”Märkligt – kastas ju under bussen”

IFK Göteborgs Victor Wernersson
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Victor Wernersson.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Kennet Andersson.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Victor Wernersson, 24, reste till Belgien för att göra klart med Mechelen utan IFK Göteborg vetskap, menade sportchefen Kennet Andersson som uttalat sig kritiskt.

Nu svarar spelarens agent Blash Hosseini på kritiken.

– Det är oerhört märkligt att en sportchef kastar Victor under bussen på det viset, säger han om händelsen.

Det var i lördags som GT kunde avslöja att Victor Wernersson, 24, lämnar IFK Göteborg efter säsongen för spel i KV Mechelen och några timmar senare bekräftade den belgiska klubben nyheten på sin hemsida. 

På söndagen tog dock det hela en oväntad vändning när Wernersson saknades på Blåvitts träning. Efter det riktades skarp kritik mot honom från klubben. Sportchefen Kennet Andersson menade på att spelaren rest till Belgien utan Blåvitts vetskap.

– Jag visste inte om att han var i Belgien i går. Med IFK-hjärta känns det inte klockrent att se honom i en Mechelen-tröja samtidigt som han har kontrakt här, sa han.

IFK Göteborgs sportchef Kennet Andersson.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

På frågan om Wernersson riskerar bestraffning svarade Andersson:

– Vi har inte startat upp någon process på det, och jag tror inte så mycket på bestraffning. Men för framtiden måste man ändå säga att det inte känns bra, att han missar träning dagen innan match. Det ska jag vara helt ärlig och säga. Spelare och rådgivare måste förstå att det inte är så här man förhåller sig till elitfotboll.

Agenten svarar

Nu ger Victor Wernerssons agent, Blash Hosseini, sin syn på situationen för GT. Han väljer också att berätta om bakgrunden till Mechelen-flytten.

– I det här fallet har Victor inte gjort något fel. Jag meddelade Kennet om Mechelens intresse redan i början av juni och det kändes som att Blåvitt inte var särskilt sugna på att sälja honom med tanke på coronapandemin och att de ser honom som en viktig spelare. Sedan kontaktade jag Kennet igen den 29 juni och förklarade att vi hade bestämt oss för Mechelen. Vi frågade om tillåtelse att resa till Belgien den 30 juni för att besöka klubben och vi fick ett godkännande från IFK Göteborg.

Hosseini fortsätter:

– Den 2 juli, alltså efter matchen mot AIK, meddelade jag Kennet att vi skrivit på för Mechelen och sedan reste vi den 3 juli till Belgien. Efter den 1 juli behövde egentligen varken jag eller Victor fråga klubben om tillåtelse för att resa. Men vi valde ändå att göra det av respekt för IFK Göteborg med tanke att klubben betytt väldigt mycket för honom under de här två och ett halvt åren. Nu har Victor inte gjort något fel men även om det skulle vara så att han gjort fel så är det oerhört märkligt att en sportchef kastar han under bussen på det viset.

”Vill avsluta tiden i Blåvitt på bästa sätt”

Det verkar finnas en besvikelse, från bland annat supportrar, att Wernersson går som bosman. Har det inte varit aktuellt att förlänga med Blåvitt i ett tidigare skede?

– Det fanns konkret intresse för Victor i januari men då begärde IFK Göteborg en för hög övergångssumma, enligt de intresserade klubbarna, för en spelare som bara hade ett år kvar på kontraktet. Jag har pushat för en förlängning av Victors avtal sedan mitten av 2019 men inte fått önskad respons från Blåvitt. Vad det beror på, det vet inte jag, men IFK kan ha haft siktet inställt på andra spelare på den positionen. Sedan fick vi ett kontraktsförslag från Göteborg mitt i coronapandemin som inte var i närheten av det vi förväntat oss. Vi återkopplade till Blåvitt men fick inget motförslag. Konsekvensen blev att vi började titta på andra alternativ där vi slutligen kom fram till att Mechelen var perfekt för honom.

– Att Victor skrev på nu är förståeligt med tanke på hur situationen ser ut med pandemin i världen och min uppgift som agent är att se till spelarnas bästa, i det här fallet Victor, och skydda honom. Han har spelat sju matcher på tre veckor och nu väntar ytterligare tre matcher på en vecka. Skaderisken är hög för alla spelare i allsvenskan. Jag menar, skulle vi avvaktat och Victor i värsta fall ådrar sig en skada hade affären förmodligen inte blivit av. Jag tycker att IFK Göteborg-supportrarna borde fråga sig varför så pass lojala spelare som Victor och Nzuzi Toko inte valt att förlänga med klubben. Samtidigt kan jag inte minnas att många klagade när Carl Starfelt skrev på för IFK Göteborg samtidigt som BP var mitt uppe i en toppstrid i superettan.


IFK Göteborgs Victor Wernersson.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Kennet Andersson säger att han inte visste att Victor var i Belgien i lördags. Varför har ni inte sagt något till Blåvitt?

– Victor var ledig på lördagen och vi såg det som en bra chans att resa dit då. Tom Caluwe (sportchef i Mechelen) ringde och meddelade Kennet. Victor var inte på dagens träning dock. Men Victor vill inget hellre än att avsluta sin tid i Göteborg på bästa sätt och är helt inställd på att ansluta till Belgien först 2021, det är en icke-fråga för oss, skulle klubben ha en annan syn på det är det en fråga för dem.

Varför åkte han till Belgien om han riskerade att missa träningen dagen innan en viktig match i allsvenskan?

– Vi planerade för att han skulle hinna tillbaka till träningen i söndags och det skulle han ha gjort, men det uppstod en del komplikationer med flygen. Vi har inte haft för avsikt att skapa den här uppståndelsen i media och Victor är verkligen ledsen för det.

Discoverys nya expert ger sin analys inför säsongen