Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag har en tydlig idé om hur vi ska spela”

Roland Nilsson tar över IFK Göteborg.Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN
Roland Nilsson 1982, under sin tid som spelare i IFK Göteborg.Foto: BILDBYRÅN
Roland Nilsson kommer närmast från jobbet som förbundskapten för Sveriges U21-landslag.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Roland Nilsson i landslaget 1994.Foto: BILDBYRÅN
Roland Nilsson under sin tid i Malmö FF.Foto: ULF RYD
Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

GÖTEBORG. Roland Nilsson, 56, tar över IFK Göteborg. Den förre storspelaren presenterades på en presskonferens på Kamratgården under fredagen.

– Det är en spännande möjlighet att komma hit. Jag vill börja vinna matcher direkt, säger han.

Samtidigt vädjar Blåvitts klubbdirektör Max Markusson till supportrarna:

– Det vi som klubb behöver allra mest just nu är enighet, framtidstro och att ge Rolle, ledarstaben och laget ett sjujäkla stöd för det arbete som kommer att behöva göras framöver.

IFK Göteborg har inte vunnit på de 14 senaste matcherna i allsvenskan.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Efter 13 matcher utan seger i allsvenskan fick Poya Asbaghi i förra veckan lämna jobbet som huvudtränare i IFK Göteborg.

Assisterande tränaren Ferran Sibila, 32, och Alf Westerberg, 59, tog tillfälligt över inför torsdagens match mot Hammarby. Där åkte Blåvitt på en riktig stjärnsmäll och förlorade med 0–4 på Gamla Ullevi.

Läget blir alltmer pressat i IFK Göteborg som på allvar är indraget i bottenstriden av allsvenskan.

Nu blir det alltså Roland Nilsson som tar över som ny huvudtränare i Blåvitt, vilket GT kunde avslöja tidigare under fredagen. 56-åringen har skrivit på ett 2,5-årskontrakt.

– Blåvitt är en klubb som alltid har betytt mycket för mig och att få komma tillbaka hit känns väldigt bra. På många sätt är det som att komma hem, säger han. 

– Först och främst är jag väldigt glad och stolt att man valde att kontakta mig. IFK Göteborg för mig är en storklubb som är i en omställningsfas och vill ta saker och ting framåt. Laget har stora ambitioner, man har en bra trupp med många spännande och duktiga spelare, som egentligen ska vara med och kriga mycket högre upp i tabellen. Det blir mitt jobb att se till att få saker och ting på plats och att vi börjar ta de poäng som vi behöver. Vi behöver hitta en organisation på planen som tar oss vidare framåt.

Roland Nilsson på fredagens presskonferens på Kamratgården.Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN
IFK Göteborgs sportchef Pontus Farnerud, nye huvudtränaren Roland Nilsson och klubbdirektören Max Markusson på fredagens presskonferens.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Jag har en tydlig idé”

Roland Nilsson har gjort 116 landskamper för Sverige och spelade i IFK Göteborg under åren 1983 till 1989. Han har vunnit tre SM-guld med klubben och vann senare SM-guld med Helsingborgs IF 1999. Han vann Uefa-cupen med Blåvitt 1987 och vann även Guldbollen 1996. Nilsson var en nyckelspelare när Sverige tog VM-brons i USA 1994 och efter en spelarkarriär i Helsingborgs IF, IFK Göteborg, Sheffield Wednesday, Coventry och Gais fortsatte han som tränare: först i Coventry, sedan i Gais och senare också i Malmö FF och FC Köpenhamn.

Nu har han varit förbundskapten för U21-landslaget i tre år. Han löses ut från sitt kontrakt med Svenska fotbollförbundet.

– Rolle har betytt enormt mycket för svensk fotboll, både som spelare och förbundskapten. Han har uppskattats väldigt mycket både för sina fotbollsgärningar och som person. Men vår relation upphör inte i och med det här. Den går bara in i en ny fas. Vi önskar honom stort lycka till med det nya uppdraget, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand i ett pressmeddelande.

Roland Nilsson under sin tid som spelare i IFK Göteborg.Foto: BILDBYRÅN

Roland Nilsson om hur han vill att IFK Göteborg ska spela:

– Jag vill att mitt lag spelar en passningsorienterad fotboll. Där vi varierar det korta spelet med ett rakt och offensivt anfallsspel. Jag har en tydlig idé om hur jag vill att det här laget ska spela. Alla är medvetna om situationen vi är i och det handlar om att göra vad som krävs för att vinna fotbollsmatcher.

Hur ser du på spelsystem?

– Det är något vi får sätta oss ned och se vad vi behöver göra på kort sikt och sedan på lång sikt. På kort sikt kan vi inte börja röra om alltför mycket, det kan skapa en oro bland spelarna på planen. Vi ska hitta något som gör att det kommer finnas en trygghet i vad alla ska göra och sedan implementera det på planen.

Roland Nilsson kommer närmast från jobbet som förbundskapten för Sveriges U21-landslag.Foto: PATRIC SÖDERSTRÖM / TT NYHETSBYRÅN

”Prickar i alla rutor”

IFK Göteborgs sportchef Pontus Farnerud:

– Vi har arbetat med en bruttolista där Roland Nilsson snabbt blev vår huvudkandidat. Vi har varit väldigt noggranna i vår research och har lagt stor vikt vid att ta in referenser på samtliga aktuella kandidater. Det är tydligt för oss att han prickar i alla de rutor vi vill ha i en huvudtränare.

– Rolle är väldigt professionell vilket är en viktig egenskap för oss och han har varit med om nästan alla tänkbara situationer som både spelare och tränare. Vi är övertygade om att han med sina erfarenheter, sitt ledarskap och taktiska kunnande kommer att lyfta laget både på kort och lång sikt. 

Ferran Sibila blir assisterande tränare till Roland Nilsson.

IFK Göteborg möter Falkenberg borta på söndag.

– Det känns spännande att komma igång. Jag ser fram emot att träffa laget och att börja arbeta direkt med en plan för nästa match, säger Roland Nilsson.

IFK Göteborg förlorade med 0–4 mot Hammarby på torsdagskvällen.Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES

Banderoll på Kamratgården

IFK Göteborg har en intensiv och händelserik period bakom sig. 

Under torsdagen rapporterade Aftonbladet om en ”stor spricka” i IFK Göteborgs ledning gällande tränarfrågan. Något som omgående dementerades kraftfullt.

– Vi är helt överens om vem vi vill ha som tränare i IFK Göteborg, men visst, i ett tidigt skede fanns det så klart olika åsikter vilket är fullt normalt när man ska göra en så pass viktig rekrytering. Det vore konstigt annars. Men nu när vi har tagit in referenser, vägt in ekonomi och alla andra bitar så är vi väldigt överens. Någon spricka finns definitivt inte, sa IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson.

IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson på fredagens presskonferens.Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN
IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson på fredagens presskonferens.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Samtidigt publicerade GT en artikel om att IFK Norrköpings manager Jens Gustafsson, 41, initialt var Blåvitts förstaval som ersättare till sparkade Poya Asbaghi och att parterna i stora drag var överens om ett avtal, men att vågskålen till slut tippade över till U21-landslagets förbundskapten Roland Nilssons fördel. 

Några timmar senare körde Hammarby över ett mycket blekt IFK Göteborg med 4–0 på Gamla Ullevi.

– Vi skäms. Vi förtjänar inte att bära tröjan, sa tillfällige huvudtränaren Ferran Sibila efteråt.

Uppmaningen till fansen

Efter matchen hade en supportergruppering satt upp en banderoll på Kamratgården. Enligt GT:s uppgifter ville supportergrupperingen se Jens Gustafsson, 41, som ny tränare i stället för Roland Nilsson.

Banderollen på Kamratgården efter att IFK Göteborg förlorat med 0–4 mot Hammarby.Foto: LÄSARBILD

”Välj en tränare för framtiden! Avgå Max?” löd det både klara och oklara budskapet. Banderollen sattes på torsdagskvällen upp väl synlig från bilvägen in mot IFK Göteborgs träningsanläggning. 

På fredagens presskonferens uppmanade Max Markusson:

– Det är allas rätt att uttrycka sina känslor. I det här läget, när det hackar på planen, är det naturligt att de känslorna vänds mot personerna som arbetar här. Det är helt okej, det måste vi kunna ta. Men det vi som klubb behöver allra mest just nu är enighet, framtidstro och att ge Rolle, ledarstaben och laget ett sjujäkla stöd för det arbete som kommer att behöva göras framöver. Det är som ett enat IFK Göteborg vi kommer ta oss framåt. Det är det som kommer göra att vi även vinner matcher på planen.

TV: Roland Nilssons första ord i Blåvitt