Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klar för spel i Sverige – Fifa utreder ärendet

Expressens Daniel Kristoffersson, Markus Wulcan, Therese Strömberg och Mattias Larsson rapporterar från söndagens matcher i allsvenskan.
Leonard Zuta är klar för spel i BK Häcken igen.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Leonard Zuta.Foto: PER FRISKE / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Efter fem år utomlands återvänder Leonard Zuta, 27, till allsvenskan.

Backen är klar för BK Häcken – åtminstone tillfälligt.

– Idén har alltid varit att en dag återvända till Hisingen. Nu utifrån detta nyöppnade fönster och rådande Covid-19-situation i fotbolls-Europa känns denna lösning optimal, både för mig och klubben, säger han.

Leonard Zuta slog igenom i BK Häcken innan han lämnade Hisingen för kroatiska Rijeka 2015. Sedan förra vintern har han spelat i Konyaspor i Turkiet.

Men efter att ensidigt ha brutit kontraktet med den turkiska klubben har den 27-årige backen tränat med BK Häcken sedan i mars. 

I väntan på att det internationella fotbollsförbundet Fifa utreder ärendet fick Zuta i dag ett tillfälligt speltillstånd med Hisingsklubben.

– Jag är glad att vara tillbaka i BK Häcken, den klubb som fostrade mig från en juniorspelare till A-lagspelare och som därigenom gav mig möjligheten till ett utlandsäventyr. Mitt signum har alltid varit att agera så professionellt som möjligt och alltid ge allt på varje träning och match för den klubb jag representerar. Jag hoppas kunna bidra på bästa möjliga sätt, säger han i ett pressmeddelande.

Kan debutera redan i dag

Avtalet är ett tills vidare-kontrakt och Zuta är spelklar direkt och finns med i Häckens matchtrupp till matchen mot Sirius i dag.

– Leo är en spelare som vi länge hoppats på att en dag få tillbaka till oss. Nu blev det under speciella omständigheter och i den här situationen – med hans Fifa-ärende med Konyaspor och vår ekonomiska situation på grund av corona – har vi hjälpt varandra. Det är ett avtal som inte belastar vår ekonomi nämnvärt, säger Häckens sportchef Sonny Karlsson.

Leonard Zuta

Ålder: 27 år.

Position: Försvarare.

Klubbar: BK Häcken 2020– , Konyaspor (2019–2020), Rijeka (2015–2018), BK Häcken (2012–2015).

Landskamper: 17 A-landskamper, Nordmakedonien.