Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Många har reagerat - jag följer inte några normer”

Alhassan Crespo Kamara som efter giftermålet med Pernilla även har Haestad i sitt efternamn.Foto: STEFAN NILSSON
Crespo i Häckentröjan.Foto: ADAM IHSE / TT

GÖTEBORG. Det är mer än 13 månader sedan han slet av knäskålssenan under en grekisk ligamatch.

Några läkare sa att Alhassan Crespo Kamara aldrig mer skulle kunna spela fotboll.

Men nu har den förre Häcken-, Örebro- och AIK-spelaren flyttat hem till Göteborg för att slutföra rehabträningen med sikte på en ny klubb – gärna i allsvenskan.

– Men just nu tänker jag bara på att bli helt återställd. Sen ska jag fundera på klubb, säger han.

Crespo Haestad Kamara i Haga i centrala Göteborg.Foto: STEFAN NILSSON

Vi träffas på ett kafé i Haga, på några minuters promenadavstånd från Crespos lägenhet i Linnéstaden.

Det har gått ett och ett halvt år sedan han och flickvännen Pernilla Haestad sålde lägenheten på Eriksberg och flyttade till centrala Göteborg alldeles innan han bröt med Häcken och flyttade till Grekland för att spela med Panetolikos.

När Crespo för ett par veckor sedan återvände till Göteborg efter att ha brutit kontraktet med den grekiska klubben hade både han och Pernilla bytt till det gemensamma efternamnet Haestad Kamara.

De gifte sig i Grekland i juni inför ett 80-tal gäster.

Du la till din frus efternamn till ditt eget, hur reagerade din familj från Sierra Leone på det?

– De reagerade inte alls. För även om det inte är vanligt i den tradition jag kommer från så är vi i Europa nu där alla har rätt att välja. För mig är det som att fråga Pernilla hur hennes familj reagerade när hon la till mitt namn. Jag tog hennes namn för att vi har gift oss och jag älskar henne och hennes familj precis som Pernilla älskar mig och min familj, svarar Crespo.

– Jag vill ta allt som är positivt från min tradition och min kultur i Sierra Leone och allt positivt från svensk kultur för att få en bra kombination. Jag vill göra det som gör mig och min familj glad och bryter gärna alla normer.

”Jag följer inte några normer”

För att förstärka resonemanget om sitt normbrytande drar Crespo ut benet under kafébordet och visar ett par blommiga byxor av en sort som inte så många män bär.

– Precis. För mig är det en norm som jag vill bryta. Många har reagerat, men mina vänner som känner mig vet att jag inte följer några normer. Och blommor är kopplade till sommaren, men jag vill ha färgade byxor nu, säger han med ett skratt.

Fotbollsspelaren är som vanligt på ett strålande humör. Det går inte att se på honom att han inte kunnat utöva sitt yrke sedan den där ödesdigra bortamatchen mot Aris 15 december 2018.

Det var då han gick upp för att göra en bicycleta i straffområdet, men fick i stället motståndarnas försvarare Georgios Delizisis över sig när han landade på marken.

Fyra dagar senare opererades den avslitna knäskålssenan i Aten.

Då hade han precis blivit ordinarie i Panetolikos. Hade gjort fyra mål mot topplag som AEK Aten, Saloniki och Olympiakos.

– Jag hade tur i oturen. En del drar menisk och korsband samtidigt som knäskålssenan, men för mig var det bara den senan. Det var tufft. För jag har aldrig under min karriär varit så bra som då. Aldrig, slår han fast.

Alhassan Haestad Kamara, oftast kallad Crespo.Foto: STEFAN NILSSON

Såg grannar mördas

De stora Aten-klubbarna visade sitt intresse för att ta honom till huvudstaden för ett ännu bättre kontrakt.

Men i stället blev det till att pausa fotbollskarriären och ägna sig åt ännu en rehabperiod, den längsta hittills under en skadefylld karriär.

Några svenska läkare som fick se journalerna om skadan förvarnade om att skadan var så svår att han förmodligen inte skulle kunna spela mer.

– Men jag tvekade aldrig. Den som säger att jag ska sluta spela känner inte mig. Jag spelar fotboll för att det är kul, varför ska det sluta vara kul bara för att jag är skadad, frågar han med ett nytt leende.

I boken ”En resa i fotbollens tecken”, som kom ut 2017 berättar Crespo om sin uppväxt i inbördeskrigets Sierra Leone.

Där beskriver han hur han i sexårsåldern såg grannar mördas, kroppsdelar huggas av på pojkar och flickor och hur lik tippades av från lastbilen i området där han bodde.

”Att bli skadad är ingen smäll”

Har de hemska upplevelserna i din barndom gjort att du har lättare att ta en en ny skadesmäll?

– Jag tänker fortfarande väldigt mycket på det som hände när jag växte upp. Men det finns inte i mina mardrömmar, så att jag vaknar svettig. Efter boken vet alla hur det var, då jag har också lättare att prata om det än tidigare. De upplevelserna är en del av grunden jag står på i mitt liv, säger han.

– Men att bli skadad är ingen smäll. Det kan tvärtom vara något som jag kan lära mig av. När jag blev skadad i Örebro hanterade jag det bättre än när jag blev skadad i AIK. När jag blev skadad i Häcken tog jag det bättre än i Örebro och när det hände i Grekland blev det bättre än i Häcken. Varje gång har jag lärt mig något, jag har fått livskunskap.

När Crespo plockar fram mobilen och bläddrar bland bilderna från bröllopet i Grekland syns ett för svenska fotbollsälskare välbekant ansikte:

Den förre Gais- och Örebro-tränaren Alexander Axén, som numera är tv-expert. 

Alexander Axén, till höger, var med när Crespo och Pernilla blev herr och fru Haestad Kamara i Grekland.Foto: PRIVAT

Det var när Crespo spelade och Axén var tränare i Örebro som deras vägar korsades första gången.

– Alex är som en extra pappa för mig. Vi pratar nästan varje dag. Vi pratar om allt, från tårna och hit upp, säger Crespo och tar åt det hårstrå som sticker längst upp.

– Vi gråter och skrattar och går genom saker tillsammans. Vi kan också prata om varför han inte sålde mig till Spanien när jag var i Örebro, haha. Vi pratar om allt. Jag räknar honom som en nära familjemedlem.

Äter bara veganskt

Crespo har frukosten framför sig på Haga-kaféet. Den innehåller inget kött, inga mjölkprodukter.

– Tidigare åt jag fisk och ost och andra mjölkprodukter, men var nästan vegetarian i övrigt. Men sedan sex månader äter jag bara veganskt, berättar han. 

Varför?

– Jag har läst om andra fotbollsspelare som kopplat sin kost till prestation. Och så har jag läst många artiklar om forskning om idrott kopplat till kost Jag såg att det ger väldigt bra resultat att äta veganskt, inte minst när det gäller återhämtning, svarar Crespo.

– Jag mår jättebra och känner att jag återhämtar mig snabbare sedan jag började med vegansk mat.

Men hur får du i dig proteiner, som ju behövs när man tränar mycket och hårt?

– Det får jag från soja, linser och annat. Det finns protein i mycket mer än man tror. Men jag tar också protein genom kosttillskott – hundra procent veganskt kosttillskott, säger han.

Pluggar till personlig tränare

Kan det finnas någon koppling mellan hur du åt tidigare och de skador som du har dragit på dig?

– Nej. Jag har aldrig drabbats av någon skada på grund av att jag har ätit eller tränat dåligt. Jag åt bra även innan jag började med veganskt. Mina skador har kommit från smällar jag har fått på olika sätt, svarar Crespo.

Han är professionell fotbollsspelare, men nöjer sig inte bara med det.

Under skadeperioden har han pluggat på distans så att han snart är färdig personlig tränare.

Men det ska bli mer studier.

– Jag tänker först läsa upp mina gymnasiebetyg, sedan vill jag börja plugga idrottsvetenskap och annat på universitetet. Om du har något vid sidan av har du en annan trygghet, allt hänger inte på hur det går i fotbollen. Därför vill jag plugga för att ha en så stark grund som möjligt utanför fotbollen, säger Crespo.

Kommer det att påverka din fotboll?

– Nej. Jag kommer att ge allt för fotbollen. Men jag vill ha något annat också. Om jag skadar mig så att jag tvingas sluta vill jag ha en säkerhet vid sidan av, något som jag kan fortsätta med oavsett när karriären tar slut, svarar han.

Längtar till fotbollsplanen

Men än så länge är det fotboll som, tillsammans med Pernilla och familjen, är huvudsaken i Crespos liv.

Efter 13 och en halv månader utan matcher längtar han intensivt efter nästa gång han är på planen när domaren blåser till spel.

– Jag började träna fotboll i Grekland i december. Jag var med på kvadraten, avslutsövningar och lite annat. Men jag behövde något mer för att känna att jag skulle vara helt återställd efter skadan, säger han.

Crespo Haestad Kamara jublar tillsammans med förre lagkamraten i Häcken, Rasmus Lindgren.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Därför bröt Crespo kontraktet med Panetolikos 7 januari och flyttade hem till Göteborg igen.

– Nu tränar jag med sjukgymnasten Simon Bakkiou i Halmstad varje dag mellan åtta och 17. Jag tar tåget ner och kör, berättar han.

När är du klar för att börja spela?

– Jag känner mig bra fysiskt och nu ska vi börja med boll. Simon får avgöra när det är dags att börja spela, säger Crespo.

”Finns intresse från allsvenskan”

Var karriären kommer att fortsätta är dock inte klart.

– Det finns intresse från allsvenskan. Finns det något bra när jag är beredd tar jag gärna det. Men det kan bli utomlands också. Jag är inte orolig, säger han.

Blåvitt söker en anfallare bredvid Robin Söder. Kan det vara något?

– Jag vill i första hand bli frisk. Sen får vi se vad det blir, säger han utan att vilja diskutera klubbar.

Crespo gjorde 19 allsvenska mål i Örebro och tolv för Häcken.

I Panetolikos blev det fyra innan han gick sönder.

Men Crespo Haestad Kamara är sugen på mer. Mycket mer.

– Jag vet att något stort är på gång. Didier Drogba var 29 år när han fick sitt kontrakt med Chelsea. Jag har inte fyllt 27 år ännu, säger han och bjuder på ännu ett brett leende.

 

LÄS MER: ”Jag ville dö – få slut på mina mardrömmar”