Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lämnar sensationslaget för allsvensk konkurrent

Oscar Uddenäs.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Uddenäs i IFK Värnamo-tröjan.
Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Tolva i allsvenskan – nu rustar BK Häcken för att 2022 ska bli bättre än 2021. Under måndagen presenterade Hisingsklubben Oscar Uddenäs, 19, som nyförvärv från sensationslaget IFK Värnamo.

– Det känns fantastiskt, jag har gått och väntat på den här dagen, säger succéspelaren.

Tolfteplaceringen var en stor missräkning för BK Häcken. 

Nu bygger föreningen om inför nästa säsong.

I helgen presenterade klubben sitt första nyförvärv – den ivorianske mittfältstalangen Amane Romeo.

Nu är nästa pusselbit på plats inför 2022. 

Oscar Uddenäs, 19, har skrivit ett fyraårskontrakt med BK Häcken.

– Jag vill först och främst få så mycket speltid som möjligt och längre fram vill jag bli en dominerande spelare i allsvenskan och vara med och fajtas med BK Häcken i toppen av allsvenskan, säger han i ett pressmeddelande.

Oscar Uddenäs är klar för BK Häcken.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Gjorde succé i Värnamo

Uddenäs är från Lomma, men började spela för Malmö FF som tioåring. Han nådde klubbens P19-lag innan han sommaren 2019 såldes till italienska SPAL och deras Primavera-lag. 

När pandemin slog till valde han att flytta hem till Sverige och skrev på för IFK Värnamo i superettan.

Där blev det succé.

Värnamo var den gångna säsongens stora sensation och lyckades som nykomlingar vinna superettan. Det innebär att smålänningarna nästa säsong spelar i allsvenskan.

– Det var helt klart mitt bästa år i karriären. Att få vara så delaktig i ett lag som vinner superettan kändes fantastiskt. Jag är en offensiv spelare som gillar att hota både med och utan boll. Jag gillar så klart att leverera både mål och assist och hjälpa laget på det viset men jag är även en lojal spelare som gillar att ta jobbet för laget. Framför allt så gillar jag att vinna, säger han.

Uddenäs i IFK Värnamo-tröjan.
Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅN

”Passar min spelstil”

Men Uddenäs, som gjorde sex mål och fem assist på 22 matcher, följer alltså inte med på Värnamos resa. I stället flyttar mittfältstalangen alltså till Hisingen.

– Det fanns intresse från många håll men när jag hörde att BK Häcken var intresserade så kändes det helt perfekt. Klubben har startat en satsning som jag vill vara en del av och spelet som BK Häcken spelar passar min spelstil och sättet jag spelar på väldigt bra. Det känns som att jag kommit till en bra miljö där jag kan utvecklas vidare, säger Uddenäs.

Kontraktet sträcker sig över säsongen 2025.

– Oscar är en väldigt spännande spelare som under det senaste halvåret fått sitt genombrott i seniorfotbollen. Han har ett bra driv med boll och en offensiv skicklighet med sin vänsterfot i och runt straffområdet, vilket visat sig i superettan där han producerat både mål och assist. Det ska bli kul att följa hans fortsatta utveckling och vi är väldigt glada över att ha lyckats knyta till oss Oscar över de närmsta fyra åren, säger Häckens sportchef Martin Ericsson.

Oscar Uddenäs

Ålder: 19 år.

Position: Mittfältare.

Tidigare klubbar: GIF Nike, Malmö FF, SPAL, IFK Värnamo.

Landskamper: 19 U17-landskamper och 4 U19-landskamper.