Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Larmet inifrån Blåvitt: ”Värre än någonsin”

IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: THÉRESE NY / TT

GÖTEBORG. En stor del av nästa års spelarbudget är redan förbrukad, enligt GT:s uppgifter.

Nu kommer nya oroande rapporter från Kamratgården.

– Ekonomin i IFK Göteborg är värre än någonsin. Det finns stora svarta hål att täcka upp sedan många år tillbaka, säger Blåvitts chefstränare Poya Asbaghi, 33, till Aftonbladet.

Sportslig kräftgång och ekonomiskt stålbad.

Efter elfteplatsen i allsvenskan är läget i IFK Göteborg pressat.

När klubben köpte loss det georgiska stjärnskottet Giorgi Kharaishvili, 22, häromveckan försvann också stora delar av den tänkta budgeten för nyförvärv till 2019. Sedan tidigare har klubben landat en ny spelare: den grekiske målvakten Giannis Anestis, 27.

I förra veckan kunde GT berätta att IFK Göteborg – för att få in mer pengar – har initierat en nyemission i det omtvistade investeringsbolaget. Klubben har vid flera tillfällen meddelat att supportrarna inte kan räkna med några större förändringar i truppen.

Trots att Blåvitt sålde supertalangen Pontus Dahlberg, 19, till Watford är det ekonomiska läget bekymmersamt. I en intervju med Aftonbladet säger Blåvitts huvudtränare Poya Asbaghi att ekonomin i klubben är ”värre än någonsin”.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

 

”Totala motsatsen”

För Blåvitt-tränaren, som tog över inför den gångna säsongen, är situationen speciell. Han menar att interninformationen före nye klubbdirektören Max Markussons intåg i klubben var bristfällig.

– Jag vill inte rikta någon kritik mot Mats (Gren) eller någon annan enskild i IFK Göteborg, det är mer mot klubben som helhet att kommunikationen inte har varit bra. Jag fick förklarat att 2018 skulle innebära besparingar men att vi till sommaren skulle kunna investera med hjälp av Pontus Dahlberg-pengarna och till vintern skulle vi kunna värva ytterligare för att vara med i toppen av allsvenskan 2019 igen, säger han till Aftonbladet och fortsätter:

– När Mats Gren berättade det för mig så tror jag inte att han ljög. Jag tror inte han hade tillräckligt bra information. Kommunikationen genom alla led i klubben har inte varit tillräckligt bra. Det har förändrats nu. Vi vet vad som gäller – och det är totala motsatsen till det jag fick reda på för ett år sedan.

Poya Asbaghi. Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

 

Behöver skära ner mer

Vad det innebär rent konkret?

Enligt Poya Asbaghi kommer Blåvitt att skära ner ännu mer och få investera mindre för att bygga upp ekonomin på längre sikt.

– Det hade varit bättre om jag känt till det här för ett år sedan så hade jag sluppit bli lite besviken längs vägen. Nu är jag fortfarande stolt över att vara tränare för IFK Göteborg, det är inspirerande. Jag ser att jag har ett viktigt jobb att genomföra under klubbens tuffaste period. Förmodligen kommer vi under den här tiden inte kunna vara med och slåss om allsvenskt guld. Det kommer andra tränare i Blåvitt få skörda frukterna av – om jag inte blir kvar här längre än min kontraktstid (2020), säger han.

 

IFK Göteborgs ekonomiska resultat

2017: -12,5 mkr

2016: +5,8 mkr

2015: +2,5 mkr

2014: -10,4 mkr

2013: -3,5 mkr

2012: -4,0 mkr

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!