på planen hela tiden. Inte vara på gymmet för där blir inga barn gjorda, säger han.

Får en roll som anfallare

Under sina år utomlands har 34-åringen fått testa på de flesta positionerna på planen.

Det är inte centralt på mittfältet, där han spelat i landslaget, som tränarstaben i Blåvitt ser honom helst. I alla fall inte nu.

– Man har hattat mycket de senaste åren. Jag tror att det blir som anfallare till att börja med. Det är väl där klubben, tränare och jag själv känner att jag kan hjälpa till mest för dagen, säger han.

Blåvitt ligger för närvarande på en tolfte plats i den allsvenska tabellen, med bara en poäng ner till Kalmar under strecket. Wernbloom har haft full koll på laget nere i Grekland.

– Det är klart att ingen är nöjd med tabelläget, det krävs ingen kärnfysik får att förstå. Jag tycker jag sett mycket positivt, det är det sista som saknas. Vi måste börja göra mål, inte släppa till så enkla mål. Det sitter mycket i skallarna tror jag, det gäller att börja vinna matcher för då släpper det. Kvalitén finns definitivt, säger han.

”Alla i min familj behöver rota sig”

Hade cupguldet något i att du ville hem?

– Nej, det var det inte. Jag kollar på alla matcher så klart men nej. Europaspel är en morot, det hade varit stort som fan för klubben. Det får vi satsa stenhårt på. Men samtidigt har vi ett tabelläge vi måste satsa hårt på också. Varje match blir viktig nu, säger han.

Vad har du saknat mest med Göteborg?

– Inte det här regnet i alla fall... Nej, man har saknat att vara hemma bara. Det är annorlunda att vara där ute, jag har varit det i elva år. Det är inte så glamoröst som man tror. Sen ser man kidsen växa upp, alla i min familj behöver rota sig. Det är fyra pers som hattat runt ute i Europa.

Senast Wernbloom var i Blåvitt hade han tröjnummer 19. Den här gången blir det nummer 86 på ryggen, hans födelseår.

– Jag ville ta 88 först för Eric Lindros, sen 28 för Claude Giroux men det har ju ”Hasse”, så då sket jag i det, säger Wernbloom och syftar på sitt stora supporterskap till NHL-laget Philadelphia Flyers.