Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sigthorsson får stanna i klubben

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs ordförande Richard Berkling, klubbdirektör Håkan Mild och sportchef Pontus Farnerud.
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs klubbdirektör Håkan Mild.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN

GÖTEBORG. IFK Göteborg tog Kolbeinn Sigthorsson, 31, ur verksamheten på obestämd tid efter anklagelserna om sexuellt ofredande mot två kvinnor på Island hösten 2017.

Nu har klubben fattat beslut om anfallsstjärnans framtid.

Blåvitt ”initierar en långsiktig plan” för honom.

Kolbeinn Sigthorsson i Blåvitt-tröjan.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs klubbdirektör Håkan Mild.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

GT har i flera artiklar berättat om den skandal, med IFK Göteborgs anfallare Kolbeinn Sigthorsson i en av huvudrollerna, som skakat isländsk fotboll den senaste tiden. 

En debatt om sexuella övergrepp har eskalerat på Island sedan en kvinna trätt fram i nationell tv och berättat att hon och ytterligare en kvinna blev sexuellt ofredade och fysiskt attackerade av Sigthorsson på en nattklubb i Reykjavik hösten 2017.

– Han tog mig i skrevet och lite senare höll han i min nacke i några sekunder. Jag hade synliga skador i två-tre veckor efteråt. Dagen efter det hände fick jag ett läkarintyg på skadorna, sa kvinnan i intervjun med tv-kanalen RÚV.

Enligt kvinnan försökte det isländska fotbollsförbundet tysta ner händelsen och efter att hon gått ut och berättat sin historia har både ordföranden för förbundet och hela styrelsen avgått.

Kolbeinn Sigthorsson (till höger) i Nantes-tröjan 2016.
Foto: NOLWENN LE GOUIC / ICON SPORT BILDBYRÅN
Kolbeinn Sigthorsson efter att ha sänkt England i EM 2016.
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST

Förnekade brott

Kvinnan berättade att hon polisanmälde Sigthorsson, men att hon drog tillbaka sin anmälan efter att parterna gjort upp ekonomiskt och hon skrivit på ett sekretessavtal som skulle hindra henne från att prata om det inträffade.

Sigthorsson, som stängdes av från spel i både landslag och IFK Göteborg i väntan på en intern utredning, har gett sin syn på saken i ett pressmeddelande. Han vidgår olämpligt beteende men förnekar brott.

– Jag känner inte igen att jag har trakasserat dem, jag har inte använt våld och jag förnekar skuld. Men mitt beteende var dock inte exemplariskt och det har jag bett om ursäkt för. Jag ångrar det, accepterade ansvar och erbjöd mig att lösa det inträffade mellan oss. De krävde en ursäkt och en betalning. Jag accepterade deras krav och betalade ytterligare tre miljoner ISK (cirka 220 000 kronor) till organisationen Stígamót, som jobbar för dem som utsatts för sexuella övergrepp.

Blåvitt-supportrar har genom flera banderoller på Kamratgården uppmanat klubben att riva kontraktet med islänningen.

”Krävs en stor insats av Kolbeinn”

Den senaste tiden har IFK Göteborg suttit i möten med sin anfallsstjärna och nu har klubben fattat beslut kring hans framtid.

”IFK Göteborgs ledning har haft en nära dialog med Kolbeinn Sigthorsson de senaste veckorna. Resultatet av den är att vi initierar en långsiktig plan för honom.”, skriver klubben på sin hemsida och fortsätter: 

”Planen bygger på IFK Göteborgs värdegrund, vårt ansvarstagande och våra skyldigheter som arbetsgivare. Den är också baserad på Kolbeinns mål för att uppnå förbättring i hans personliga utveckling. Händelserna som inträffade på Island är i juridisk mening utagerade mellan parterna sedan fyra år tillbaka. I den rehabiliteringsplan som nu påbörjas kommer det att krävas en stor insats av Kolbeinn själv. Vi är vad vi heter, en kamratförening och IFK Göteborg stöttar och följer upp under processen.” 

Klubben meddelar samtidigt att islänningen nu ska genomgå en fotoperation och att rehabilitering väntar.