Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Begärs häktad för grovt bedrägeri

Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

En svensk toppdomare misstänks för grovt bedrägeri och är avstängd av Svenska fotbollförbundet. 

Nu har han begärts häktad och häktningsförhandlingen kommer hållas under lördagen.

– Jag kommer begära stängda dörrar på förhandlingen och vill inte att det ska komma ut någon information om hur brottsligheten har gått till, säger åklagaren Martin Elofsson.

I onsdags anhölls en svensk elitdomare misstänkt för grovt bedrägeri. Fyra andra personer anhölls i samma polistillslag i Västsverige.

– Misstankarna är grovt bedrägeri för huvudmannen och grovt penningtvättsbrott för övriga anhållna, berättade åklagaren Martin Elofsson.

Den anhållne domaren är aktiv och har dömt på absolut toppnivå såväl utomlands som i Sverige. Enligt SportExpressens uppgifter har han haft hundratusentals kronor i personliga skulder de senaste åren – och så sent som i mars i år stal han en bakmaskin för ett värde av drygt 1 200 kronor från en Ica Maxi-butik.

Under torsdagen hölls förhör med de misstänkta och nu har åklagaren Martin Elofsson begärt två personer häktade. 

– Jag har skickat häktningsframställan gällande grova bedrägerier och penningtvätt men jag kan inte kommentera hur brotten har gått till i nuläget. Jag kommer begära stängda dörrar på förhandlingen och vill inte att det ska komma ut någon information om hur brottsligheten har gått till, säger Elofsson.

Avstängd av förbundet

En av de häktade personerna är alltså fotbollsdomaren – som beskrivs som huvudman. 

Varför är det viktigt att det inte kommer ut information?

– Det är förundersökningssekretess. Tanken är att allmänheten inte ska få reda på vad det är som har hänt, vi ska hålla på det tills utredningen är färdig. Vi vill inte äventyra utredningen på något sätt.

Hur bedriver ni utredningen?

– Det tråkiga svaret är sedvanliga utredningsåtgärder men vi har flera personer som har varit anhållna och är misstänkta för brott. Tre personer är fortsatt misstänkta men har släppts på fri fot. Vi har även delgivit en sjätte person misstanke. I det fallet för penningtvättbrott. Vi kommer ha fortsatta förhör med de här personerna. Det finns många frågor och det är mycket material som behöver gås igenom i ett sånt här ärende av ekonomisk natur. 

”Kan vara fler inblandade”

En sjätte person är alltså misstänkt och Martin Elofsson säger att fallet kan växa ytterligare.

– Det skulle kunna göra det. Jag ska inte säga att jag har några konkreta omständigheter att dela med mig av i nuläget men karaktären är sådan på brottslighet med bedrägerier och penningtvätt. Det kan vara så att det är fler som är inblandade och som vi kommer upptäcka efter vägen, säger Elofsson.

Under torsdagen meddelade Svenska fotbollförbundets domarchef Stefan Johannesson att den misstänkta domaren stängs av tills vidare.

– Det stämmer. Han är under utredning och självklart är han bortkopplad från alla förbundsuppdrag som domare i avvaktan på polisutredningen. Skulle det visa sig att han är skyldig så dömer han inte mer i våra serier, sa Johannesson.

 

LÄS MER: Domarchefen: ”För jävligt om det är så här”

LÄS MER: Anhållne domaren skuldsatt under lång tid

LÄS MER: Allsvensk domare stal bakmaskin på Ica Maxi