Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jättelöftets nya succé - framför storklubbarna

Mot Helsingborg slog Nygren till med ett nytt mål och en ny assist. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Benjamin Nygren är ett av allsvenskans största utropstecken i år. Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

GÖTEBORG/STOCKHOLM. Benjamin Nygren, 17, gör succé.

Efter ytterligare ett mål och en assist toppar supertalangen allsvenskans poängliga – och granskas av europeiska storklubbar. 

– Jag kan inte fokusera på vilka som är och kollar på mig för då fokuserar jag på fel saker. Matchen spelas på planen, inte på läktarna, säger anfallaren. 

Uppvisningen fortsätter.

Benjamin Nygren prickade Carl Starfelts panna fram till 2-0 och rullade sedan iskallt in en straffspark när IFK Göteborg hemmaslog Helsingborg med 3-1.  Därmed leder han allsvenskans poängliga.

17-åringens facit efter fyra omgångar: Tre mål och lika många målgivande passningar. Om man slår ihop det med den allsvenska hösten 2018 har supertalangen gjort fem mål och tre assist på fem starter i Sveriges högsta serie.

– Det känns bra, liksom. Jag kommer väl till lite mer lägen nu. Hela laget har steppat upp sedan försäsongen. Vi hittar varandra väldigt bra när vi kontrar och vet hur vi ska löpa och var vi har varandra när vi får bollen, säger Nygren. 

Vad är skillnaden nu jämfört med försäsongen? 

– Nu har säsongen börjat på riktigt och vi har också börjat på riktigt kan man säga. På försäsongen var det väl några matcher som vi var bra i, men nu har vi totalt sett steppat upp ordentligt. Vi är ett helt nytt lag… om man tar alla i startelvan, vi har inte spelat så mycket ihop innan och blir bättre och bättre för varje dag som går.

Undviker sociala medier 

Hur gör du för att hålla huvudet kallt när det går så bra? 

– Som jag alltid gör. Inte läsa för mycket på sociala medier och sådant och sedan får man ta åt sig av all positiv kritik man får, men ta det med en nypa salt lite. Och sedan bara fortsätta jobba hårt varje dag, för jag vet att ingenting kommer gratis. Det gäller att ge 110 procent varje dag och fokusera på träningen så att man utvecklas hela tiden. 

Lasse Vibes råd till Benjamin Nygren

Enligt C More satt representanter från Ajax och flertalet Premier League-klubbar på Ullevis läktare, däribland Manchester United, för att scouta den unge talangen. Anfallskollegan Lasse Vibe tror dock att det är bäst att skynda långsamt.

– Jag har inte sagt något till honom. Men från lagets perspektiv: spelare kommer och går och klubben består. Nån kommer alltid att steppa upp. Men som han har spelat nu, det går inte att ersätta.

Vibe fortsätter hylla sin unge lagkamrat:

– Han spelar inte som han är 17, han ser inte ut som att han är 17. Men jag tror verkligen att om han kan stanna lite längre och få utvecklas är det bättre för honom.

Inte roligt få en dålig period utomlands

Dansken, med erfarenhet av både framgång och motgång utomlands, utvecklar sitt resonemang:

– Jag hoppas ju inte att han får en dålig period. Men får han det är det bättre att han får den här och tar med sig erfarenheten. Här finns några, inte bara jag, som kommer att ta hand om honom och se till att den perioden blir lite kortare, säger Lasse Vibe.

– Kommer han utomlands och får en dålig period – det är inte roligt. Jag vet hur det är.

”Har inte så bra koll”

Huvudpersonen själv, som förra våren bekräftade intresse från Bayern München, Manchester City och Inter, menar att han bara har fokus på här och nu och inte vet vilka klubbar som scoutar honom. 

– Ärligt talat har jag inte så bra koll. Jag får mer höra det från folk som intervjuar mig. Jag fokuserar inte så mycket på det utan försöker ge allt varje dag. Men det är klart att det är kul och att det betyder att man gör något bra. 

Hur tänker du kring din framtid? 

– Jag lever i nuet och kan inte tänka för långt bort, då går det inte bra. Jag tycker att jag är i en bra miljö nu och utvecklas för varje dag som går. 

Nygren: Lägger mig inte i det 

Har ni börjat prata om en kontraktsförlängning? 

– Klart vi snackar, vi har alltid kontakt. 

Är det aktuellt då från din sida? 

– Det får vi se. 

Hur konkreta är ni i de diskussionerna? 

– Jag lägger mig inte i det. Det sköter min pappa med lite hjälp från annat håll.