IFK Göteborg bekräftar: Stänger av Sigthorsson

Kolbeinn Sigthorsson.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Anfallsstjärnan Kolbeinn Sigthorsson, 31, kommer tills vidare inte att delta i IFK Göteborgs matcher, träningar eller andra aktiviteter.

Han har redan stoppats från spel med det isländska landslaget.

Nu har Blåvitt inlett en intern utredning efter skandalen på Island.

Kolbeinn Sigthorsson har stoppats från spel med det isländska landslaget efter att ha pekats ut för sexuellt ofredande av en kvinna. Ofredandet, som hon och ytterligare en kvinna blev utsatta för, ska ha ägt rum hösten 2017 på en nattklubb i Reykjavik. 

Kvinnan beskrev hur Sigthorsson tafsat på henne och tagit tag i hennes nacke.

– Jag hade synliga skador i två-tre veckor efteråt. Dagen efter det hände fick jag ett läkarintyg på skadorna, berättade hon.

Hon polisanmälde Sigthorsson, men drog tillbaka sin anmälan efter att de gjort upp ekonomiskt. Kvinnan berättade vidare att hon haft ett möte med spelaren där han bett om ursäkt och betalat skadestånd till henne. Enligt kvinnan ska landslagsanfallaren inte ifrågasatt hennes historia utan erkänt det hon berättat.

Nu meddelar IFK Göteborg att Sigthorsson tills vidare inte kommer att delta i A-lagets aktiviteter.

”Det pågår en intern utredning för att kunna fatta beslut om väg framåt för IFK Göteborg som arbetsgivare och personligen för Kolbeinn”, skriver Blåvitt på sin hemsida.

När beslutet är fattat kommer IFK Göteborg att meddela utfallet.

Sigthorsson uttalade sig i onsdags om händelsen.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Sigthorsson bröt tystnaden

I onsdags uttalade sig Sigthorsson för första gången om händelsen.

– De senaste åren av mitt liv har inte gått i den riktning jag önskat. Jag var skadad mycket och min karriär var i fara. Under den perioden blev mitt olämpliga uppträdande problematiskt, sa han i ett pressmeddelande och berättade han att han ”än i dag jobbar på att förbättra mitt beteende”.

Sigthorsson vidgår att han träffat kvinnorna på nattklubben och att han vid ett annat tillfälle träffat dem för att få deras syn på vad som hänt.

– Jag känner inte igen att jag har trakasserat dem, jag har inte använt våld och jag förnekar skuld. Men mitt beteende var dock inte exemplariskt och det har jag bett om ursäkt för. Jag ångrar det, accepterade ansvar och erbjöd mig att lösa det inträffade mellan oss. De krävde en ursäkt och en betalning. Jag accepterade deras krav och betalade ytterligare tre miljoner ISK (cirka 220 000 kronor) till organisationen Stígamót, som jobbar för dem som utsatts för sexuella övergrepp, säger Kolbeinn Sigthorsson och poängterar att han har förståelse för att kvinnan valde att träda fram efter det isländska förbundets försök till mörkning som lett till en stor debatt på Island.

Men IFK Göteborg tänker inte bryta kontraktet med anfallsstjärnan i nuläget. Det sa Blåvitts sportchef Pontus Farnerud i en intervju med GT tidigare i veckan.

– Nej, det är inte aktuellt i nuläget. Vi har pratat med Kolbeinn och kommer att fortsätta diskutera med honom. Men vi fick helheten av honom redan i går och vet hur saker och ting ligger till. Vi diskuterar internt och med Kolbeinn om hur vi ska gå vidare, sa Farnerud.

IFK Göteborgs sportchef Pontus Farnerud.
Foto: HENRIK JANSSON

Fansen har protesterat

Det har fått Blåvitt-supportrar att reagera. På Kamratgården har flera banderoller i veckan satts upp med tydliga budskap

”Tar ni avstånd? Riv kontraktet!”, stod det på en av banderollerna.

”Välj mellan #11 och #12”, stod det på en annan. 

Nummer elva i IFK Göteborg är Kolbeinn Sigthorsson medan supportrarna ofta beskrivs som den tolfte spelaren.

I en kommuniké, undertecknad av fem blåvita supportergrupperingar och publicerad i sociala medier, satte de press på Blåvitt:

”Vår klubbdirektör menar att de tar avstånd från det som har skett, men det är handlingar som betyder något i slutändan. Vi vill aldrig se Sigthorsson i den blåvita tröjan eller representera vår förening igen. Inte bara för att vi sviker våra egna värderingar, utan även för alla som har blivit drabbade av sexuella övergrepp.”

IFK Göteborg ligger tolva i allsvenskan och Kolbeinn Sigthorsson, vars kontrakt går ut efter säsongen, har varit en av lagets viktigaste spelare i år.