Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nya livet efter SVT-jobbet: ”Saknar det faktiskt inte”

Thomas Wernerson. Foto: NILS PETTER NILSSON
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Gunnar Larsson, IFK Göteborgs dåvarande ordförande, och Thomas Wernerson. Foto: BILDBYRÅN
Thomas Wernerson och Mats Nyström. Det var på en middag inför ett avsnitt av ”Fotbollskväll” som pulsådern brast på Wernerson efter att han, ovetandes, haft ett högt blodtryck i flera år. Foto: SVERIGES TELEVISION
Foto: SVERIGES TELEVISION

I över 40 år har fotbollen varit en stor del av Thomas Wernersons liv.

Men för 15 år sedan höll det livet på att ta slut när hans pulsåder brast.

I dag känner den förre SVT-profilen en stor tacksamhet.

– Läkaren sa att jag hade kunnat dö, säger Thomas Wernerson, 63.

Thomas Wernerson har varit aktiv inom fotbollen i olika former sedan han uppfostrades som fotbollsmålvakt i Åtvidabergs FF. Han gick sedan från landslagsmeriterad, titelvinnande målvakt i Blåvitt, till att bli klubbdirektör för klubben och senare expertkommentator i SVT.

I dag jobbar han sedan 15 år tillbaka med att sälja hybrid- och konstgräs runtom i landet.

– Fotbollen har varit en stor del av mitt liv och det är den fortfarande, säger Wernerson.

Den folkkäre kommentatorn fick lämna sitt uppdrag som expertkommentator på SVT för några år sedan.

– Gubbar över 60 år är inte så gångbara, haha. Men ärligt talat så förstår jag det, det kommer in nya, yngre förmågor hela tiden. Samtidigt var SVT ett extraknäck de sista åren, det var inget riktigt jobb på det sättet, säger han.

Saknar du det?

– Nej, det gör jag faktiskt inte. Jag har hittat rätt med mitt nya jobb och jag har ändå haft det i 15 år nu. Jag trivs jättebra med livet kan man säga.

Thomas Wernerson tillsammans med Rikard Norling inför allsvenskans upptaktsträff 2012. Foto: LENNART MÅNSSON / BILDBYRÅN

”Bara 20 procent överlever”

Men i samband med sitt tidigare jobb som expertkommentator höll det på att gå riktigt illa för Thomas Wernerson. På en middag inför ett avsnitt av ”Fotbollskväll” brast pulsådern efter att Wernerson, ovetandes, haft ett högt blodtryck i flera år.

– Läkarna sa att det bara är 20 procent som överlever som får det här. Det var ett konstigt besked att få, säger han.

Wernerson fick akutopereras på Karolinska i Stockholm, vilket GT tidigare har berättat om.

– Efter ett tag när jag vaknade upp från operationen sa läkaren: ”Det var nära ögat, men det kommer bli bra nu”, säger Wernerson.

I dag, 15 år senare, mår Wernerson bra. Han äter mediciner och får sitt hjärta undersökt regelbundet.

– Utöver det mår jag jättebra. Det är klart att jag inte klättrar i berg eller springer maraton. Men jag känner ingenting av min sjukdom och jag har inga problem i det vardagliga, så det är skönt, säger han.

Thomas Wernerson med SVT-kollegorna Daniel Nannskog och David Fjäll. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Känner inte igen Blåvitt

De senaste åren har det varit full fokus på jobbet där han alltså är försäljare av hybrid- och konstgräs.

– Det känns som att cirkeln sluts på något sätt. Jag har jobbat med fotboll i hela mitt liv, jag började på en gräsmatta som liten och det slutade med att jag nu säljer gräsmattor. Det är otroligt, säger Wernerson.

Hur ser du på ditt liv och vad fotbollen har bringat?

– Jag är oerhört tacksam. Att jag skulle få jobba med fotboll, något jag verkligen älskar, var inget jag trodde för kanske 40 år sedan. I dag är jag 63 år gammal och får jobba med något jag brinner för.

Thomas Wernerson är en stor fotbollsprofil men en ännu större Blåvitt-profil.

1981 värvades målvakten till IFK Göteborg och blev det sista pusslet i det storhetsbygge som Sven-Göran Eriksson lyckats bygga upp. Han var med och vann Uefa-cupen två gånger (1982 och 1987) och tog fyra SM-guld (1982, 1983, 1984 och 1987).

– Det känns stort att få ha varit med om det. Det är ju något helt annat än vad Blåvitt är i dag. Det går inte att känna igen Blåvitt i dag, säger han suckande.

Thomas Wernerson stod i målet när Blåvitt vann SM-guld 1982, 1983, 1984 och 1987 samt när klubben vann Uefa-cupen 1982 och 1987. Foto: PAUL HANSEN

Ifrågasätter Blåvitts spel

De sportsliga framgångarna för Blåvitt har uteblivit de senaste åren och förra säsongen slutade de på en elfteplats – till mångas besvikelse. Årets säsong har börjat bättre.

– Blåvitt är ju en storklubb som ska vara med och slåss i toppen. Fotbollen mår bra av det och fotbollen behöver ett Blåvitt som slåss om titlar. Vart jag än har gått har folk frågat mig vad som händer med Blåvitt, men jag har inte haft några bra svar.

Hinner du se några matcher?

– Ja, jag ser nästan alla matcher på plats. Jag försöker göra det och går inte det så ser jag på tv. Ibland åker jag även på bortamatcherna, men det är mycket med jobbet så ibland krockar det tyvärr.

Var det jobbigt att följa Blåvitt förra säsongen?

– Det var fruktansvärt jobbigt, det var tungt. Men det var så struligt alltihop och har varit det de senaste åren, med det sportsliga men också i ledningen. Men framför allt det sportsliga. Vi försökte spela ett spel som vi inte har resurser till.

Thomas Wernerson som klubbdirektör för IFK Göteborg. Foto: BILDBYRÅN

”Insett att målet står på kortsidan”

Även om de senaste åren har varit tuffa för Blåvittsupportern Wernerson tycker han att det bitvis har sett bra ut under inledningen av årets säsong. Wernerson berättar att han inför säsongen ”hoppades mer än vad han trodde” på IFK Göteborg.

Samtidigt menar han att värvningen av den förre skyttekungen Lasse Vibe kan ha betytt mycket för känslan i och kring laget.

– Att få hem Vibe igen betyder jättemycket. Han är en bra person, en bra spelare men framför allt en bra ledartyp. Det är en väldigt viktig värvning, säger Wernerson.