Okumu lämnar – blir en av de största affärerna

Joseph Okumu.
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES
Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson.
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Joseph Okumu, 24, lämnar Elfsborg för belgiska KAA Gent.

Försäljningen är en av Boråsklubbens största genom tiderna. Enligt GT:s uppgifter kan affären, med bonusar, bli värd omkring 35 miljoner kronor.

– Josephs tid hos oss är minst sagt en framgångssaga, säger Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson.

– Det är en fantastisk känsla, men samtidigt också jobbigt. IF Elfsborg och Borås har varit mitt hem, säger Okumu själv.

Han kom till Elfsborg sommaren 2019. 

Sedan dess har Joseph Okumu vuxit ut till en av boråsarnas mest tongivande spelare och en stor publikfavorit.

Nu lämnar den kenyanske mittbacken klubben.

– Jag har verkligen kommit till rätta här och trivts så bra. Jag har fått lära känna fantastiska människor.  Det känns väldigt bra att få ha varit en del av det fantastiska lag som var med och tog klubben tillbaka till en topplacering i allsvenskan och en återkomst i Europa. Men i slutet av dagen är det ett jobb och det kommer ibland en dag där man går vidare. Så det är tufft – men samtidigt en bra känsla inför det som väntar härnäst, säger Okumu till klubbens hemsida.

Karriären fortsätter nu i Belgien och KAA Gent.

Joseph Okumu är klar för belgiska Gent.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

”Vi är enormt stolta”

Enligt GT:s uppgifter får Elfsborg omkring 2,9 miljoner euro, vilket motsvarar drygt 29 miljoner kronor, direkt för mittbacken.

Med bonusar kan affären bli värd omkring 35 miljoner kronor.

– Vi har haft en bra och seriös dialog med Gent en längre tid och har nu kommit överens om en uppgörelse som vi känner oss väldigt nöjda med. Den är också ekonomiskt sett en av IF Elfsborgs största någonsin. Vi är enormt stolta över Josephs tid hos IF Elfsborg. Hans utveckling som spelare, hans personlighet som gjort han populär hos samtliga i vår förening och hos våra supportar, säger Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson.

Han beskriver Okumus tid i klubben som en framgångssaga.

– Han har på kort tid utvecklats till en av allsvenskans absolut bästa mittbackar och har för alltid tagit en plats i våra Elfsborgshjärtan.