Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Kan vara nån som knackar på dörren”

Janne Andersson. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs August Erlingmark och Benjamin Nygren är två av spelarna som visat framfötterna i år. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. IFK Göteborg imponerar i allsvenskan. 

Nu får det unga laget beröm – av förbundskaptenen. 

– Blåvitt har många spännande spelare som håller på att skjuta fart rejält. Flera kan vara aktuella för Januariturnén, säger Janne Andersson, 56.

Janne Andersson på Kamratgården. Foto: MARKUS WULCAN

Under torsdagen besökte han och assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren Kamratgården. 

– Vi tycker att det är en viktig del att vara ute och träffa folk i verkligheten. Vi lär oss nya grejer, pratar fotboll och tittar på träningen. Vi får nya intryck och kan samtidigt berätta lite om hur vi jobbar och varför vi gör som vi gör. Bra kommunikation tror jag på rent generellt. Vi var hos Falkenberg i onsdags och ska hälsa på BK Häcken innan vi åker hem, säger Janne Andersson. 

Vad har du fått för intryck av IFK Göteborg? 

– Miljön här uppe är ju fantastisk. Det är jättefint. När man bara ser en träning är det svårt att få så stora intryck mer än att det är en blandning av det man sett på matcher, men det är väldigt roligt med alla unga spelare. Jag själv har i både Halmstad och Norrköping jobbat med många unga spelare och det gör man väldigt tydligt och bra här tycker jag. Blåvitt har många spännande spelare som håller på att skjuta fart rejält, så det kan bli intressant, säger förbundskaptenen och fortsätter: 

– Så småningom har vi en januariturné vi ska ta ut spelare till också och det kan säkert finns flera stycken härifrån som kan vara aktuella, så det var kul att se dem i träning också faktiskt. 

Hyllar Benjamin Nygren 

Kan du nämna några namn? 

– Nej, det brukar jag inte göra, men det är väl inte så svårt att räkna ut i och för sig. Fler spelare har varit väldigt bra och därav har det också gått bra för laget så klart. Men just det här med unga spelare är roligt, det är roligt att följa dem. Det blir spännande att fortsätta se de här spelarna i Blåvitt. 

Janne Andersson och assisterande förbundskapten Peter Wettergren. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Spelare som skulle kunna vara aktuella för nästa års Januariturné är Benjamin Nygren, 17, Patrik Karlsson Lagemyr, 22, August Erlingmark, 21, Sebastian Ohlsson, 25, och Carl Starfelt, 23. 

Om Benjamin Nygren säger Janne Andersson: 

– Där har vi en som visat framfötterna så här långt, men jag tycker att det är flera som varit bra som sagt. Ingen är väl aktuell för truppen jag tar ut på måndag (EM-kval mot Malta och Spanien), men när vi kommer lite längre fram kan det vara någon som knackar på dörren. 

Är du överraskad över lagets framfart i allsvenskan? 

– Utifrån förra året är det klart att resultatet är bättre än vad de flesta kanske trodde. Men jag går inte och funderar så mycket på hur det ska gå för lagen, jag tippar inte på det sättet. Jag tittar mer på spelarna och deras utveckling. 

August Erlingmark och Benjamin Nygren jublar efter Giorgi Kharaishvilis 1-0-mål mot AIK. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Då ska man nog lägga ner det”

Pratar ni med spelare också när ni besöker klubbarna? 

– Nej, det är inte vårt jobb att hålla på med det. Det är mer att man hälsar på dem och det är kul att träffa dem, men det är ledarna vi snackar med. Jag tror att vi kan lära oss nya grejer. I Falkenberg fick vi vara med på en teorigenomgång och även här har vi fått vara med på en teorigenomgång och snacka. Vi får verkligen komma in i klubbarna, de öppnar upp för oss och det är vi jättetacksamma för. Då snappar man alltid upp lite nya grejer och det är roligt. 

Till och med en förbundskapten kan lära sig saker här alltså? 

– ”Till och med”, haha. Jag har mycket att lära. Den dagen man inte är nyfiken och vill lära sig nya grejer ska man nog lägga ner det. Fotboll är ingen fast vetenskap utan kan göras och görs på många olika sätt. Hur man tränar och... det finns hela tiden nya grejer man kan snappa upp och använda i sin egen filosofi.