Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

LISTA: Tio västsvenska fotbollsmål vi minns

Marek Hamsik och Tobias Sana.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

GÖTEBORG. De senaste åren har det varit en hel del minnesvärda mål i allsvenskan. 

Här är en topp-10-lista med antingen snygga eller betydelsefulla mål av västsvenska lag.

Kommer du ihåg alla fullträffarna? 

Mikkel Rygaard.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

10. Mikkel Rygaard mot IFK Göteborg 31 oktober 2022

BK Häcken behövde bara en poäng borta mot IFK Göteborg för att säkra guldet i den näst sista omgången av årets allsvenska. När Mikkel Rygaard satte 3-0 för Hisingsklubben förstod de flesta att deras första SM-guld var nära. Dansken fick kröna både matchen och säsongen med att även göra 4-0-målet i slutet av matchen. 

Se målet här! 

Robin Söder.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

9. Robin Söder mot Häcken 25 maj 2019

2019 var en förhållandevis bra säsong för både Robin Söder och IFK Göteborg. I derbyt mot Häcken på försommaren avgjorde Robin Söder med en nick i den 97:e matchminuten. Inte det snyggaste målet någonsin, men mycket dramatiskt.

Se målet här!

Paulinho.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

8. Paulinho mot Halmstad 14 september 2015

BK Häckens Paulinho stod 2015 för ett så kallat hattrick i snygga mål. Alla mål i 4-1-segern mot Halmstad hade nämligen kunnat kvala in på denna lista. Det mest speciella målet var kanske hans sista då han några meter från hörnflaggan sköt in ett skott via målvakten, eller var det ett inlägg?

Se målet här! 

Lasse Vibe.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

7. Lasse Vibe 17 april 2014 mot Åtvidaberg

Ibland är assisten snyggare än själva målet i fotboll. När Blåvitt krossade Åtvidaberg 2014 stod Sam Larsson för en enastående framspelning till Lasse Vibe. Med en hel rad försvarare i straffområdet lyckades han på något sätt få fram bollen till Vibe som elegant kunde sätta dit 4-0.

Se målet här! 

Oscar Wendt.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

6. Oscar Wendt 17 oktober 2021 mot Örebro 

Det var första matchen på Gamla Ullevi på nästan två år efter pandemin och IFK Göteborg låg för tillfället på kvalplats. Då klev den rutinerade vänsterbacken Oscar Wendt fram och dundrade in en frispark i bortre krysset.

Se målet här! 

Daleho Irandust.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

5. Daleho Irandust mot Sirius 20 juni 2020

Daleho Irandust gjorde flera fina mål i Häcken. Ett av dem var när han klippte till från defensiv planhalva och kunde se bollen segla in bakom Lukas Jonsson i Siriusburen. Dessvärre var det ingen publik som fick bevittna målet på plats till följd av pandemin.

Se målet här!

Stefan Ishizaki.
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

4. Stefan Ishizaki 23 april 2012 mot Örebro

Under Elfsborgs guldår 2012 stod Stefan Ishizaki för ett av årets snyggaste mål. När Örebros målvakt hade lämnat kassen tog han chansen. Från egen planhalva skickade han i väg en volley som studsade in i mål.

Se målet här! 

Jesper Karlsson.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

3. Jesper Karlsson mot Falkenberg 6 oktober 2019 

I den 27:e omgången av allsvenskan slog Jesper Karlsson till med ett riktigt drömmål mot sin gamla klubb. Han fick till en träff som gav bollen är otrolig bollbana. Den då 21 år gamle Elfsborgspelaren fick senare ta emot priset för årets mål.

Se målet här! 

Johan Larsson.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

2. Johan Larsson mot Häcken 4 april 2014

Under Johan Larssons första sejour i Elfsborg stod han minst sagt för ett klassmål. Med sin svagare fot fick han till en makalös halvvolley som seglade in i bortre krysset.

Se målet här! 


Marek Hamšik.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

1. Marek Hamšik mot Sirius 17 maj 2021

Det blev endast sex matcher för Marek Hamšik i IFK Göteborg och kanske ingen spelmässig succé. Innan han lämnade fick han dock visa upp sina exceptionella spetskunskaper när han smällde in en halvvolley utanför straffområdet rätt upp i krysset. Detta blev Napoli-ikonens enda mål i allsvenskan.

Se målet här!