Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lagkaptenen som spelar mest av alla

Sebastian Ohlsson. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. IFK Göteborgs Sebastian Ohlsson, 25, har spelat hela tiden i år.

I 810 minuter – plus tillägg – har han sprungit fram och tillbaka på högerkanten med lagkaptensbindeln på armen.

Bara målvakten Ioannis Anestis har haft lika mycket speltid.

– Jag har bra lungor och gillar att spela mycket. Men det är sjukt viktigt att ta hand om kroppen, säger han inför måndagskvällens toppmatch mot Hammarby. 

Tre matcher kvar till sommaruppehållet.

Sebastian Ohlsson är inne i sitt snart 26-åriga (fyller nästa söndag) livs mest intensiva matchperiod.

Måndagskvällens match mot Hammarby avslutar den andra perioden med match måndag, torsdag, måndag under den senaste månaden.

– Fram tills vi först mötte Helsingborg på en måndag och sedan Kalmar på torsdagen hade jag aldrig spelat två gånger nittio minuter så tätt, med bara två dagar mellan. Jag var lite spänd på hur det skulle kännas, säger han.

Hur var det då?

– Det gick bra. Jag klarade av att springa som jag brukar, säger Blåvitts lagkapten.

Sover till tio över åtta – varje dag

När det är så tätt mellan matcherna finns det en del att tänka på för spelarna.

– Vi hinner ju knappt träna, det blir mest återhämtning. Och då är det väldigt viktigt att man följer sina rutiner för att ta hand om kroppen, säger han.

Det brukar handla om rehabträning, att äta rätt och sova. Sover du middag efter träningarna eller längre under natten för att hålla dig pigg?

– Nej. Jag sover alltid under samma tidsperiod. Varje natt mellan klockan elva på kvällen och tio över åtta morgonen, svarar Sebastian Ohlsson.

Tio över åtta?

– Ja. Jag vill sova så länge som möjligt. Fem i halv nio står Calle Starfelt utanför med bilen för att vi ska till Kamratgården där hela laget äter frukost tillsammans före träningen, säger han.

Inte beredd på att bli back

Blåvitt ligger tvåa i allsvenskan med dig som lagkapten. Hur känns det?

– Lika otroligt som om någon för fyra år sedan skulle ha sagt att jag skulle bli högerback, svarar han med ett stort leende.

Behövde du fundera länge innan du sa till att ta armbindeln?

– Nej. Att få chansen att vara lagkapten i Blåvitt är inget man tackar nej till. Och jag gillar att ansvar, exempelvis genom att alltid göra mitt bästa på planen och pusha de yngre spelarna lite extra. Så var jag redan förra året, säger Ohlsson.

Hur gillar du att spela högerback då, i Öis var du bara offensiv?

– Det var jag inte beredd på. Men det är en rolig position, man får bollen mycket. Men det är också en av de tuffaste positionerna där du ska både försvara och vara med i anfallen, säger han.

Mycket beröm efter Malmö-matchen

När ni förlorade mot Djurgården slog Jonathan Ring båda målgivande passningarna från din kant. Berodde det på att du fortfarande inte är riktigt van vid positionen?

– Nej. Varken jag eller någon annan kan blockera alla inlägg, något eller några går igenom i varje match. Här var det två som blev riktigt bra. Om vårt försvar nickat bort bollen hade ingen tänkt på att inläggen kom från min kant, säger han.

Sebastian Ohlsson tar sig förbi Sören förre klubbkompisen Sören Rieks i matchen mot Malmö FF. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Han har fått mycket beröm, mer och mer ju längre säsongen har gått. Kanske allra mest efter 0–0 mot serieledande Malmö i torsdags.

En skarp kontrast för killen som under sitt första år, 2017, efter återkomsten till Öis från Blåvitt hamnade i frysboxen och bara fick göra en start och hoppa in i fem matcher.

Sitter du med dåvarande tränaren Jörgen Lennartssons bild framför dig och säger ”Där fick du!”?

– Haha, nej, nej. Det har jag lagt bakom mig, där lägger jag ingen energi. Visst var det ett jobbigt år. Jag försökte hålla skenet uppe, men ville naturligtvis spela mer. Men det var på sätt och vis också ett lärorikt år. Det har nog gjort mig starkare, svarar Sebastian Ohlsson.

”Ska bli skönt med semester”

I kväll möter fyra Blåvitt Hammarby, som ligger femma på samma poäng.

På lördag är det derby mot Häcken och 1 juni avslutas vårsäsongen mot Örebro.

Ser du fram mot semestern?

– Nej inte nu. Jag gillar ju att spela fotboll, haha. Det är kul att vara i den här bubblan med många matcher. Men visst ska det bli skönt med semester, även om vi väl bara får åtta-nio dagar ledigt. Då ska jag till Italien och vila upp mig innan träningen drar i gång igen, säger Sebastian Ohlsson.

Poya Asbaghi om Sebastian Ohlsson

”Sebastian blir bara bättre och bättre, i princip i varje match. Redan förra året började han skolas in på en ny en ny position. Sen fick han försäsongen i år på att få in ytterbacksspelet på ett bra sätt. Han är en av dom som konsekvent har lärt sig något på varje match. Förmågan att förstå instruktioner är extremt hög, det brukar räcka med en gång. Som lagkapten smittar han av sig med sin spelstil och sitt sätt att ta hand om de yngre spelarna. Han är ett föredöme.”