Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Kommit fram till att ett nytt ledarskap behövs”

Håkan Mild.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Max Markusson tvingas lämna sin roll som klubbdirektör i IFK Göteborg, enligt GT:s uppgifter.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs ordförande Mats Engström med Håkan Mild, Blåvitts nye klubbdirektör, på tisdagens digitala pressträff.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Håkan Mild återvänder till IFK Göteborg. 

Legendaren är klar som ny klubbdirektör i Blåvitt.

– Jag är naturligtvis jätteglad över att ha fått den här frågan och över möjligheten att jobba i IFK Göteborg igen, säger Håkan Mild.

Samtidigt tvingas den nuvarande Blåvitt-basen Max Markusson lämna sin roll i klubben, enligt GT:s uppgifter. 

IFK Göteborg har städat ordentligt i truppen efter tolfteplatsen i allsvenskan i fjol.

Nu sker förändringar även i klubbledningen.

Sveriges Radio gick under tisdagsmorgonen ut med nyheten att Håkan Mild tar över som ny klubbdirektör och en stund senare presenterade IFK Göteborg förändringen på en digital presskonferens.

Mild, som spelade för IFK Göteborg i 15 säsonger, var med och tog VM-brons 1994 och efter spelarkarriären var sportchef i Blåvitt i nio år, har varit expert i Radiosporten i 6,5 år. Nu lämnar 49-åringen det uppdraget för toppjobbet i Blåvitt.

– Ibland känner man att presentationer är överflödiga, och så är det i det här fallet, men i Håkan får vi in en person med en enorm vinnarmentalitet och stor erfarenhet av föreningens verksamhet. Tillsammans med den spetskompetens inom företagsledning som han har lagt på sig efter sin sportchefskarriär ger det en unik kombination att leda föreningen framåt. Jag och mina kollegor i styrelsen är fantastiskt glada över att kunna presentera Håkan Mild som ny klubbdirektör i IFK Göteborg, säger IFK Göteborgs ordförande Mats Engström.

Håkan Mild ser fram emot sitt nya uppdrag.

– Jag blev lite överraskad när jag fick frågan, men jag blev jätteglad. Jag har varit i Blåvitt i många år, slutade som sportchef för sju år sedan, och för mig betyder IFK Göteborg otroligt mycket. Att jobba i IFK förpliktigar, det spelar ingen roll om man är ledare, spelare eller tjänsteman, och det gäller att vilja otroligt mycket. Där tror jag att jag kan tillföra en del. För mig gäller det nu att blicka framåt. Visst, man måste titta i backspegeln ibland, men helst så lite som möjligt, säger Mild.

IFK Göteborgs ordförande Mats Engström med Håkan Mild, Blåvitts nye klubbdirektör, på tisdagens digitala pressträff.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Har stora ambitioner”

När börjar du jobba?

– Tanken är att jag ska börja i morgon lite lätt och sedan får vi se vad den första arbetsuppgiften blir.

Hur tycker du Blåvitts har skötts de senaste åren och vad vill du framför allt ändra på?

– Jag vill inte titta i backspegeln utan vill titta framåt. Jag får väl börja jobba först innan jag egentligen har några kommentarer om det. Du får låta mig börja mitt jobb innan jag kommenterar det.

Känner du att ni har förutsättningar att vara med och slåss i toppen i år?

– Det kan jag inte svara på här och nu, men tittar man på hur IFK Göteborg är uppbyggt och vilka förutsättningar det finns för att träna och bli bra, så finns det inte många ställen som är bättre i Sverige. Jag har stora ambitioner som alla andra. 

Max Markusson tvingas lämna sin roll som klubbdirektör i IFK Göteborg, enligt GT:s uppgifter.
Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES

Markusson får lämna

Enligt GT:s uppgifter tvingas Blåvitts nuvarande klubbdirektör Max Markusson lämna sin roll i föreningen. 

– Styrelsen i IFK Göteborg har lagt fast att vi ämnar gå in i en ny fas och tillsammans med avgående klubbdirektör Max Markusson har vi gemensamt kommit fram till att ett nytt ledarskap behövs, säger IFK Göteborgs ordförande Mats Engström och utvecklar:

– Max har gjort ett värdefullt arbete med att omstrukturera IFK Göteborg och lagt en stabil grund där vi har anpassat verksamheten för framtidens utmaningar. Men samtidigt är det dags för oss att lämna omställningsfasen och gå in i en ny fas. Tillsammans med Max ser vi detta som en naturlig tidpunkt att växla ledarskap.

Max Markusson tillträdde sin tjänst sommaren 2018 och har lett klubben under en bitvis stormig tid. Hösten 2018 fick sportchefen Mats Gren sparken och under fjolårets säsong fick huvudtränaren Poya Asbaghi sparken och ersattes av Roland Nilsson.

”Är ett gemensamt beslut”

– Jag och Max har haft ett väldigt bra samarbete under drygt 2,5 år, den struktur och de framsteg med klubbens ekonomi som Max tillfört är ovärderliga. Max har skapat en betydligt starkare plattform än vad som fanns när han tillträdde, säger Engström.

Lämnar Max frivilligt?

– Vi har gemensamt kommit fram till att ett nytt ledarskap behövs, så det här är ett gemensamt beslut.

Hur länge har diskussionerna om Håkan Mild funnits och när fattades beslutet?

– Under en tid men beslutet har fattats i närtid. Dels har styrelsen och ledningen utvärderat den gångna säsongen och diskuterat vad som krävs för att ta oss in i nästa fas. Vi vill ha mer fokus på vår kärnverksamhet som är fotboll och den profil som Håkan representerar ger oss ett större avtryck där. Samtidigt kan vi konstatera att Max uppdrag i stort är färdigt och då tror vi att Håkan är rätt person att leda det här ett steg till.

Här ger Max Markusson sin syn på sitt arbete i IFK Göteborg, avskedet och framtiden.