Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Landslagsanfallaren högaktuell för Blåvitt

Erik Sorga inför Estlands VM-kval mot Tjeckien i november.
Foto: DAVID W CERNY / BILDBYRÅN
IFK Göteborg slutade åtta i allsvenskan i fjol.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Det har varit tyst på värvningsfronten kring IFK Göteborg.

Men nu kan GT berätta att en landslagsanfallare är högaktuell för klubben:

Estlands Erik Sorga, 22, är nära en övergång till Blåvitt.

IFK Göteborgs sportchef Pontus Farneruds har tidigare berättat att hans ambition är att ha den blåvita truppen i princip färdig lagom till försäsongsstarten den 10 januari.

Det är på måndag.

Men än så länge har det varit tyst om nyförvärv.

Hittills har Blåvitt bara presenterat den hemvändande högerbacken Emil Salomonsson, 32, som skrivit ett treårskontrakt, och vänsterbacken Ogbu Abraham, 19, från den nigerianska fotbollsakademin Tiki-Taka International FC på ett lån med köpoption.

Samtidigt har målvakterna Giannis Anestis, 30, och Ole Söderberg, 31, mittfältaren Adil Titi, 22, och anfallarna Robin Söder, 30, och Kolbeinn Sigthorsson, 31, lämnat klubben efter fjolårssäsongen.

Sorga i en träningsmatch mot Italien 2020.
Foto: ALBERTO LINGRIA / BILDBYRÅN

Anfallaren högaktuell för Blåvitt

Men nu kan GT berätta att klubben arbetar intensivt för att göra klart med ett intressant nyförvärv. 22-årige Erik Sorga är högaktuell för Blåvitt, enligt vad GT erfar.

Anfallaren, som kan spela både centralt och som ytter, tillhör MLS-klubben DC United men har sedan i somras varit utlånad till VVV-Venlo i den nederländska andraligan. Hans avtal med DC United sträcker sig till den sista december 2022.

I Venlo har Erik Sorga gjort tre mål på elva matcher.

I Estlands VM-kvalmatcher under 2021 noterades anfallaren för tre mål: ett i 2–5-förlusten hemma mot Belgien, ett i 2–0-segern hemma mot Belarus och ett i 1–3-förlusten borta mot Belgien.

Estland slutade fyra i sin grupp, bakom Belgien, Wales och Tjeckien och före Belarus.

Sammanlagt har Erik Sorga gjort fyra mål på 15 landskamper.

IFK Göteborgs sportchef Pontus Farnerud.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Räknat bort Erlingmark

IFK Göteborg behöver vässa offensiven och även om det har varit tyst i kommunikationen från Kamratgården händer det mycket bakom kulisserna efter fjolårets till stora delar misslyckade säsong.

Utöver offensiv förstärkning är Blåvitts sportchef Pontus Farnerud på jakt efter en ny målvakt. Det kan även bli aktuellt att ta in en mittback och en central mittfältare, enligt vad GT erfar.

Enligt GT:s uppgifter har klubben i praktiken räknat bort August Erlingmark, 23, vars kontrakt har löpt ut. Mittfältaren har inte skrivit på det nya avtal som klubben erbjudit honom.

Pontus Farnerud vill inte kommentera GT:s uppgifter om Erik Sorga.

Se även: Här spelar Blåvitt ishockey