Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Man trodde att man kände IFK Göteborg”

Emil Salomonsson har fått en nytändning i år. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Gustav Engvall är inlånad fram till VM-uppehållet. Foto: / BILDBYRÅN

Gustav Engvall, 21, är tillbaka i IFK Göteborg. 

En som gläds extra mycket åt det är Emil Salomonsson – både sportsligt och privat. 

– Misstag kan man göra, men då är det bra att man kan prata ut och vända blad, säger 28-åringen. 

Salomonsson och Engvall är tajta sedan anfallarens förra sejour i klubben. 

– Det är förstås roligt att ha sina vänner nära sig och vi har haft en bra dialog hela tiden. Jag är glad över att han är här och vi får in en väldigt duktig fotbollsspelare också. Det är skönt att det har löst sig och att han känner att han alltid kan komma hem och att Blåvitt är det självklara valet. Det är väldigt viktigt att spelare som lämnar oss känner att det är självklart att komma tillbaka, säger högeryttern. 

Engvall hade tidigare en frostig relation med sportchefen Mats Gren, men nu är alltså problemen lösta. 

– Jag tror att det är gott att ha tuffare perioder bakom sig och ha med sig det i bagaget. Det är bra att de har pratat ut. Misstag kan man göra, men då är det bra att prata ut och vända blad. Gustav har mognat som spelare och människa. Han är äldre och mer erfaren nu, fortsätter Salomonsson. 

Hur har han utvecklats som spelare? 

– Jag har sett honom en del, men i dag (fredag) tränade jag med honom för första gången på väldigt länge. Han är snabb, stark och värderar bättre. Det såg väldigt bra ut i dag. Man lär sig med åldern. Och kollar man på det här gänget är han i mitten åldersmässigt. Han kan komma in och bidra. Vi har många bra offensiva spelare nu och det behöver vi. Det är en lång säsong. 

”Är med mer med hjärnan”

På söndagen väntar Trelleborg borta i den allsvenska premiären. IFK Göteborg har haft en annorlunda försäsongen jämfört med tidigare år. 

– Har vi haft ett enda riktigt löppass? Vi har haft extremt mycket boll på träningarna, men det har varit väldigt tufft ändå. Mer fysinriktat med boll. Ledarteamet har lagt upp försäsongen på ett bra sätt och vi har betat av så mycket man kan. Vi är så redo man kan bli. 

– Det har varit en roligare försäsong och det känns inspirerande. Man har fått en nytändning. Man trodde att man kände IFK Göteborg, haha, men det har blivit mycket nytt. Tidigare var det ungefär samma oavsett tränare, men nu är man med mer med hjärnan. 

Vad har du lärt dig? 

– Att tajma löpningarna bättre, så att man kommer med så hög fart som möjligt när bollen kommer. Så att man inte blir stillastående i ett högt läge. De har också pushat mig att bli aggressivare i försvarsspelet. Jag har tagit mig ur min ”comfort zone” som det ändå är att byta roll (ett snäpp upp i planen). Jag har behövt det här, man behöver nya utmaningar och det ska bli väldigt skoj att det drar i gång nu.