”Jag vill ta oss tillbaka dit där vi hör hemma”

Oscar Wendt är tillbaka i IFK Göteborg.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: THORSTEN WAGNER / BILDBYRÅN
Foto: THORSTEN WAGNER / BILDBYRÅN
Wendt i Blåvitt-tröjan 2006.
Foto: ANDREAS HILLERGREN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Marcus Berg, 34, presenterades i går – nu blir IFK Göteborg ytterligare en hemvändare rikare.

Oscar Wendt, 35, är klar för Blåvitt.

– Nu vill jag ge tillbaka till Blåvitt. Jag vill ta oss tillbaka dit där vi hör hemma. Det känns riktigt bra att få vara med på resan vi gör nu, säger han.

IFK Göteborgs sportchef Pontus Farnerud med Oscar Wendt.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Det har inte varit någon hemlighet att Marcus Berg och Oscar Wendt varit på väg tillbaka till IFK Göteborg.

Under måndagen presenterades Berg – landslagsanfallaren ansluter till Blåvitt efter sommarens EM-slutspel och har skrivit ett kontrakt över 2023.

Under tisdagen presenterades även Wendt.

35-åringen, som lämnade Blåvitt 2006, förlängde förra sommaren sitt kontrakt med Borussia Mönchengladbach med ett år. Det innebär att kontraktet med Bundesliga-klubben går ut i sommar – och då flyttar vänsterbacken alltså hem till IFK Göteborg.

– Det är nästan svårt att förstå att det har gått 15 år. Även om jag har varit borta länge så har jag alltid hållit kontakten och besökt Kamratgården så ofta jag kunnat. Blåvitt har alltid känts nära. Jag har alltid velat komma tillbaka, säger han.

Wendt i Borussia Mönchengladbach.
Foto: THORSTEN WAGNER / BILDBYRÅN
Wendt i Blåvitt-tröjan 2005.
Foto: LENNART MÅNSSON / BILDBYRÅN
Oscar Wendt är presenterad av IFK Göteborg.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Alltid velat komma tillbaka”

Kontraktet är skrivet fram till den 31 december 2022.

– Det har varit en dröm, en förhoppning och en önskan ända sedan jag lämnade Blåvitt för ett antal år sedan att kunna komma tillbaka och få spela här igen. Att allting har klaffat till sist känns fantastiskt. Det är känslosamt att komma tillbaka. Känslosamt och overkligt. Det är en klubb som har betytt mycket och alltid kommer att betyda mycket för mig, säger han i en tv-intervju med Blåvitt.

IFK Göteborgs sportchef Pontus Farnerud: 

– Han är en kvalitetsspelare som redan i tidig ålder hade spelförståelse och passningsspel som sina främsta egenskaper. I Tyskland har han slipat på dessa på högsta nivå och blivit en komplett spelare som kommer tillbaka med erfarenheter som få andra kan matcha i svensk fotboll. Oscar är en vinnare som vill vara med och ta oss till nästa nivå.

Oscar Wendt och Marcus Berg blir två i raden av ett antal hemvändare i dagens IFK Göteborg. Sedan tidigare har spelare som Mattias Bjärsmyr, Pontus Wernbloom, Jakob Johansson, Robin Söder, Tobias Sana och Sebastian Eriksson vänt hem.

Marcus Berg, Mattias Bjärsmyr, Pontus Wernbloom och Oscar Wendt under en samling med U21-landslaget 2006. Från och med i sommar är de alla återförenade i IFK Göteborg.
Foto: BILDBYRÅN

”Vindarna har verkligen vänt”

Varför det blev IFK Göteborg för Wendt nu?

– Tajmingen framför allt. Jag har pratat med Pontus ett bra tag och även ”Mackan” en hel del. Jag har varit i Gladbach i tio år och haft en fantastisk tid där, men det kändes som att det var dags nu. Jag tog själv steget att gå till klubben och sa att jag ville flytta hem i sommar. På den vägen är det, säger han.

Nu ser han fram emot att återförenas med sina gamla kompisar.

– Det ska bli skitkul, det går inte att hymla med det. Vi hade skitkul senast och ska ha om möjligt ännu roligare nu när det väl är dags igen.

Kamratgården känns som hemma för Oscar Wendt.

– Absolut. För alla som har varit här på Kamratgården och tränat eller jobbat vet vad det är för speciell atmosfär och känsla. Varje gång man har varit här och hälsat på, oavsett om det har varit för en kaffekopp i tio minuter eller en träning i två timmar, känns det alltid som att komma hem. Nu blir det på allvar.

Han har en positiv känsla för IFK Göteborg anno 2021.

– Den är jättepositiv. Det känns som att vindarna verkligen har vänt och att det finns en positiv anda i och runt klubben just nu som kanske har saknats på senare tid. Jag tycker att laget och truppen ser spännande ut. Det är många yngre förmågor, som förhoppningsvis kommer ta kliv, och en äldre stomme, som de yngre kan luta sig emot så att de inte behöver känna att de ska ta för mycket ansvar. Det ser jättespännande ut.

https://twitter.com/IFKGoteborg/status/1374277316495441923?s=20https://twitter.com/borussia_en/status/1374279709664673795