Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”När man ligger och sover bombas ett hus bredvid…”

Se det senaste avsnittet med Philip Gadd, Therese Strömberg och Noa Bachner.
Hosam Aiesh.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: APA IMAGES / SHUTTERSTOCK
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Hosam Aiesh, 26, har imponerat stort i Blåvitt.

Samtidigt pågår ett krig i Palestina, landet hans förfäder en gång flydde.

– Det är människor som dör och föräldrar som mister barn, eller barn som mister föräldrar, säger Aiesh.

Hosam Aiesh har varit ett utropstecken för Blåvitt i år efter en mindre lyckad fjolårssäsong. Borta mot Kalmar klev den tekniske yttern av med en befarad skada och på söndagens träning deltog han inte med det övriga laget.

Kvällens match mot Sirius står han över.

– Det var lite kramp i baksidan. Det var en säkerhetsåtgärd att jag byttes ut, jag joggade ju ut, säger Hosam Aiesh om Kalmarmatchen.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Risk att skadan skulle förvärras

Nu ska Aiesh rehabiliteringsträna. Han kan eventuellt vara aktuell igen mot Djurgården på söndag. Risken finns att han skulle förvärra sin skada genom att delta mot Sirius i kväll.

– Det är en större risk att det händer någonting, krampen kommer inte av sig självt, säger Aiesh.

Samtidigt som Aiesh spelar sin kanske bästa fotboll under sejouren i Blåvitt har de senaste veckorna varit speciella för honom.

26-åringen, vars förfäder flydde från krig i Palestina och som ser sig själv som palestinier, har följt utvecklingen i den senaste upptrappningen i konflikten mellan Israel och Palestina. 

– Det är tråkigt med krig, det spelar ingen roll var det är. Det är inte bara jag som tycker det, för att jag är palestinier, säger Aiesh.

Foto: ABACA PRESS / STELLA PICTURES

Aiesh: ”Vi är bortskämda i Sverige”

Hosam Aiesh berättar att han har lite släkt kvar i Palestina.

Påverkar det dig något?

– Det är klart att det är jobbigt. Det drabbar människor. Det spelar ingen roll om du är palestinier eller inte, det är tråkigt att barn i tvåårsåldern dör av onödiga raketer som faller ner över dem. Det är det jag är sur över. Politiken vill jag inte ha något med att göra. Det är mer människorna som dör och föräldrar som mister barn, eller barn som mister föräldrar. Det är inte kul.

Samtidigt menar Hosam Aiesh att det är lätt att glömma av hur ”bortskämda” vi är i Sverige.

– Här mår man dåligt över corona och att man inte kan resa. Folk hade önskat att komma hit och leva som vi lever. Men vi klagar på att det är tråkigt att man inte får gå överallt och att inte få sitta på restaurang. Åk ner till Palestina och kolla hur det känns, säger han.

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Ser inget slut på konflikten

Konflikten mellan Israel och Palestina är en långdragen konflikt som har sina rötter i religion, där de slåss om vem som äger rätten till den heliga marken som nationerna befinner sig på.

Hosam Aiesh menar att konflikten aldrig kommer lösas.

– Man känner för småbarnen, även föräldrarna, men framför allt barnen som lever under en rädsla som jag inte ens kan föreställa mig. När man ligger och sover och så bombas ett hus bredvid. Vad gör man då? Jag förstår inte, säger han och fortsätter:

– Och så står vi här och klagar på att det regnar... Vi har det bra.