Landslagsanfallare klar för BK Häcken

Alexander Söderlund är presenterad av BK Häcken.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Norska fotbollsförbundet offentliggjorde värvningen redan i går.

Nu är Alexander Söderlund, 32, presenterad av BK Häcken.

– Vi ska vara med och fightas om medaljerna, säger den landslagsmeriterade norrmannen

Alexander Söderlund, som till vardags huserar i Rosenborg BK, lämnade sin norska klubb i måndags och satte sig på ett flyg. Enligt norska Adressavisen skulle han träffa en allsvensk klubb – BK Häcken.

Sonny Karlsson, sportchef i Häcken, ville då inte kommentera uppgifterna.

– Vi pratar inte om spelare in eller ut, sa Karlsson till GP.

Alexander Söderlund i Rosenborg-tröjan.
Foto: Marius Simensen / BILDBYRÅN NORWAY

Förbundet (!) avslöjade värvningen

Men under onsdagen blev Söderlund klar för Häcken – åtminstone om man skulle tro det norska fotbollsförbundet som gick ut med spelarens namn på listan över klara övergångar.

– Jasså? Okej, har de gjort det? Men vi kommenterar inte spelare in eller ut förrän det är klart, sa Sonny Karlsson och hänvisade till en presskonferens under torsdagen.

På presskonferensen presenterades Söderlund förstås av BK Häcken.

– Jag har varit med om en hel del i min karriär och bland annat vunnit en serie guld i Norge med Rosenborg. Förhoppningsvis kan jag ta med den erfarenheten jag har och vara med och bidra till att ta BK Häcken till den absoluta toppen. Vi ska vara med och fightas om medaljerna, säger han.

Söderlund presenterades av BK Häcken under torsdagen.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Kan göra mål på alla möjliga sätt”

Alexander Söderlund har gjort 32 A-landskamper för Norge och har tidigare bland annat spelat i franska Saint Etienne i Ligue 1. Han gjorde åtta mål på 28 matcher i norska Elitserien 2019.

Kontraktet med Häcken sträcker sig över 2021.

– Vi har letat efter offensiv förstärkning och velat komplettera truppen med en spetsspelare. Det tror vi att vi har hittat i Söderlund. Han är van att spela som ensam nia och kan göra mål på alla möjliga sätt. En hårt arbetande anfallare med stor erfarenhet som vi tror kommer passa bra in i vårt spelsystem, säger sportchef Sonny Karlsson.

På söndag möter Häcken Gais i Svenska cupen. Då är Söderlund spelklar.

– Det känns skönt nu när allt är klart. Vi har diskuterat med varandra i två veckors tid och nu när allt är klart så ser jag fram emot att få träffa alla runt klubben och dra igång säsongen. Jag har fått ett väldigt positivt intryck av klubben hittills, fin träningsanläggning och bra människor, säger han.

Alexander Söderlund

Ålder: 32 år.

Längd: 187 centimeter.

Vikt: 86 kilo.

Position: Anfallare.

Tidigare klubbar: Haugesund, Vard Haugesund, Virtus Lanciano, Treviso, UR Namur (lån), Botev Plovdiv (lån), FH (lån), Lecco, Saint-Étienne, Rosenborg.

Landslagsmeriter: 32 A-landskamper för Norge.