Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lowe, 5, har leukemi – får stöd från Blåvitt

Lowe Kaldéus, 5, har återigen drabbats av leukemi.
Foto: Privat

Lowe Kaldéus, 5, har återigen fått leukemi.

Nu väntar behandling med tunga mediciner i två och ett halvt år.

– Det är det värsta man kan råka ut för som förälder, säger pappa Roland Kaldéus som är tacksam över stödet från IFK Göteborg.

Lowe Kaldéus, som är son till IFK Göteborgs fysioterapeut Roland Kaldéus, var knappt två år gammal när han drabbades av leukemi.

I två och ett halvt år behandlades han med tunga mediciner och han var färdigbehandlad i augusti 2018.

Bara dagar före IFK Göteborgs träningsmatch mot Ålborg fick spelarna och ledarna i Blåvitt ett besked på en träning.

Lowe hade återigen fått leukemi.

– Kennet berättade före träningen att Lowe hade fått tillbaka leukemin. Det var svårt att fokusera på träningen efter det, sa August Erlingmark efter matchen mot Ålborg.

Före matchen mot Ålborg bar spelarna därför tröjor med orden ”Kämpa Lowe” på.

– Det är vansinnigt fint. Det betyder jättemycket för Lowe också. Alla killarna i laget är hans kompisar säger han. När tidningarna skrev om tröjorna och om honom så frågade han mig: ”Hejar alla på mig nu?”, säger pappa Roland Kaldéus.

Tröjorna som Blåvittspelarna bar före matchen mot Ålborg.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Lowes liv hängde på en skör tråd

Roland Kaldéus säger att det är exakt 38 dagar sedan som de misstänkte att något inte stod rätt till med Lowe.

– Han var trött, hängig, blek, febrig och hade ont i benen. Han blödde även mycket näsblod och det slutade aldrig blöda. Till slut kräktes han blod, det var det sista tecknet som gjorde att vi anade oråd, säger han.

35 av de 38 dagarna har Roland och hans fru varit på sjukhuset.

– Av de dagarna kanske vi har sovit hemma hälften. Det är tre dagar, sedan den 22 januari, som vi inte har varit på sjukhuset. Det är inte så kul, säger Roland Kaldéus.

När Lowe började med medicinerna och behandlingen första gången blev han svårt sjuk. Så sjuk att hans liv hängde på en skör tråd.

– Han fick flygas till Köpenhamn och låg i en hjärt- och lungmaskin (så kallad ECMO) för att han var så svag av medicinerna. Han klarade inte ens av ett helt vanligt virus. Till slut fick han hål i lungorna och han fick ligga i den maskinen i två veckor, säger Roland och lägger till:

– Där brydde vi oss inte om leukemi, där handlade det bara om att överleva. Det var hemskt.

”Man är ärrad som förälder”

Hur har det påverkat dig som förälder?

– Man är rätt ärrad som förälder. Man ska våga lita på livet igen och hitta tillbaka till livet för man har levt i en bubbla. Allt fokus har varit på Lowe. Ett tag efter att han blivit färdigbehandlad kände vi att vi var på väg att hitta tillbaka till att leva som alla andra.

Men så blev det inte.

Lowe fick återigen leukemi.

– Fötterna slogs undan på oss igen. Det blir två och ett halvt år igen med tunga mediciner, så när Lowe fyller åtta år har han fått tunga mediciner i fem år, säger han.

Går det att förklara hur det känns?

– Nej, det går faktiskt inte. Har man inte varit med om det själv, så går det inte att förstå. Men jag kan säga att det är det värsta man kan råka ut för som förälder. 

Roland Kaldéus, pappa till Lowe.
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

”Man inser vad som är viktigast i livet”

När Lowe fick leukemi första gången gick han inte till förskolan alls under behandlingstiden. Dels på grund av infektionskänsligheten, biverkningar av behandlingen – men också rädslan av att han skulle drabbas av ett nytt virus.

Även denna gång lär Lowe missa större delen av förskolan.

– Han frågar ofta om sina vänner och om förskolan. Han undrar när han får gå tillbaka, men vi kan inte svara honom när han får träffa sina kompisar igen, säger Roland.

Har Lowe ändrat ditt sätt att se på livet?

– Verkligen. Man inser vad som är viktigast. Det är väldigt få saker som är viktiga egentligen när allting ställs på sin spets. Han är våran lilla kämpe Lowe. Han är grym och fantastisk. 

Ett urklipp av de nya matchtröjorna som Blåvitt kommer att presentera mot Sollentuna.
Foto: IFK Göteborg

”Vansinnigt fint gjort”

I Blåvitts match mot Sollentuna i svenska cupen under lördagen väntar en ny manifestation för Lowe. Då presenterar Blåvitt sitt nya helvita matchställ i väntan på de nya blårandiga matchtröjorna.

I vår kommer matchtröjorna att auktioneras ut till förmån för barncancerfonden genom Lowes insamling, som hans faster startade samma dag som han fick leukemi första gången.

– Det är vansinnigt fint gjort från klubbens sida. Vi känner verkligen ett starkt stöd från hela IFK Göteborg. Barncancerfondens arbete är viktigt. De gör så oerhört mycket för att komma framåt i forskningen samt för att underlätta och stötta oss drabbade familjer, säger Roland Kaldéus.

Så här säger IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson om initiativet:

– Det är Rolles kollegor som har kommit med initiativet och det känns bra att på detta sätt kunna visa hela klubbens stöd för familjen. Det är omöjligt att sätta sig in i vad de går igenom just nu, men vi tänker på dem väldigt mycket.