Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klart: IFK Göteborg startar damlag 2020

Beata Kollmats, Göteborg FC, prisades med GT:s ”Kristallkulan”.
IFK Göteborgs F01 under en träning 2015. Foto: BILDBYRÅN
IFK Göteborg hoppas på storpublik när klubbens nystartade damlag till våren gör sin första match. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

IFK Göteborg anmäler ett damlag till division 4 kommande säsong. 

Det klubbades på ett extra årsmöte under måndagen. 

– Ett historiskt beslut. Vi är stolta och nöjda, säger ordföranden Mats Engström. 

Att IFK Göteborg skulle starta ett damlag spikades på årsmötet i mars i år. Men exakt hur och när bestämdes inte utan frågan har under året utretts. 

Styrelsen hade tillsammans med klubbledningen rekommenderat medlemmarna att rösta på alternativet med ett damlag som anmäls till lägsta serien, division 4, i stället för att gå samman med en annan klubb med etablerat elitlag. 

Efter vissa diskussioner kring organisationsformen med flera engagerade talare, främst var det frågan om damverksamheten borde vara verksam som en egen förening inom alliansstrukturen i IFK Göteborg eller ingå i befintliga IFK Göteborg Fotboll, röstades förslaget i genom och stora applåder utbröt. 

– Föreningsdemokrati när den är som bäst med högt i tak. Det är en styrka att vi kan enas och ställa oss bakom förslaget. Det var en bra och viktig diskussion. Formerna kan man alltid diskutera, men jag tror att det här är den bästa lösningen, säger klubbens ordförande Mats Engström. 

Så mycket kostar det

– Vi hoppas att damlaget blir minst lika framgångsrikt som herrlaget på sikt. 

IFK Göteborg kommer alltså att anmäla ett damlag till division 4 nästa säsong och verksamheten ska inledningsvis bedrivas inom befintliga IFK Göteborg Fotboll. En egen förening inom alliansföreningen ska vara genomförd och bildad senast 1 januari 2022. 

500 000 kronor väntas damlaget maximalt kosta under 2020. 

Även Örgryte har anmält ett damlag till division 4 och det skulle därmed kunna bli extra intressanta derbyn 2020. 

Mötesordföranden Hans Rothenberg tyckte att klubben borde satsa på att slå det svenska publikrekordet för damer (9 413) när laget har hemmapremiär i vår. 

”Många avundsjuka”

Det kombinerade medlemsmötet och extra årsmötet var välbesökt med närmare 200 röstberättigade medlemmar. 

– Kul att så många kommer. Det är säkert många klubbar som är avundsjuka på att engagemanget i IFK Göteborg är så stort, säger Mats Engström. 

Samtidigt valdes Jonas Henriksson, 42, in i klubbens styrelse.