Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jättetalangens lycka: ”Kunde inte sluta le”

Kevin Ackermann spelade cirka 60 minuter. Foto: Markus Wulcan

Första fotbollsmatchen på ett år. 

Kevin Ackermann, 18, är tillbaka efter hjärtoperationen. 

– I bilen hit i dag... jag kunde inte sluta le, säger han. 

Övergången till Fiorentina sprack i sista stund när läkaren upptäckte ett hjärtfel, men Kevin Ackermann hade tur i oturen. 

– Min läkare sa att jag hade max två år kvar på planen och att om jag inte opererar mig innan jag fyller 26 så lever jag troligtvis inte. Det var hårda besked. Ett medfött hjärtfel som man kan spela med, men min aorta hade utvidgat sig på grund av påfrestningar, säger han. 

Operationen genomfördes i Belgien den 30 april, och för bara ett par veckor sedan fick mittfältaren klartecken att köra för fullt, även om han tränat fotboll sedan i augusti. 

– Jag fick inte gå upp i för hög puls förrän jag hade gjort ultraljud och EKG nere i Belgien. Det är lite komplicerat, men de skulle kolla hur valvet de opererat in i aortan hade anpassat sig till kroppen. Allt såg bra ut och jag är jättejättetacksam över möjligheten att få spela fotboll igen.

”Känns galet bra”

När BK Häcken träningsmötte Ljungskile hemma på Bravida Arena spelade han omkring 60 minuter. 

– Det var så mycket kroppen orkade så det var nog smart att ta av mig där. Man är ju inte där fotbollsmässigt, men helt underbart att få spela och det är det jag fokuserar på. Det känns helt galet bra att vara tillbaka. 

Har du haft någon kontakt med Fiorentina under året? 

– Nej, inte så, men deras läkare har kollat med vår läkare hur det har gått och intresserat sig. Antar att han är nyfiken, för det är inte normalt att hitta en fotbollsspelare med hjärtfel. Annars har det inte varit något konkret från deras sida, säger han.   

Fredagen den 8 november 2019 kommer alltid att vara en speciell dag för Kevin Ackermann. 

– När jag åkte bil till matchen i dag kunde jag inte sluta le. Helt sjukt alltså. Det går nästan inte att beskriva det. 

Kontraktet med Hisingsklubben löper över 2021. 

– Jag fokuserar bara på BK Häcken och på att komma tillbaka till hundra procent. 

Alm: ”Blir ju livet på något sätt”

Tränaren Andreas Alm om 18-åringens comeback: 

– Det blir ju livet på något sätt när man pratar om hans väg tillbaka. Han har ett stort ärr i bröstkorgen, men har gjort en jäkla resa. Det är häftigt att se honom spela fotboll igen, så är det bara. 

Hur tycker du att han såg ut i dag? 

– Han har skött sig bra på många sätt och är lätt i kroppen. Jag tycker faktiskt han är en lite annan spelare än innan operationen. Han är lite rörligare i sitt spel. Men så kan det bli när man har en rehabperiod och har möjligheten att bygga upp kroppen på olika sätt. Han har sett väldigt bra ut i träning också och det känns härligt att han är tillbaka. 

Mötet med nyblivna superettanlaget Ljungskile slutade 1-1. BK Häckens nyförvärv från Qviding, Patrik Wålemark, 18, gjorde hemmalagets mål. 

– Han hade ju inte ens tränat med oss. Rakt in i en match och få göra mål direkt... jag tror att han tycker det är bra, säger Alm med ett leende.