Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nobbades av Blåvitt – presenterad i Kina

Gustav Svensson.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Gustav Svensson, 34, ville hem till IFK Göteborg – men Blåvitt hade inte plats för landslagsmittfältaren.

Nu är han presenterad av kinesiska Guangzhou R&F.

Blåvitt-profilen har skrivit ett ettårskontrakt och kommer bära tröja nummer 13.

Hemvändare efter hemvändare har skrivit på för IFK Göteborg. I truppen finns i dag spelare som Pontus Wernbloom, Mattias Bjärsmyr, Robin Söder, Tobias Sana, Sebastian Eriksson och Jakob Johansson. I sommar återvänder dessutom Marcus Berg och Oscar Wendt till Blåvitt efter sina respektive utlandsäventyr.

Men IFK Göteborg tackade nyligen nej till en annan potentiell hemvändare. 

Gustav Svensson, 33, ville återvända till Blåvitt – men klubben sa nej.  I det fallet berodde det på att IFK Göteborgs sportsliga ledning tyckte att truppen redan bestod av tillräckligt många centrala mittfältare.

Väckte reaktioner i IFK-kretsar

Att IFK Göteborg, som slutade tolva i allsvenskan i fjol, inte ansåg sig ha plats för en landslagsspelare väckte reaktioner bland supportrar – något som Blåvitts sportchef Pontus Farnerud hade förståelse för.

– Ja, Gustav är en duktig fotbollsspelare och har varit med i landslagstruppen under en längre tid. Samtidigt har vi två spelare som har väldigt många landskamper i Wernbloom och Jakob, en U21-landslagsman i August och en av allsvenskans mest spännande spelare i Alhassan på den positionen, sa Farnerud till GT i början av februari och utvecklade:

– Men jag har definitivt förståelse för att det blir känslomässigt när det handlar om en spelare som har varit i IFK Göteborg tidigare, men vi måste göra det som vi anser är bäst för klubben här och nu. Vi kan inte låta våra känslor styra utan måste agera professionellt.

Sista året utomlands

I stället återvänder Gustav Svensson nu till sin förra klubb Guangzhou R&F i den kinesiska superligan. Svensson spelade för klubben 2016 och kommer närmast från MLS-klubben Seattle Sounders.

”Välkommen tillbaka! Vi är så glada att se dig efter fyra år”, skriver den kinesiska klubben på Instagram.

Den svenske landslagsmittfältaren har skrivit ett ettårskontrakt med klubben och det blir av allt att döma han sista år utomlands.

– Ja, absolut. Tanken var ju inte att göra något mer äventyr utomlands, men nu blev det så här och jag är ändå glad att jag får chansen i Kina igen. Jag är väldigt stolt över erbjudandet. Det är inte alla som får spela i Kina och jag får göra det två gånger under min karriär, sa han till GT i februari.

https://www.instagram.com/p/CNcG4OiJ0IS/