Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Lärt mig att pengar inte gör mig lycklig”

Sebastian Eriksson. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Sebastian Eriksson tar igen sig efter hårdkörning med fysioterapeuten Calle Persson på Kamratgården. Foto: MARKUS WULCAN

GÖTEBORG. Sebastian Erikssons skadehelvete är på väg mot sitt slut. 

För GT berättar Blåvittprofilen om pengarna, comebackplanerna, pappalyckan och den tunga tiden.

– Jag pushade mig själv alldeles för hårt och det har jag fått lida för, säger 30-åringen. 

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

IFK Göteborgs spelare är lediga denna onsdag, men inte Sebastian Eriksson. 

Han rehabtränar ensam med fysioterapeuten på Kamratgårdens hybridgräsmatta. Vändningar, passningar och monoton konditionsträning. Löpning i högt tempo i 15 sekunder, vila 15 sekunder och ett stort antal repetitioner. 

Mittfältaren älskar det inte och skriker ut sin frustration, men han vet att det är nödvändigt. 

– För ett år sedan var det här ingenting, men nu när man varit skadad i ett halvår känns det som att man aldrig ska komma tillbaka. Det är jobbigt på olika plan, dels att man inte känner igen sig själv och dels att det fysiskt är ganska jobbigt. Men det börjar ordna upp sig med allt, säger han efter att ha pustat ut en stund.

Går det enligt plan? 

– Ja, det får man säga. Det har varit svårt för alla att veta eftersom skadan är som den är och att det inte går att säga en tid. Då blir det svårt för mig, laget och alla som undrar. Det jag kan säga är att det går väldigt bra just nu. Nu kör jag vändningar, jag passar och kör i full fart. Saker jag inte ens varit i närheten av att klara tidigare. Det är nära nu. Under sex månader har jag känt i kroppen att nej, det här går inte. Men nu har jag kommit över kullen och börjar känna igen mig själv. 

Komplicerad skada

Sommaren 2018 lämnade Sebastian Eriksson IFK Göteborg för den lilla grekiska klubben Panetolikos. Han fick mycket speltid , men samtidigt ömmade ljumskarna och det blev värre. I vintras bröt han treårskontraktet för att börja om på hemmaplan. 

– Jag spelade alldeles för länge med ont i ljumskarna. Då kryper det upp i fästena och sedan får man även en liten svullnad i själva benet. Där blir det en skada. Jag pushade mig själv för hårt för att jag ville det. Jag ville spela och det gick väldigt bra för mig. Jag var dum mot mig själv. 

– Jag börjar komma upp i åren och då har man ofta ont någonstans och det kan vara svårt att känna var gränsen går och denna gång pushade jag mig alldeles för hårt. Det har jag fått lida för. En väldigt jobbig skada som måste läka, det finns inget man kan göra eftersom det är inne i benet och i fästena. Det är tid som behövs, säger Åsebrosonen. 

Mikael Boman, Sören Rieks och Sebastian Eriksson i augusti 2017. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

IFK Göteborg tog emot den forne lagkaptenen med öppna armar och ett treårskontrakt skrevs mitt under rehabperioden

– Jag vet att jag kan vara ute i Europa och spela fotboll, men denna gången sa kroppen ifrån tyvärr. Jag är oerhört tacksam för att Blåvitt alltid tar emot mig och gör allt för mig och hjälper mig med det ena och det andra. Det ska man inte glömma bort och det gör jag verkligen inte. 

”Pengar gör mig inte lycklig”

Det är inte bestämt när mittfältaren kan gå in i kollektiv träning, men det handlar om några få veckor. Sedan väntar ett par veckor till innan det kan bli aktuellt med allsvensk fotboll. 

– Alla matcher under våren är en bonus. Det tar tid att komma tillbaka i form och man ska hänga med grabbarna, men jag känner att det är nära. Det har varit väldigt, väldigt, väldigt tufft när man inte får göra det man älskar och inte vet när eller ens om man får göra det igen. Och samtidigt har man flyttat fram och tillbaka till ett annat land. En tuff period som jag är på väg ur och det är jag väldigt glad för. 

Sebastian Eriksson i Panetolikos-tröjan. Foto: Intime Sports/Bildbyrån

Du förlorade pengar på att bryta kontraktet i Grekland. Hur ser du på det? 

– Pengar är inte det viktiga. Det har jag lärt mig i livet. De pengarna jag skrapat ihop hittills gör mig inte något så när lycklig. Det är andra saker som gör mig lycklig.

För några veckor sedan blev han och sambon Sara föräldrar till Vincent. 

– Känslan är svår att beskriva. Det är något som står över allt annat, det står över en själv och allt annat man har kämpat för hittills. Jag har i alla fall en mening med dagen när jag kommer hem och jag har haft honom att vända mig till när det varit jobbigt. 

Har han samma humör som sin far? 

– Haha, det har han faktiskt. 

”De har gett sig fan på det”

IFK Göteborg har inlett säsongen med en seger och två förluster. Sebastian Eriksson tycker ändå att laget är på rätt väg. 

– Det är ett gäng oerhört kämpande killar som har gett sig fan på någonting. Jag ser något i dem, en grupp som har börjat jobba hårt tillsammans. Det kommer att ta oss någonstans, det är jag säker på. Det var jobbigt senast att känna att vi var det klart bättre laget på Tele 2 mot Djurgården och så blev det noll poäng. 

Lasse Vibe hoppade in mot Djurgården. Foto: ERIK SIMANDER / TT

Känner du att klubben är på rätt väg igen? 

– Det hoppas jag. De här uppe har varit klara med att vi ska börja om och göra rätt saker och det tycker jag att de gör. Det händer saker, det gör det. Och de unga killarna... det behöver inte vara svårare än så. Ger man dem chansen är det alltid någon som blommar ut. Det finns ju en liten kille (Benjamin Nygren) som bara är 17 år som nog kan bli något, haha. Han är jätteduktig och jag är glad för hans skull. 

Blev du överraskad när Lasse Vibe kom tillbaka? 

– Ja, det trodde jag inte att han skulle göra. Jag trodde han skulle vara kvar ute i världen. En väldigt duktig spelare och en bra kille som varit här innan och vet vad det handlar om. Och han är rutinerad också. Nu börjar vi få en mix mellan unga och äldre, och det är väldigt bra. Jag tror på det här laget.