Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Officiellt: Han säljs för rekordsumma

Patrik Wålemark.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Utländska klubbar har stått på kö.

Nu lämnar Patrik Wålemark, 20, BK Häcken och allsvenskan för Feyenoord. 

Han har skrivit ett 4,5-årskontrakt med den nederländska klubben – och för Häcken är affären historisk som den dyraste spelarförsäljningen någonsin.

– Allt har gått så snabbt så jag tror inte riktigt jag har fattat det just nu, säger Wålemark själv.

– En galet bra affär för Häcken, säger agenten Fredrik Risp, 41. 

Patrik Wålemark fick sitt stora genombrott i allsvenskan den gångna säsongen och under vintern har det funnits stort intresse från klubbar i flera europeiska ligor. 

Enligt GT:s uppgifter begärde BK Häcken omkring 40-50 miljoner kronor för sin guldklimp som suttit på kontrakt med klubben över 2024. Och det är också där man landar. Hisingsklubben får cirka 40 miljoner kronor i övergångssumma, ett belopp som kan växa med ytterligare tio miljoner om vissa villkor uppfylls. 

Wålemark har skrivit på för fyra och ett halvt år med den nederländska klubben Feyenoord, meddelar Häcken på sin hemsida. Han blir en av de största exporterna från allsvenskan och Häckens hittills största.

– Vi har varit lugna i att vi känt att Patrik kunde fortsätta utvecklas och prestera hos oss men nu hittade vi en helhetslösning med Feyenoord där alla parter blir vinnare. Det känns väldigt bra att vi fått till en viktig affär för klubben, samtidigt som det känns som helt rätt karriärsteg för Patrik och vi tror och hoppas att han har en fin framtid framför sig, säger BK Häckens sportchef Martin Ericsson.

Wålemark på en Häcken-träning i förra veckan.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

”Det är ett stort steg”

Patrik Wålemark: 

– Det har känts bra att vi har kunnat prata om allt med Häcken, jag och Martin har haft jättebra samtal. Det jag fått höra om klubben och staden har känts jättebra och nu när jag fått träffa alla här nere så har det känts ännu bättre än jag trodde. Det är lite svårt att ta in men det (att bli utlandsproffs) har varit min dröm sedan jag var jätteliten. Det är ett stort steg, skitkul.

Wålemark, som kom till Häcken som 18-åring från Qviding inför säsongen 2020, gjorde nio mål och sex assist på 23 matcher i fjol. Efter säsongen belönades han med GT:s Kristallkulan som Västsveriges bästa fotbollsspelare 2021.

– Jag har haft en jättebra tid i BK Häcken och jag är jättetacksam för alla runt klubben som tagit hand om mig sedan dag ett. Det har varit upp och ner resultatmässigt men jag har känt att det är en väldigt utvecklande miljö för en ung spelare.

Agenten Fredrik Risp säger så här om rekorduppgörelsen: 

– En galet bra affär för Häcken, inte minst med tanke på att köpte honom från Qviding. Jag har ändå jobbat i branschen i nio år men har inte upplevt det här trycket förut. 25-30 klubbar har följt Patrik noggrant. När de rätta klubbarna kom in på banan var det inget svårt val till slut. 

Risp: Fanns klubbar som hade kunnat betala mer

Lade Feyenoord det högsta budet? 

– Det fanns inga bättre bud på bordet vad jag vet, men det finns klubbar som säkert hade kunnat betala mer. Vi har haft en plan med det fotbollsmässiga och tackade i ett tidigt skede nej till klubbar från Ryssland, Ukraina och Kroatien. Feyenoord är den optimala klubben för Patrik just nu och det är som sagt även en mycket bra uppgörelse för Häcken. Utifrån det är alla parter nöjda vilket är det optimala när man går ifrån en förhandling. 

Varför är det ett bra fotbollsmässigt steg? 

– Kollar man historiskt sett har Holland varit ett naturligt steg för svenska spelare, men oftast har det varit mittenklubbar. Nu är det ett steg upp, Feyenoord för ju matcherna och spelar offensiv fotboll. Alla intryck från Feyenoord har varit bra från början till slut, både från sportchefen och tränaren och hur de ser på hans roll på planen. 

Fredrik Risp berömmer BK Häcken för hur de har jobbat med Patrik Wålemark under två års tid. 

– Hans utveckling är ju galen egentligen. Han har ju tagit en liten omväg med spel i trean och tvåan med Qviding, sedan blev det ett stort hopp till Häcken på kort tid. Han behövde ett år på sig för att anpassa sig fysiskt till allsvenskan och BK Häcken ska ha kredd för hur de har jobbat med honom, de har sett till så att hans kropp klarar 90 minuter fullt ut. 

Hur firar ni i kväll? 

– Det är ju lockdown här i Holland så vi kan inte gå ut på restaurang och käka, men vi har ändå löst så att vi kan fira privat på någon ”rooftop” med någon sorts roomservicemeny. Jag kommer att ta en öl kan jag säga, säger Fredrik Risp. 

Feyenoord möter NEC borta på söndag. Förhoppningen är att Patrik Wålemark ska vara spelklar då.


Wålemark med GT:s pris Kristallkulan som Västsveriges bästa fotbollsspelare 2021.
Foto: HENRIK JANSSON

Gjorde 68 matcher

Alexander Isaks övergång från AIK till Borussia Dortmund 2017 anses vara den hittills största övergången från allsvenskan. Tyskarna ska ha betalat runt 85 miljoner kronor för svensken, snäppet mer än när Zlatan Ibrahimovic 2001 lämnade Malmö FF för Ajax för cirka 82 miljoner. 

Sedan finns det ett antal försäljningar i trakterna kring 40-50 miljoner och det är alltså där någonstans som Wålemark-affären hamnar.

Totalt blev det 68 matcher, 19 mål och tolv assist för Patrik Wålemark i BK Häcken.

https://twitter.com/FredrikRispect/status/1483089279895183361?s=20

Se även: Wålemark fick GT:s Kristallkulan 

Patrik Wålemark fick priset som Västsveriges bästa fotbollsspelare 2021 av GT:s jury.