Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljardärens plan – för IFK Göteborg

Ola Serneke, vd för byggjätten Serneke.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
IFK Göteborg har lyft i år.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Blåvitt-anfallaren Robin Söder.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Blåvitt vädrar morgonluft efter det tunga fjolåret.

Hemligheten enligt klubbens stjärnsponsor och störste investerare?

Den egna akademins utveckling.

– Det räddade IFK Göteborgs ekonomi, säger Ola Serneke, 47.

I en intervju med GT ger fastighetsmagnaten sin syn på Blåvitts framtid, akademin och de potentiella hemvändarna.

IFK Göteborgs träningsanläggning Kamratgården.Foto: ROBIN ARON

IFK Göteborg har i flera år dragits med ekonomiska problem

För ett år sedan sjösatte klubben därför ett nytt investeringsbolag där en rad kända företagare gick in som aktieägare. Blåvitt äger 500 så kallade stamaktier – medan investerarna äger övriga 49 500.

Först ville klubben inte berätta vilka personer och företag som hade investerat, men när GT begärde ut aktieboken – med stöd av aktiebolagslagen – offentliggjordes namnen. Den i särklass störste investeraren är byggherren Ola Serneke som äger hälften av aktierna.

Enligt GT:s uppgiftslämnare fick investeringsbolaget till en början in drygt nio miljoner kronor – Serneke bidrog med knappt fem miljoner – men i december kunde GT berätta att Blåvitt initierat en nyemission, vilket innebär att bolaget ger ut nya aktier, för att inbringa mer pengar till värvningar. 

Dessa pengar bidrog till att finansiera både värvningen av den kongolesiske mittfältaren Nzuzi Toko och den danske anfallaren Lasse Vibe.

IFK GBG TRANSFERINTRESSENTER AB

Med från början: 

 ■ Serneke Group AB

 ■ Anno 1904 Fastigheter AB

 ■ Allt i Mark Hisingen AB

 ■ Fastighets AB Balder

 ■ JSM Art & Sport AB

 ■ Sten Göran Kjellberg

 ■ Rickard Ärlig

 ■ Jovitech Invest AB

 ■ Per-Olof Johansson

 ■ IFK Göteborg

 

Tillkom efter nyemission:

■ Martin van der Schaaf

■ Johan Nerman

■ Silfverlok Invest AB

■ M.C.R Mobile Container Repair AB

Upplägget var detsamma som tidigare och bygger på att investerarna får omkring 40 procent av nettosumman vid Blåvitts spelarförsäljningar – tills de har fått tillbaka sina investerade pengar.

– Vi hade en liten summa avsatt i vår egen budget och sedan har vi fått in externt kapital också via vårt bolag, bekräftade Blåvitts klubbdirektör Max Markusson.

– Vi är tacksamma för denna möjlighet från våra externa intressenter, sa Blåvitts ordförande Mats Engström.

Enligt vad GT erfar hade IFK Göteborg inte kunnat genomföra värvningarna utan externt kapital.

Ola Serneke.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

”Forma framtidens akademispelare”

Efter att ha fått slåss för sin allsvenska existens i fjol har IFK Göteborg lyft i år. 

Blåvitt var länge med i toppstriden och parkerar för närvarande på sjunde plats med tre omgångar kvar att spela.

En stor del i lagets framgångar i år har unga spelare som Benjamin Nygren, 18, Alhassan Yusuf, 19, och August Erlingmark, 21, haft.

För fastighetsmagnaten och stjärnsponsorn Ola Serneke känns det väntat att Blåvitt nu är på väg tillbaka på allvar.

– Vi (Serneke) har jobbat länge tillsammans med Blåvitt och när vi byggde PSA (Prioritet Serneke Arena i Kviberg) så hade vi en inställning från början, jag och Nisse (Wiberg, Prioritet Finans vd), att vi skulle hjälpa till att forma framtidens akademispelare, säger han och fortsätter:

– Jag och Roger Gustafsson (utbildningsansvarig i IFK Göteborg) började den diskussionen från början och då krävs det en ordentlig inomhusanläggning där det går att träna dygnet runt, året runt.

Nils Wiberg, vd för Prioritet Finans, och Ola Serneke, vd för Serneke, i samband med invigningen av Prioritet Serneke Arena 2015.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

”Det räddade Göteborgs ekonomi”

Det är av det arbetet Blåvitt nu börjar se resultat, menar Serneke.

– Det här ett kvitto på att det som jag och Nisse byggde har skördat nu. Det ser vi också, att det räddade IFK Göteborgs ekonomi, de akademispelarna, säger han.

– Jag var väldigt säker förra året att vi skulle vända det. Har man bara långsiktighet och inte ger upp så kommer det ge skördar efter ett tag, om man har rätt ingångar.

Det går knappt en månad utan att det pratas om potentiella hemvändare till IFK Göteborg. Namn som Gustav Svensson, Marcus Berg, Pontus Wernbloom och Oscar Wendt cirkulerar flitigt i Blåvitt-kretsar.

Berg köpte nyligen hus i Göteborg och så sent som i förra veckan sa Gustav Svensson om Blåvitt:

– Det finns en chans att jag spelar där nästa säsong.

Ola Serneke: 

– Vi har en filosofi att de ska komma tillbaka med lön och inga övergångssummor, och få komma tillbaka som ambassadörer för fotbollen och få upp tryggheten i akademispelarna. Den kombon är väldigt bra. Ta spelare som Gustav eller Berg när de kommer tillbaka och länka ihop dem med yngre akademispelare, så att de växer och känner sig trygga i sin roll.

– Att bara ha ett lag med unga, orutinerade spelare blir inte bra. Du måste ha de här trygga, som Vibe och sådana personer som varit med i hetluften och förlorat lite matcher, i trycket från alla supportrar.

Lasse Vibe.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Möttes av kritik

Att IFK Göteborg startade ett investeringsbolag möttes dock av kritik initialt.

Nils Wiberg, som via sitt bolag Prioritet Finans varit klubbens stjärnsponsor (fram tills Serneke i år tog över den titeln) och årligen pumpat in ett antal miljoner i föreningen, tackade nej till att vara med i det nystartade investeringsbolaget. 

Han vände sig mot upplägget och kallade det ett riskkapitalbolag.

– Jag tänkte hålla käften, men nu blev jag så ledsen när jag såg detta. Ett riskkapitalbolag är ju en gammal relik från 80- och 90-talet. Vilka andra klubbar använder sig av det i dag? Jag tycker att det är tiggeri. Varför kan inte Blåvitt tjäna egna pengar? De har ju alla förutsättningar. Man ska inte behöva sälja Kamratgården och hålla på med riskkapitalbolag, det är inte värdigt IFK Göteborg som är det finaste varumärket i Sverige. Det är för låg nivå på gänget som jobbar där. Sträck på er och inse vad ni är för något, sa Wiberg bland annat i en intervju med GT.

– Det får stå för Nisse, kontrade Blåvitts ordförande Mats Engström. Vi har en tät dialog med honom, men det tar vi inte via medierna. Han får gärna ställa frågor direkt till oss. Folk har ju synpunkter på allt vi gör, men det är fantastiskt bra att folk är engagerade. Annars för vi inte föreningen framåt.