Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag hade kunnat bli en stor spelare”

Moestafa El Kabir.
Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
El Kabir tränar med BK Häcken.
Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Moestafa El Kabir, 32, är hemma i Göteborg på obestämd tid och funderar på att lägga av med fotbollen om inget intressant dyker upp. 

För GT berättar han bland annat om pengastrulet i Turkiet och vikten av att sköta sig. 

– Klart jag ångrar mig. Jag vet att jag hade kunnat bli en jävligt stor fotbollsspelare, säger anfallaren. 

Kontraktet med BB Erzurumspor, hans femte klubb i Turkiet, har precis gått ut. Där blev det sju matcher och noll mål. Nu håller han i gång med BK Häcken i väntan på... ja, vadå? 

– Jag har inte tänkt så mycket utan får se vad som dyker upp. Det beror på hur marknaden ser ut, men jag har absolut ingen brådska. Kommer det något intressant så kanske man hoppar på det, eller så kanske jag slutar. Det måste vara något som motiverar en så jag inte slösar min tid, den lägger jag hellre på familjen, säger Moestafa El Kabir, som har sin familj med barn i skolåldern rotad i Göteborg. 

– Det är underbart att vara hemma och jag är jättetacksam att jag får träna med BK Häcken. Jag har under åren ändrat fokus från ”jag, jag, jag” till ”vi”. Jag har ett stort ansvar som pappa och det är för familjens skull jag spelar fotboll. Nu har min dotter skolplikt så den senaste tiden har jag varit själv utomlands. Man saknar dem och klättrar ibland på väggarna av tomhet. 

El Kabir tränar med BK Häcken.
Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN

”Går det bra är du kungen”

Hur är formen? 

– Hyfsad. Jag har stått still i en månad men börjar komma i gång nu. Jag har tappat lite kondition bara, men om det blir spel i Sverige så har jag 1,5 månader på mig att träna upp mig ordentligt. Det är det minsta problemet. 

Varför har det blivit så många klubbyten i Turkiet? 

– Olika anledningar, men några gånger har det varit strul med utbetalningarna och då får man söka sig vidare. 

Har du fått allt nu? 

– Nej, bara delvis. I slutändan får man sina pengar, men det kan dröja lite. Man tar hjälp av Fifa, min advokat där nere sköter det. 

Hur är det att vara fotbollspelare i Turkiet? 

– Kaotiskt. Går det bra är du kungen, går det dåligt får du gömma dig. Man får vara stark i huvudet, jag har alltid varit det och skiter i vilket när det kommer till fans och deras kritik. Visst, du får kritisera mig för min fotboll, men att attackera mig som person och min familj… Det har hänt massa gånger men det påverkar mig inte. Det går in genom ena örat och ut genom det andra. Hur orkar du, tänker man. Hur orkar du vara så elak mot någon som spelar för ditt lag? 

El Kabir i Öis-tröjan 2020.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

”Jobbigt att ställa sig den frågan”

Har du fått ut maximalt av din karriär? 

– Inte ens i närheten. Och det beror bara på mig själv. Jag kunde ha tränat hårdare, sovit bättre och ätit bättre. Hela den biten. Den basen jag har som fotbollsspelare är jävligt bra, men den är inte tillräckligt utvecklad för att gå ännu längre. 

Ångrar du dig? 

– Klart jag ångrar mig, jag vet vad jag hade kunnat bli.

Vad hade du kunnat bli?

– En jävligt stor fotbollsspelare, ännu större än nu, haha. Efter karriären får man sätta sig ner och reflektera. Jag har hjälpt ungdomar i nästan varje klubb jag varit i de senaste åren och jag har en akademi i Holland tillsammans med en barndomsvän. Vi vägleder spelare mellan 14 och 19 år, så att de inte gör om samma misstag som jag gjorde. Eller misstag och misstag, jag ångrar inget i min karriär, men det är jobbigt att ställa sig själv frågan ”tänk om...” och var man hade varit då. 

Du har ändå haft en rätt bra karriär och tjänat mycket pengar. 

– Jaja, jag ska inte klaga, Jag har gjort det bättre än de flesta i Sverige. Inget illa menat, det finns många som gjort det fantastiskt bra, men jag tror att jag har gjort det bättre än den snittallsvenska spelaren. 

Moestafa El Kabir och Tobias Grahn i Mjällby 2010.
Foto: DANIEL NILSSON / BILDBYRÅN

Fyller 33 år i höst

Moestafa El Kabir, som i Sverige har representerat Mjällby, BK Häcken, Kalmar FF och så sent som i fjol Örgryte, betonar att han alltid gjort sitt yttersta när han väl stått på planen. 

– Sedan om man har varit förberedd på bästa sätt och gjort allt för att vara den bästa versionen av sig själv… nej, det kan jag inte säga. Samtidigt växer man under åren och utvecklas som spelare och person och det är också en kvalitet. 

Den Marockofödde anfallaren, som växte upp i Nederländerna, fyller 33 i höst. 

– Det är klart att jag hade kunnat spela några år till. Som sagt, vi får se om det dyker upp något intressant. Jag tränar med Häcken så länge och jag gör det med ett leende på läpparna. 

Moestafa El Kabir blev stor hjälte för Häcken i premiären av allsvenskan 2018