Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kryptiska svaret från Blåvitts nye sportchef

Pontus Farnerud, sportchef i Blåvitt.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs ordförande Mats Engström och klubbdirektör Max Markusson på presskonferensen där de förkunnade att Poya Asbaghi får sparken från sitt jobb som tränare för IFK Göteborg.
Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN
Poya Asbaghi.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Kennet Andersson.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Ny tillfälligt ansvarig tränare på planen.

Och på bänken vid sidan av träningsplanen Blåvitts nye sportchef Pontus Farnerud – bredvid sin företrädare Kennet Andersson.

Nu har Farnerud huvudansvaret för att hitta Poya Asbaghis efterträdare – kanske redan till matchen mot Hammarby på torsdag?

– Det är svårt att spekulera i, jag kan varken säga ja eller nej, säger han.

Förändringen i ledningen för laget syntes på planen när Ferran Sibila ledde övningarna i stället för sparkade Poya Asbaghi.

Men ingen kunde se att det var första gången som Pontus Farnerud såg en IFK Göteborgs-träning som klubbens sportchef.

För han satt som vanligt på avbytarbänken utanför linjen. Bredvid Kennet Andersson, precis som han gjort under de ett och halvt år som paret jobbat tillsammans som sportchefer med Farnerud i rollen som assisterande.

”Lite mer ansvar”

Men nu är Farnerud chef och Andersson rådgivare.

– Det kommer säkert att skilja sig en del från det jag gjorde tidigare, samtidigt är det väldigt mycket som kommer att bli likadant. För Kennet och jag har varit så tajta. Jag har varit med om det mesta, som förhandlingar, scouting, kontakt med spelare och ledare. Men det blir väl lite mer ansvar, säger Pontus Farnerud.

Pontus Farnerud och Kennet Andersson på bänken vid träningsplanen.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Som nybliven sportchef, vill du ha en assisterande?

– Vi ser det fortfarande som att Kennet kommer att jobba tillsammans med mig. Jag ska inte säga att vi vänder på rollerna, men Kennet kommer att finnas till hands. Det känner jag mig väldigt trygg med, säger han.

Nyheten om att Pontus Farnerud tar över som sportchef kom i fredags – dagen efter beskedet att Poya Asbaghi fick sluta som tränare.

Varken ja eller nej

Nu är det alltså Farnerud som leder jakten på efterträdaren.

– Det är klart att det är en viktig del av jobbet och det är något jag måste ta tag i direkt. Det är ju ganska kort varsel, men väldigt viktigt att hitta rätt, säger han.

På torsdag möter Blåvitt Hammarby. 

13 matcher i rad utan seger, bara två vinster på 18 allsvenska matcher. Hela klubben skriker efter en seger.

Kan det bli en ny tränare till dess?

– Jag kan varken säga ja eller nej. När man scoutar spelare gör man det över flera månader och ibland år. När det är tränare som ska in blir det ofta med ganska kort varsel. Det borde egentligen vara tvärtom. Tränaren har en viktigare del jämfört med 22 eller 24 spelare i en trupp, säger den nye sportchefen.

Poya Asbaghi och Ferran Sibila.
Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN

Har olika strategier

Han poängterar svårigheterna att hitta rätt mitt under en säsong.

– Det är speciella förhållanden när det blir så här hastigt. Och som vi har sagt tidigare är det inget vi har gått in och kollat på så länge Poya var här och ledde laget. Det innebär att det är intensivt just nu, väldigt intensivt, säger Pontus Farnerud.

Klubben har två strategier att välja på i sin jakt på tränare. Antingen en snabb lösning för resten av säsongen eller också en lösning som går över en eller flera säsonger ytterligare.

– Vi tittar på olika lösningar. Det kan landa i att det blir både kort- och långsiktigt – eller kanske kortsiktigt med möjlighet att göra det längre. Det viktigaste är att hitta rätt, inte att det går fort, säger sportchefen.

”Ansvar att skanna av”

Men självklart börjar arbetet med att hitta en tränare inte helt från noll.

– I min och Kennets roll finns ansvar att alltid skanna av marknaden och ha koll på de spelare och ledare som kan behöva ersättas, inte minst när kontrakten är på väg att gå ut eller om vi känner att det behövs en förändring. Vi har inte gått på djupet. Men vi har en generell koll inom framförallt svensk fotboll, till viss del även skandinavisk, på vilka tärnare som skulle kunna passa in i IFK Göteborg, säger han.

Just nu har Ferran Sibila, som jobbade väldigt tajt med Poya Asbaghi, ansvaret. Och kanske blir det så den närmaste tiden.

För oss som såg Sibilas första träning som ansvarig syntes ingen skillnad mot när han var assisterande och Asbaghi chef.

Pontus Farnerud och Kennet Andersson.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Ingen tid till reflektion

– Poya och Ferran var väldigt lika i sitt sätt att tänka och leda laget. Samtidigt är det två olika personer och Ferran har sina egna tankar, det tror jag att vissa underskattar, säger Pontus Farnerud. 

– Det har funnits en viss dynamik i deras samarbete, dom har inte varit överens om allt. Men jag tror att vi kommer att få se en del förändringar framöver, oavsett om en tränare kommer in till nästa match eller inte. Och det hade vi säkert sett även om Poya hade varit kvar.

Den nye sportchefen utvecklar resonemanget:

– Nu är det landslagsuppehåll, innan dess gick allt i ett hela tiden. Det har varit svårt att reflektera eller förändra saker under den tiden. Det är något vi har pratat en del om.

Pontus Farnerud har dagliga samtal med Ferran Sibila där de diskuterar nuläget och framtiden.

– Vi har haft väldigt tajt kontakt de senaste dagarna. I min roll tillsammans med Kennet och klubbdirektören Max Markusson blickar jag framåt efter en tränare som passar in. Samtidigt ska det haka i Ferran till en viss del. Men vi har inte kommit så långt, och det vet jag heller inte om vi gör, att vi frågar Ferran om det är okej att vi tar in en viss tränare eller inte. Men givetvis kommer vi att bolla med honom när det är dags, säger Farnerud.

Vill ha förändring direkt

Det viktigaste för Blåvitt just nu är att vinna, ta trepoängare som kan ta dem upp på säker mark i allsvenskan.

Det är något som alla i klubben poängterar efter rekordsviten på 13 matcher i rad utan seger.

Hur viktigt är det att få effekt på tränarbytet redan mot Hammarby på torsdag?

– Självklart vill vi se en förändring redan mot Hammarby och förhoppningsvis få ett resultat som vi kan bygga vidare på. Sen om det är en avgörande match på det viset... Alla matcher som återstår ger ju tre poäng så alla är lika viktiga. Men ju tidigare vi kan få en vinst, ju mer kommer det att stärka gruppen, säger Pontus Farnerud.

TV: ”Tog beslutet i går kväll”

TV: ”Poya blev chockad”