Beskedet efter EM: Slutar i landslaget

Marcus Berg slutar i landslaget.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Marcus Berg (uppe till vänster) på läktaren tillsammans med bland andra Gustav Svensson när IFK Göteborg mötte Elfsborg i måndags.
Foto: TOMMY HOLL / TT NYHETSBYRÅN
Niclas Alexandersson med en ung Marcus Berg i IFK Göteborg 2005.
Foto: LENNART MÅNSSON / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Marcus Berg, 34, slutar i landslaget efter det snöpliga EM-uttåget.

I en lång intervju berättar anfallaren om tankarna bakom beslutet, hatet han fick utstå under EM, hur han tog farväl av lagkamraterna och på vilket sätt Blågult kommer att förändras framöver.

– Jag är jag extremt glad och stolt över det jag och laget har gjort, säger Berg.

Marcus Berg var en del av det blågula landslaget som överraskande vann sin grupp i EM före Spanien, Polen och Slovakien – men sedan åkte ut direkt i slutspelet i åttondelsfinalen mot Ukraina.

Han har sedan flera år tillbaka varit given i den svenska landslagstruppen.

Men nu är det över.

Det berättar den 34-årige anfallaren efter IFK Göteborgs träning på Kamratgården under fredagen.

Matchen mot Ukraina blev hans sista i landslagströjan.

– Ja, det har jag sagt och det har jag pratat med Janne (Andersson, förbundskapten) om. Det är inga konstigheter. Jag hörde att han hade sagt något om att det inte riktigt var klart, men jag och Janne har pratat under lång tid. Jag tror att han vet om det. Sedan har vi inte hörts efteråt, det får vi göra, men det har varit ganska klart för alla och det har jag varit ganska öppen med, säger Berg.

Matchen mot Ukraina blev Marcus Bergs sista i landslaget.
Foto: PIERRE PHILIPPE MARCOU / AP TT NYHETSBYRÅN

”Tar tid och energi”

Marcus Berg har stortrivts i landslaget.

– Det är skitkul så klart, men det tar tid och energi. Det kostar mycket att vara med i landslaget. Det blir lite som grädden på moset, när du är med där spelar du mot det bästa motståndet. Det kostar mycket och jag känner för min del... jag blir 35 i år, att det priset är jag inte beredd att betala. Jag vill lägga allt fokus här och nu, så jag förhoppningsvis håller ett par år till.

Hur summerar du ditt EM?

– Det är klart att man alltid vill spela och bidra. Det är samma som för laget. Det blev ett tråkigt slut. Samtidigt spelar jag de två första tuffa matcherna, där vi tar fyra poäng, och gjorde inhopp i resten. De tar jag med mig. 

– Men det är klart... min roll jämfört med innan, jag hade större roll förut i landslaget och tappade den sista matchen. Men det är en stark konkurrenssituation med unga spelare som gjort det bra. Det är inget man kan göra något åt. Samlingen i mars och skadan i Krasnodar var inte positiv för mig. Jag hade gärna haft en enklare väg fram till EM.

Marcus Berg i VM 2018.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: DENNIS YLIKANGAS / BILDBYRÅN
Foto: DENNIS YLIKANGAS / BILDBYRÅN

”Var ganska känslomässigt”

Han ser VM-slutspelet i Ryssland 2018 som en av de stora höjdpunkterna under åren i landslaget.

– Det är väl inte den sista tiden i landslaget (EM) som definierar min tid där. Jag ser tillbaka på den tiden som fantastisk. Jag har fått vara med och ta Sverige till en kvartsfinal i VM och ett EM-slutspel och gå vidare från det. På så sätt är jag extremt glad och stolt över det jag och laget har gjort, säger han.

Inget mästerskapsmål i landslaget – är det något som gnager?

– Man vill prestera och bidra, och som anfallare vill man så klart göra mål. Jag tycker att under VM spelade jag kanske min bästa fotboll. Inte bara defensivt, som det varit mycket snack om, utan också offensivt. Men målskörden, det hade kunnat bli något mer, men det kan man inte sitta och tänka på heller. Jag har gjort en del mål där och otroligt glad över matcherna jag fått. Det har bidragit mycket till den jag är i dag. Den ryggsäcken är ovärderlig.

Under EM fick Marcus Berg motta mängder av hatiska och olämpliga kommentarer i sociala medier. Landslaget agerade direkt och polisanmälde flera kommentarer.

– Landslaget är det största du kan vara med om och det syns. Alla bryr och alla tycker och tänker. Det har jag inga problem med och jag förstår att alla inte gillar min spelartyp eller hur jag är, det har jag inga problem med. Jag vet vad jag gjort och vet vilket CV jag har. Det är jag otroligt nöjd över och förhoppningsvis kan jag bygga på det ännu mer här. Det är inget som rör mig, men till slut når det en gräns och det är inte acceptabelt, säger han.

Sverige åkte ur EM i åttondelsfinalen mot Ukraina.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Näthatet: ”Ska inte behöva utstå sånt”

Berg utvecklar:

– Ingen ska behöva ta det oavsett vem du är. Jag har familj runt mig och vänner, de ska inte behöva utstå sånt – det blir fel. Då gäller det sätta ner foten. Nu får vi se vart det tar vägen, det är under utredning fortfarande.

Hur ska landslaget klara sig?

– Det kommer bli omställning för landslaget, tror jag. Säkert en annan fotboll. Spelarmaterialet är yngre och ser annorlunda ut.  Det kan säkert bli en liten förändring. 86- och 85-generationen som kastar in handduken har nog haft en lite annan mentalitet och varit andra spelartyper än de som kommer upp nu. Det ska bli intressant att se. Men kvalitetsmässigt och fotbollsmässigt ser det väldigt bra ut.

Hur var det att skiljas från alla vänner efter EM-uttåget?

– Det blev ett ganska snabbt avslut där ändå. Sen match mot Ukraina och vi drog hem direkt efter. Vi landade i Göteborg vid halv sex på morgonen. Vi pratade lite om det, det var ganska känslomässigt. Framförallt för oss som har hängt ihop ganska länge. Vi hörs fortfarande, men kommer inte ses lika ofta som vi har gjort. Det är speciellt, men allt har sin tid. Och man har vetat om att den här tiden kommer. Man får bara acceptera det och glädjas åt det man har varit med om.

Hyllas av Janne Andersson

Marcus Berg gjorde sin första A-landskamp 2008 i en träningsmatch mot Turkiet.

Nu, 13, år senare, tackar han alltså för sig.

Totalt blev det 24 mål på 90 landskamper.

Svenska fotbollförbundets hemsida hyllas han för sina insatser i Blågult av förbundskapten Janne Andersson: 

– Marcus har varit en viktig spelare för laget och en självklar ledare i gruppen. Han har under mina år bevisat vilken skicklig spelare han är, men också vilket fullblodsproffs han är både på och utanför plan. Han har med sin arbetsvilja, lojalitet mot laget och sitt ledarskap varit en viktig kulturbärare i det svenska herrlandslaget under många år. Jag vill tacka Mackan för fina insatser och önska honom ett stort lycka till framöver.

Marcus Berg under en träning med IFK Göteborg.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Tillbaka i IFK Göteborg

Marcus Berg vann SM-guld med IFK Göteborg 2007 och har sedan dess representerat klubbar i fem olika länder. Nu är han tillbaka i Blåvitt.

Hans kontrakt med IFK Götborg sträcker sig över 2023. 

Under torsdagen och fredagen fanns den 34-årige anfallaren med när Blåvitt tränade på Kamratgården inför bortamatchen mot Östersund på söndag. Till den matchen är Berg inte tillgänglig – både han och Oscar Wendt är spelklara först den 15 juli när transferfönstret öppnar. Det innebär att de kan debutera i hemmamatchen mot Mjällby den 18 juli.

– Målet är att vara med mot Mjällby. Jag ska börja träna för fullt på tisdag. Fysiskt känns det bra. Nu är det bara att öka. Det känns skitbra att vara här och jag är sugen på att vara med fullt med laget, säger Berg.

För IFK Göteborg, som har flera spelare på skadelistan, är det så klart välkommen förstärkning.

– Vi ska bygga upp honom successivt så att han blir redo både fysiskt och mentalt, så får vi se när han är spelklar. Men han har en stor vilja att komma in här och bidra, vilket vi vet att han kommer att göra, sa Blåvitts sportchef Pontus Farnerud till GT i helgen.