Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är många kockar som ska koka soppan”

Marcus Berg.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Tio mål i Förenade Arabemiraten – men till sommaren har Marcus Berg, 32, ett utgående kontrakt.

Om anfallaren kommer tillbaka till Sverige är det bara IFK Göteborg som gäller, men han är bekymrad över klubbens status.

– Det känns som om det är många kockar som ska koka soppan, säger han.

Den 32-årige anfallaren har gjort tio ligamål på 14 matcher den här säsongen men gick mållös från sina sista tre framträdanden innan det svenska landslaget samlades i Stockholm.

Berg, som väntas bilda anfallspar med Viktor Claesson när Rumänien står för motståndet på lördag, sitter dessutom på ett utgående kontrakt till sommaren, men någon flytt tillbaka till Sverige är inte given.

– Fotbollsmässigt har det varit bra hype ett par år. Men vi trivs väldigt bra utomlands. Det är också en avvägning, ska man flytta hem eller stanna utomlands så länge man har chansen. Det är en avvägning man får göra tillsammans med familjen, säger han.

Marcus Berg.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

”Kan inte gömma sig bakom det”

Anfallaren, som gjort 19 mål på 67 landskamper för Sverige, slog igenom i IFK Göteborg  där han gjorde 14 mål på 17 matcher säsongen 2007 innan han såldes till Holland.

Om han väljer att vända hem igen är det bara dit han ser sig flytta – men han följer utvecklingen i klubben med viss oro.

– Jag vet inte om jag hänger med i allt, det skrivs väldigt mycket och är väl inte jättepositivt. de har det rätt tufft. Det känns som om de framför allt behöver en ny sportchef som kan komma in och styra upp det. Det känns som om det är många kockar som ska koka soppan, säger han.

– Vad jag ser utifrån, jag är inte insatt, men det är viktigt att det som är runt laget är 100 procent. Då blir det en trygghet för spelarna att prestera. Som spelare kan man inte gömma sig bakom det, det gäller att prestera på plan, men förhoppningsvis kan de göra det bättre än förra året.

IFK Göteborg slutade elva i allsvenskan i fjol.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

”Bara Blåvitt som gäller”

Tror du att de klarar sig kvar?

– Det hoppas jag verkligen. Jag vet inte hur alla trupper ser ut. Det känns som om ungefär alla lag har chansen att komma topp fyra. Men de har ändå fått in ett par rutinerade spelare, Sebastian Eriksson och någon till. Robin Söder på topp. Det behövs några rutinerade som kan hålla ihop det för att inte lägga för mycket press på de unga spelarna. När vi unga kom upp för 12-13 år sedan hade vi några äldre spelare som stod framför oss och tog smällen. Vi kunde tänka på det vi gjorde på planen i stället.

Hade IFK Göteborg i bättre skick lockat dig mer?

– Nej, Blåvitt är Blåvitt för mig oavsett. Just nu ser det inte jättebra ut, men ska man hem är det bara Blåvitt som gäller. Då spelar det ingen roll vilken nivå det är på.

Men nu finns det ju ingen sportchef som kan ringa dig.

– Haha, nej, det behövs bättre organisation. De försöker så klart lösa det, men det måste komma någon på plats.