Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anhållne toppdomaren skuldsatt under lång tid

Domaren har varit skuldsatt i flera år.
Arkivbild på domare i allsvenskan. Bilden är inte relaterad till artikeln.Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

En allsvensk domare har anhållits i ett stort polistillslag misstänkt för penningtvätt, uppger Fotbollskanalen

– Den som vi benämner som huvudman är ett namn inom idrotten, säger kommissarie Magnus Lindegren, chef för bedrägerisektionen i Region Väst till GP.

Enligt uppgifter till SportExpressen har den anhållne domaren under flera års tid varit skuldsatt, och så sent som i mars stal han en bakmaskin på Ica Maxi.

Det var tidigt under onsdagsmorgonen som polisen slog till mot flera platser i Västsverige. Fem personer hämtades in för förhör och har senare anhållits.

– Vi har plockat in fem personer än så länge, men det kan komma att svälla så småningom, säger Hans Lippens, polisens presstalesperson i region Väst till GP.

De fem personer som anhållits är i åldrarna 30-40 år.

En huvudman misstänks ha vilselett olika företagare och kommit åt miljonbelopp.

– Den som vi benämner som huvudman är ett namn inom idrotten, bland annat inom fotbollen. Övriga fyra är på olika sätt kopplade till honom, säger kommissarie Magnus Lindegren, chef för bedrägerisektionen i Region Väst till GP. 

Dömt på internationell toppnivå

Enligt Fotbollskanalens uppgifter, som bekräftas för SportExpressen, är en av personerna en svensk elitdomare.

Domaren är aktiv och har dömt på absolut toppnivå såväl utomlands som i Sverige.

Magnus Lindegren säger till GP att de inte kan utesluta att den misstänkta penningtvätten har kopplingar till matchfixning.

– Vi har ännu inte kommit så långt i utredningen. I det här fallet finns det inga misstankar om att personerna har anknytning till grov organiserad brottslighet. Men bedrägerier är annars en brottskategori av strategisk betydelse som ofta utnyttjas inom den organiserade kriminaliteten, säger han. 

Domarchefen: ”Vet inte vem det är”

Domarchefen Stefan Johannesson: 

– Det är jättetråkigt, så klart. Jag vet ingenting mer än det jag har läst. Jag har inga kontakter inom polisen och kan bara gå på det jag läst, men stämmer det är det jättetråkigt. 

Vad gör ni nu?

– Vi får bara avvakta och se vem det är, jag vet inte vem det är, och om det stämmer. Då får vi ta action efter det. 

Men ni gör ingenting aktivt för att ta reda på mer?

– Polisen lämnar inte ut några sådana uppgifter till mig, men stämmer uppgifterna att det är en aktiv elitdomare så är den personen inte aktuell för uppdrag. När vi får korten på borden får vi agera efter det. 

– Om inte polisen säger det har jag ingen möjlighet att få reda på det. Men det sprids ju alltid rykten och kommer säkert fram, om det inte offentliggörs innan dess.

Personliga skulder

Den anhållne domaren har enligt vad SportExpressen erfar haft hundratusentals kronor i personliga skulder de senaste åren, och så sent som i mars i år stal han varor för ett värde av drygt 1 200 kronor från en Ica Maxi-butik.

Straffet blev böter på 12 000 kronor.

Enligt den allsvenske domaren själv rörde det sig om ett missförstånd.

– Vi var och storhandlade och så hade vi glömt att scanna in en bakmaskin. Det var jäkligt olyckligt, det var inte så att jag inte ville betala för den här bakmaskinen, sa han då till SportExpressen.