Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kennet Andersson slutar som sportchef

Kennet Andersson lämnar rollen som sportchef i IFK Göteborg.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson.
Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN

GÖTEBORG. Kennet Andersson, 52, slutar som sportchef i IFK Göteborg av privata skäl – men stannar kvar i föreningen i en rådgivande roll.

I rollen som sportchef blir Pontus Farnerud, 40, ansvarig för hela den sportsliga delen.

Samtidigt står det klart att Ferran Sibila, 32, fortsätter som tränare i Blåvitt.

– Jag har fått väldigt starka känslor för IFK Göteborg, säger han.

Efter att Poya Asbaghi, 35, under torsdagen fått sparken som tränare för IFK Göteborg kunde GT berätta att även Kennet Andersson kommer att lämna uppdraget som sportchef inom kort.

Nu bekräftar Blåvitt GT:s avslöjande.

Pontus Farnerud, tidigare assisterande sportchef, tar över och Kennet Andersson får i stället en rådgivande roll. Planen var att göra dessa förändringar längre fram men tränarbytet påskyndade processen, skriver Blåvitt på sin hemsida.

– Vi vill att alla dessa roller ska vara på plats när den nya tränaren tillträder och det känns bra att kunna presentera detta nu, säger klubbdirektör Max Markusson i ett uttalande.

Pontus Farnerud och Kennet Andersson.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Lämnar jobbet av privata skäl

Pontus Farnerud tar därmed över de arbetsuppgifter som Kennet Andersson har haft.

– Min ambition är att göra allt jag kan för föreningen, oavsett roll. Jag och Kennet har jobbat väldigt tätt och det känns bra och tryggt med vetskap att Kennet kommer finnas nära med sin erfarenhet och klokhet. Rollen som sportchef innebär mer ansvar vilket är inspirerande. Just nu är fokus på att skapa de bästa förutsättningarna för laget och ledarstaben att nå resultat, ta laget uppåt i tabellen och möjlighet att ta oss vidare i Europaspelet, säger Farnerud.

Kennet Andersson lämnar rollen av privata skäl, men kommer att arbeta deltid med sin roll i sportrådet och som rådgivare till sportchefen.

– Jag är väldigt taggad på att ta mig an den nya rollen och även finnas med som ett stöd för Pontus när han behöver mig. Vi har blivit väldigt tajta och det känns riktigt bra att han tar över sportchefsjobbet, säger Kennet Andersson.

Poya Asbaghi och Ferran Sibila.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Poya Asbaghi och Ferran Sibila.
Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN

Ferran Sibila fortsätter

Samtidigt står det klart att Ferran Sibila, som var Poya Asbaghis assisterande tränare, fortsätter träna IFK Göteborg.

– Det är klart att jag personligen blev ledsen av att Poya fick lämna. Han är en riktigt skicklig fotbollstränare, vi har jobbat tätt ihop och han är också en nära vän. Jag kommer visserligen från Barcelona men jag har fått väldigt starka känslor för IFK Göteborg. Jag känner ett stort stöd från alla i klubben, speciellt spelarna och ledarna, som gärna vill ha mig kvar. Det gjorde beslutet att stanna ännu lättare, säger han.

Sibila kommer tillsammans med Alf Westerberg att leda Blåvitts träningar och laget i eventuellt matchspel till dess att en ny huvudtränare är på plats.

Enligt GT:s uppgifter är IFK Göteborg nära att göra klart med en ny tränare.

– Den processen är påbörjad. Den startades på riktigt under torsdag förmiddag. Av respekt för Poya och för att vi vill vara både schyssta och professionella hade vi innan dess inte tagit några kontakter med potentiella efterträdare. Nu har vi kommit längre och vi arbetar med flera olika spår. Det är mycket som ska klaffa men det viktigaste är att det blir rätt snarare än att det blir en snabb lösning, säger klubbdirektör Max Markusson.