Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Marek är inte här för pengarna”

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Marek Hamsik, 33, är klar för IFK Göteborg. 

Under måndagen presenterades världsstjärnan officiellt av Blåvitt. 

– Jag vet inte så mycket om svensk fotboll, men jag behöver anpassa mig snabbt, säger Hamsik. 

– Marek är inte här för pengarna. Han är här för att spela fotboll, säger sportchef Pontus Farnerud. 

Det var i fredags som SportExpressen kunde avslöja att Marek Hamsik, ikon i Serie A-klubben Napoli under många år, var nära en övergång till allsvenskan och IFK Göteborg. 

Två dagar senare landade Hamsik i Sverige och togs emot av hundratals euforiska Blåvitt-anhängare. 33-åringen var under måndagen på plats på Kamratgården för att genomgå den obligatoriska läkarundersökningen – och ett par timmar senare var den sensationella övergången ett faktum. 

Kontrakt till och med 30 augusti

 Under måndagskvällen höll Blåvitt en digital pressträff för att presentera den offensive mittfältaren. 

– Jag vet inte så mycket om svensk fotboll, men jag behöver anpassa mig väldigt fort och jag ska försöka göra mitt bästa för klubben. Jag är glad över att få vara här och har mycket energi att ge, säger Marek Hamsik. 

IFK Göteborgs sportchef Pontus Farnerud säger att de har skrivit ett kontrakt med Hamsik som gäller till och med den 30 augusti. Han poängterar samtidigt att de ser en ”stor utvecklingspotential” i affären. 

– Jag hade några förslag från mitt hemland, speciellt från Bratislava där det var riktigt nära, men det gick inte. Efter det bestämde jag mig för att skriva på för IFK Göteborg och då gick det snabbt. Det är en ära att vara här, säger Marek Hamsik och fortsätter: 

– Jag tränade individuellt den här månaden men jag är säker att jag är redo för spel om ett par veckor. 

Han hoppas dock kunna göra några minuter redan på lördag i träningsmötet med Sirius. 

Farnerud: ”Marek är inte här för pengarna”

Pontus Farnerud är fåordig om den ekonomiska biten. 

– Marek är inte här för pengarna, han är här för att spela fotboll. Jag kommer inte gå in på detaljerna kring kontraktet, men vi tänker alltid på den ekonomiska situationen som fortfarande är tufft. Men det här kontraktet kommer inte orsaka några risker för IFK Göteborg, säger Farnerud. 

Det finns en risk att slovaken går till en större klubb innan hans avtal med Blåvitt löper ut den 30 augusti. 

– Men jag tror jag kommer spela matcher för IFK Göteborg efter EM, vi har ett kontrakt. Men jag väljer att fokusera på det som händer nu. Jag vill träna, spela fotboll och vara med laget. Vi får se hur det blir efter EM, säger Hamsik. 

Marek Hamsik gjorde under tolv år i Napoli 408 matcher och 100 mål för klubben i Serie A. Hittills har det blivit 126 landskamper för Slovakien. Han kommer närmast från spel i kinesiska Dalian Professional. 

33-åringen kommer att bära tröja nummer 17 i IFK Göteborg. 

https://twitter.com/Squawka/status/1369000785581867013