Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tillbaka: ”Allt började med ett tips i höstas”

Lasse Vibe tillbaka i IFK Göteborg efter tre år utomlands.Foto: THOMAS JOHANSSON / TT
GT:s Markus Wulcan intervjuar Lasse Vibe.Foto: THOMAS JOHANSSON / TT
Lasse Vibe med Blåvitt-talangerna Benjamin Nygren och Rasmus Wikström.Foto: THOMAS JOHANSSON / TT
Foto: THOMAS JOHANSSON / TT
Den danske anfallaren har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig över 1+1 år.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
1 / 8

GÖTEBORG. Skyttekungen är tillbaka i Blåvitt.

Lasse Vibe, 32, är presenterad av IFK Göteborg på Kamratgården.

Den danske anfallaren har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig över 1+1 år.

– Det är en härlig känsla, säger han om återkomsten.

Lasse Vibe är klar för Blåvitt.Foto: BILDBYRÅN

I helgen kunde GT avslöja att IFK Göteborg var nära att värva hem supporterfavoriten Lasse Vibe som vann allsvenskans skytteliga i klubben 2014.

Hemlighetsmakeriet har sedan dess varit stort och i helgen sa Blåvitts tränare Poya Asbaghi:

– Ett smickrande namn. Många fans uppskattar honom, men just nu är det tyvärr inte mycket mer än så. 

Men i går kunde GT berätta att Vibe är klar för Blåvitt.

Lasse Vibe, som de senaste dagarna befunnit sig på semester i Spanien, presenterades på en presskonferens på Kamratgården klockan 14 under onsdagen. Kontraktet är skrivet över 1+1 år.

– Det här är fantastiskt roligt att stå här i dag och kunna presentera ett nyförvärv till årets upplaga av IFK Göteborg. Det är en extremt duktig fotbollsspelare som vi hoppas ska hjälpa oss, säger Blåvitts klubbdirektör Max Markusson i samband med presskonferensen.

Blåvitts klubbdirektör Max Markusson, Lasse Vibe och huvudtränaren Poya Asbaghi.Foto: THOMAS JOHANSSON / TT

”Jobbar extremt hårt”

Blåvitt gör därmed en av allsvenskans allra tyngsta värvningar – dagen innan det svenska transferfönstret stänger.

Klubbdirektören Max Markusson berättar om en lång process.

– Allt började med att jag fick ett tips i höstas: ”Du borde ringa den här gubben som bor på andra sidan jorden” – om en helt annan fråga. ”Det är en klok person som du borde lyssna på.” Vi har behållit kontakten efter det och pratat från och till hela hösten. Det har blivit mer och mer intensivt efter nyår, för att egentligen de tre senaste veckorna vara en daglig kommunikation där vi haft kontakt en eller flera gånger varje dag. Det är spännande hur man kan lära känna en person utan att ha träffat honom i riktiga livet. Och jag blev inte besviken av att träffa honom första gången. Det är en bra klok person som vi får tillbaka till Kamratgården.

Blåvitts tränare Poya Asbaghi om nyförvärvet:

– Det är både en smart spelare och en smart person. Det är en spelare som har näsa för mål – men det jag tycker är extra intressant med Lasse är att han också jobbar extremt hårt för laget.

Lasse Vibe är klar för Blåvitt.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

”Nu var det läge”

Lasse Vibe ser fram emot sin comeback i Blåvitt-tröjan.

– Jag är jätteglad, det är kul att vara tillbaka. Det känns lite konstigt för det känns på ett sätt som att det har gått långt tid – men samtidigt känns det som att det var i går jag var här. Det är en massa folk som är kvar och även några spelare, även om de inte är så många. Framförallt är det en härlig känsla, säger han.

Den danske skyttekungen berättar varför han bestämde sig för att återvända till Blåvitt nu:

– Jag började prata med Max under hösten när det gick lite dåligt i Kina och jag inte fick spela. Jag satt på läktaren i 15 raka matcher, typ. Just under den perioden vet jag inte, av någon anledning började vi prata och vi hade inte träffats innan. Vi introducerades över månaden som gick och nu blev jag Bosman-spelare och då var det läge helt enkelt.

Om förväntningarna säger han:

– Det är klart att jag är här för att hjälpa Blåvitt nu, men det är ett litet annat läge för kubben just nu. Jag kommer ihåg när jag var ung – då var det inte lätt när publiken var emot dig. Nu är det verkligen dags för publiken att ge kärlek till allihopa. Där gäller det att vara ödmjuk och inte tro att nu kommer Lasse hem och gör 25 mål och vi kommer vinna SM-guld. Det är inte därför jag är här.

Så här såg det ut när Lasse Vibe presenterades som Blåvitt-spelare 2013 med IFK Göteborgs dåvarande sportchef Håkan Mild och tränare Mikael Stahre vid sin sida. Nu är Vibe klar för en återkomst.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Lämnade Blåvitt för Brentford

Lasse Vibe har inte spelat match sedan november – men hoppas kunna komma i form snabbt.

– Totalt sett är matchformen en bit bort. Jag kommer successivt behöva spela mig i form, men jag är inte redo för 90 minuter än.

Poya Asbaghi vill använda Lasse Vibe centralt i banan.

– Vår förhoppning är att vi ska få använda Lasse så mycket som möjligt. Men använder vi honom för snabbt kan det i slutändan leda till att vi inte får använda honom så mycket. Det handlar om att hela tiden successivt få honom att bli mogen för spel och sen mer och mer med träning. VI kan inte stressa fram någonting. Han kan inte gå sönder efter någon vecka bara för att vi skyndar på det. Men med rätt träning är det inte för långt bort tills han är fullt fräsch.

Lasse Vibe spelade i Blåvitt mellan 2013 och 2015 och blev snabbt populär. Han noterades för 31 mål i allsvenskan på 56 matcher. 

Vibe lämnade sedan Göteborg för Brentford i England innan flyttlasset 2018 gick vidare till Changchun i nordöstra Kina. Där har den 32-årige anfallaren hamnat i frysboxen och sedan en tid tillbaka försökt få till en flytt.

Nu är kontraktet med Changchun Yatai brutet och Vibe återvänder alltså till Göteborg.

Om pappersarbetet hos Svenska fotbollförbundet hinner bli klart kan Lasse Vibe spela redan i Blåvitts hemmapremiär mot Elfsborg på Ullevi på söndag.

 

LÄS MER: Skyttekungen klar för Blåvitt

LÄS MER: Wulcan: Ska Vibe spela vänsterback?

LÄS MER: Profilvärvningen nära – han är nye ”Mr X”

LÄS MER: ”Fantastisk spelare och bra jävla kille”

LÄS MER: Blåvitt i kontakt med publikfavoriten