Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Kände direkt att Gren inte stod upp för mig”

IFK Göteborgs sportchef Mats Gren och dåvarande ordförande Frank Andersson. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Maskerade personer vid Wisemen-banderollen under en Blåvitt-match. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Frank Andersson. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Jörgen Lennartsson, här i samtal med supportrar, fick sparken av IFK Göteborg i fjol. Foto: PETTER ARVIDSSON / BILDBYRÅN
Nya numret av Offside finns tillgängligt för prenumeranter från och med i dag och når butikerna på torsdag. Foto: OFFSIDE
1 / 7

GÖTEBORG. Frank Andersson, 62, och Mats Gren, 54, hade en bitvis ansträngd relation i IFK Göteborg. 

I det nya numret av fotbollsmagasinet Offside berättar Blåvitts dåvarande ordförande om hur besviken han blev på sportchefen vid speciellt ett tillfälle.

Det var när Blåvitt-ledningen hade möte med missnöjda supportrar och huliganer.

– När vi stod där med Wisemen och Ultras kände jag direkt att Mats inte stod upp för mig, berättar Frank Andersson i Offside.

”Vi har ständigt löpande möten och dialog med våra supportrar”, svarar Mats Gren i ett mejl till tidningen.

På Kamratgården träffade delar av IFK Göteborgs styrelse huliganfirman Wisemen. Foto: ROBIN ARON

IFK Göteborg skakades i fjol av en intern maktkamp och i september deklarerade klubbens ordförande Frank Andersson att han inte ställer upp för omval.

Bakom avhoppet fanns flera orsaker – men Andersson var tydlig med att kritiken och avgångskraven från vissa Blåvittsupportrar hade tagit hårt på honom.

– Det är klart att det känns. Ska man vara ordförande och jobba mycket i en förening på ideell basis måste man känna glädje och entusiasm. Och det har jag inte känt den senaste tiden, sa han för ett år sedan.

Där och då ville han inte gå in på fler detaljer än så.

Frank Andersson framför Blåvitt-fansens banderoll under en allsvensk match på Gamla Ullevi. Foto: HECTOR JUNELIND

LÄS MER: IFK i möten med huliganfirman

Blåvitts möten med huliganer

I november kunde GT berätta att IFK Göteborgs ledning hade träffat huliganfirman Wisemen för möten på träningsanläggningen Kamratgården. De framförde flera krav till föreningens förtroendevalda representanter. De konfronterades bland annat med uppgifter om det påstådda – och kraftigt tillbakavisade – kuppförsöket där Frank Andersson och andra ledande personer anklagades för att ha försökt tvinga bort sportchefen Mats Gren från IFK Göteborg.

Frank Andersson bekräftade att delar av Blåvitts styrelse hade träffat Wisemen.

– Deras ärende var att jag skulle sluta som ordförande och helst direkt, det var kristallklart. De hotade mig aldrig fysiskt, viktigt att säga, men när man ändå märker att folk i sin nära omgivning är oroliga så… man blir påverkad, då kände jag att det inte är värt det. Jag är för gammal för att ta den striden, sa han.

Frank Andersson valde till slut att hoppa av – trots att han egentligen inte ville ge vika.

Frank Andersson valde till slut att inte ställa upp för omval som Blåvitt-ordförande. Foto: Tommy Holl / IBL

LÄS MER: Blåvitt-upproret: De kräver hans avgång

”Det var naivt av mig”

Det senaste numret av fotbollsmagasinet Offside, som finns tillgängligt för prenumeranter från och med i dag och som når butikerna på torsdag, pryds av Blåvitts sportchef Mats Gren och har ett stort reportage under rubriken ”Gåtan Mats Gren”. I det berättar Frank Andersson mer utförligt om episoden på ett av mötena med de missnöjda supportrarna. Det var Ultras Göteborg och huliganfirman Wisemen som ville prata med ordföranden.

– Under alla mina år som politiker hade jag som princip att alltid träffa den eller dem som ville träffa mig, säger Frank Andersson. Jag tänkte inte annorlunda här. Och jag var nog också lite nyfiken på vad de ville ha svar på. Jag hoppades att jag skulle kunna ge dem svar på frågor så att stämningen skulle lugna sig. Men det var givetvis naivt av mig.

Ville att han skulle avgå

För Offside berättar Andersson vidare om hur tre män en dag kom till Kamratgården på en överenskommen tid. Han förstod omgående att de inte ville ha svar på frågor – de ville att han skulle avgå som ordförande.

– De räckte över ett papper till mig. Jag började läsa ... Överst stod det att jag, Lennartsson (Jörgen, Blåvitts dåvarande tränare), Bjärsmyr (Mattias, Blåvitts dåvarande lagkapten), Fredrik Risp (spelaragent och tidigare spelare i Blåvitt) och Tobias Hysén hade haft ett ”hemligt möte” på en restaurang i Göteborg. Deras vittne hade förstått att vi pratade om hur vi kunde få bort Gren från IFK Göteborg, hur Risp skulle anställas som ny sportchef ... På så sätt skulle Bjärsmyr få nytt kontrakt av Risp och ... ja. Det var otroligt! Det stod också något om att de hade bevis på att jag jobbat med svarta pengar i Gunnilse, men det läste jag inte klart. Jag fattade ju direkt att de var helt fel ute, vilket jag sa till dem. Jag var så tydlig jag kunde vara, säger Frank Andersson och kallar det hela för ”en fullkomlig lögn”.

Maskerade personer vid Wisemen-banderollen under en Blåvitt-match. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

LÄS MER: Spelarupproret i IFK Göteborg

”Hade kunnat döda allt där och då”

Enligt Frank Andersson sa männen att de skulle kontakta medier med uppgifter om middagen och de svarta pengarna i Gunnilse om han inte avgick. 

En form av utpressning.

– Ja. Men jag vill vara noga med att de aldrig hotade mig. Jag kände att allt var så befängt att jag sa åt dem att de väl fick gå till medierna då. Jag hade inget att dölja. Efter ytterligare någon minuts tjafs, där de tog upp min dåliga relation till Mats och att jag valt sida mellan Jörgen och Mats, kände jag att jag behövde hämta Mats. Då skulle de förstå hur befängt allting var. Vår relation var inte strålande, men den var inte så dålig att jag försökte få bort honom. Så jag gick och hämtade honom på hans kontor och när vi stod där med Wisemen och Ultras kände jag direkt att Mats inte stod upp för mig, berättar Frank Andersson och utvecklar:

– Jag hade både utåt, i medier, försvarat Mats när spelare varit kritiska och internt försökt reparera relationer. Jag försökte säga att Mats och jag säkert kunde jobba ännu hårdare på att skapa ännu bättre förutsättningar för Blåvitt och så där, och hade Mats bara sagt ”det här är ingen grej” hade han kunnat döda allt där och då. Nu var han mest likgiltig. Blir man konfronterad av den typen av supportrar tycker jag att det minsta man kan begära är att framstå som enade.

Frank Andersson, Jörgen Lennartsson och Mats Gren 2016. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Förstår att det låter dramatiskt”

Mats Gren svarar i reportaget inte på Offsides fråga om han hade någon som helst kontakt med Wisemen runt tidpunkten när supportrarna så tydligt tog ställning för honom och vände sig mot Frank Andersson. 

På en annan fråga som rör Wisemen skriver Blåvitts sportchef i ett mejl till tidningen om ”ständigt löpande möten och dialog med våra supportrar och våra aktiva supportergrupper” och ”jag förstår att det låter väldigt dramatiskt med möten med våra supportrar, men nu sker det regelbundet och proaktivt”.

Enligt Offside har Mats Gren även haft direktkontakt med huliganfirman Wisemen i en annan het fråga. Gustav Engvall riktade i podcasten BBpodd hos GT svidande kritik mot Mats Gren efter sin flytt till Bristol City och hamnade också i en ekonomisk tvist med Blåvitt.

Gustav Engvall. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

LÄS MER: Gustav Engvall: ”Har fått mig att må dåligt”

”Minst sagt okonventionellt”

När anfallsjakten i vintras gick trögt blev det plötsligt aktuellt att låna Gustav Engvall, men frågan var hur supportrarna skulle reagera. Engvall hade ju öppet kritiserat Gren och dessutom hunnit med en lånesejour hos rivalen Djurgården. 

Offside hänvisar till en källa ”med så god insyn det går att ha” som säger att Gren agerade ”minst sagt okonventionellt” när allt som fattades var Engvalls signatur. 

– Han sa att han bara var tvungen att höra med supportrarna först så att det var okej, berättar källan för tidningen. Fick han ett godkännande kunde affären genomföras.

När Gustav Engvall väl hade presenterats skrev Wisemen ett öppet brev där de uppmanade alla blåvita supportrar att ställa sig bakom värvningen. 

GT har varit i kontakt med Mats Gren som vill läsa Offsides text innan han kommenterar den.

Nya numret av Offside finns tillgängligt för prenumeranter från och med i dag och når butikerna på torsdag. Foto: OFFSIDE

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!