Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag har fått leva ut min barndomsdröm”

Robin Söder.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: JAN WIRIDEN

GÖTEBORG. Robin Söder, 30, lämnar IFK Göteborg efter säsongen.

Den skadedrabbade anfallaren tackas av på Gamla Ullevi på söndag.

– Jag har fått leva ut min barndomsdröm i er klubb, det är något jag kommer bära med mig med stolthet i resten av mitt liv, säger han.

Robin Söder öste in mål för Blåvitt 2019.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN

Han blev tvåa i skytteligan 2019 och belönades efter säsongen med GT:s Kristallkulan som Västsveriges bäste fotbollsspelare.

Men de två senaste säsongerna har inte blivit vad Robin Söder hoppades på. 

Skador har gjort att anfallaren inte har kunnat göra sig själv rättvisa.

Nu står det klart att han lämnar IFK Göteborg efter årets säsong.

– Att ha spelat i IFK har fostrat mig som människa och har gett mig värderingar som jag för alltid kommer att bära med mig, säger han till klubbens hemsida.

Robin Söder med GT:s fotbollskrönikör Markus Wulcan efter att ha tilldelats Kristallkulan 2019 som Västsveriges bäste fotbollsspelare.
Foto: HANNA BRUNLÖF
Nu lämnar Robin Söder IFK Göteborg.
Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN

Skadades i U21-EM

Söder slog igenom i IFK Göteborg som tonåring och var tongivande i Sveriges U21-landslag. Men i U21-EM 2009 drabbades han av en allvarlig knäskada – och skadorna har förföljt anfallaren genom karriären.

I år har han bara startat i två matcher i allsvenskan.

Bortsett från åren i Esbjerg (Danmark) och Lokeren (Belgien) har Robin Söder varit IFK Göteborg trogen i sin seniorkarriär.

– Jag skulle vilja passa på att tacka alla ledare som har fostrat mig som spelare, både i IFK och tidigare. Jag vill även passa på att tacka mina medspelare och övrig personal på Kamratgården, säger han.

Robin Söder efter korsbandsskadan i U21-EM 2009.
Foto: NILS PETTER NILSSON
Robin Söder i Blåvitt 2013.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Alla kan se upp till honom”

På Söders blåvita meritlista finns 272 A-lagsmatcher, elva säsonger, 72 mål, cupguld, Europaspel, pris som årets nykomling i allsvenskan, lagkapten och ärkeängel. Han debuterade i A-landslaget mot Kosovo den 12 januari 2020.

På söndag tackar IFK Göteborg av sin trotjänare – matchen mot Östersund blir hans sista på hemmaplan.

– Jag vill från hela IFK Göteborg tacka Robin för hans insatser hos oss. Robins professionalitet och ambitiösa driv är egenskaper som alla unga fotbollsspelare kan se upp till och som lagkamrater inspireras av. Robin har flertalet gånger i tuffa situationer visat en kärlek till fotbollen och till IFK Göteborg, säger Blåvitts sportchef Pontus Farnerud och fortsätter:

– Han är prestigelös och sätter alltid laget före jaget. Då har jag inte ens nämnt hans betydelse som spelare. Med sin smartness och skicklighet har han både nått stora framgångar individuellt och samtidigt gjort enskilda spelare vid sidan av sig själv – och resten av laget – bättre.

TV: Robin Söder fick Kristallkulan 2019

Så lät det när Robin Söder fick GT:s Kristallkulan 2019.