Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Kommer undan för att han är Sebastian Larsson”

IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi.Foto: ADAM IHSE / TT

GÖTEBORG. IFK Göteborg jagar sin första hemmaseger.

Inför mötet med AIK delar Blåvitts tränare Poya Asbaghi, 34, ut en syrlig pik mot motståndarnas stjärna Sebastian Larsson, 35.

– Jag är otroligt imponerad av honom, som har tid att agera femte domare på planen, säger han.

Två raka kryss mot Mjällby och Sirius.

Nu är IFK Göteborg ute efter en seger.

På torsdagen ställs man mot rivalen AIK på Gamla Ullevi.

Ett AIK som har applicerat ett nytt spelsystem, med markeringsförsvar.

– Jag måste säga att det är kul vad de håller på med.  Det är imponerande av Rikard (Norling) att gå från det strikta zonförsvaret till att applicera totala motsatsen. Att han vågar, det kan man nästan bara beundra som kollega, säger Blåvitts tränare Poya Asbaghi efter onsdagens träning på Kamratgården.

Han menar att AIK:s nya spelsystem kommer ställa höga krav på hans spelare.

– Det gäller för oss att hålla koll. Jag har själv spelat markeringsförsvar. Senast för tre år sedan när jag var i Dalkurd och vi mötte AIK. Anledningen till att jag ändrade då var för att jag inte gillade att motståndarna hade så mycket initiativ att bestämma våra utgångspositioner. 

– Men gör inte vi rätt för oss i morgon, då är det klart att det kommer gynna AIK och deras markeringsinriktade fotboll, säger han.

AIK-tränaren Rikard Norling.Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES

”Då kommer det att gynna AIK”

AIK:s säsongsinledning har, precis som IFK Göteborgs, gått lite i vågor.

Totalt har man två vinster, ett kryss och en förlust så här långt.

Inte särskilt oväntat, enligt Asbaghi.

– Generellt är det så att när ett lag har ett nytt sätt att spela så går det lite upp och ner. Sen har de en ung trupp, det är en anledning till att det kan gå upp och ner.

– Men trots att de har många unga så har de några veteraner som håller ihop det. Henok Goitom och Sebastian Larsson, som jag måste säga är en imponerande fotbollsspelare. Han (Larsson) är lika gammal som jag, han är 35 år. Men han springer som han vore 20. Han markerar och hjälper sina medspelare. Jag är otroligt imponerad av honom, som förutom det också har tid att agera femte domare på fotbollsplanen. Och han gör det riktigt bra också, han får styra matcherna inifrån planen. Jag beundrar honom på mer än ett sätt.

Sebastian Larsson i samspråk med domaren Kristoffer Karlsson.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Piken mot AIK-stjärnan: ”Bara för att det är han”

Asbaghi menar att Sebastian Larsson får många fördelar hos domarna i allsvenskan, på grund av hans meritlista.

– Det är klart att det är störande för motståndare. Men han gör det så bra han kan, det är en bra grej att ha. Jag är mest förvånad att domarna tillåter honom. Hade det varit Hosam Aiesh som sprungit runt där och klagat på alla sparkar han får i straffområdet så hade det kanske blivit ett gult kort. Men Sebastian Larsson kommer undan för att det är Sebastian Larsson. Det kanske är förståeligt, men någonstans måste alla bedömas lika.