Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jakob Johansson närmar sig comeback: ”Lätt 45”

Poya Asbaghi i samtal med Victor Wernersson.Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jakob Johansson i träning.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Jakob Johansson var en av allsvenskans mest uppmärksammade övergångar inför säsongen. 

Nu närmar han sig comeback i IFK Göteborg. 

– Hade det varit en U21–match i dag – lätt 45 minuter, säger fysioterapeuten Fredrik Larsson. 

– Jag är den som längtar mest av alla efter att få i gång honom, säger tränaren Poya Asbaghi. 

Efter det sena poängtappet hemma mot Helsingborg senast är det ett revanschsugen IFK Göteborg som åker till Stockholm under måndagen. Där väntar en svår bortamatch mot ett tippat topplag som fått en trög säsongsinledning – nämligen Hammarby. 

– Vi har en bra känsla från Tele 2 senast när vi var där och vann i kvartsfinalen i cupen. Vi får ta fram den känslan igen nu, säger tränaren Poya Asbaghi. 

IFK Göteborg har tidigare under säsongen roterar om en hel del i lagen för att undvika skador och trötta ben under det tuffa matchandet. Nu har man haft fyra matchfria dagar sedan matchen mot Helsingborg. 

– Jag hoppas att vi ska kunna få lite mer kontinuitet i och med att vi har haft mer vila nu än vad vi någonsin har haft tidigare. Vi har spelat mest minuter av alla i allsvenskan, men nu hoppas jag att vi också kan rotera lite mindre. 

Tuff konkurrens om mittbackspositionen

I truppen återfinns mittbackarna Kristopher Da Graca och Jesper Tolinsson, som båda saknades senast. Da Graca har dragits med en skada och Tolinsson var avstängd. 

– Det börjar ljusna där, det är André Calisir som vi gärna vill ha tillbaka bara. Vi har en djävulsk konkurrens på mittbackpositionen nu, säger Asbaghi och skrattar. 

En som däremot saknas i truppen är Amin Affane, som får kliva åt sidan på grund av konkurrenssituationen. 

– Han biter ihop bra och kör på. Han vet om konkurrensen sen innan och det var liknande förra året också. I år har inte konkurrensen blivit enklare direkt, så även om han kan göra saker bättre bygger det fortfarande på en omgivning som konkurrerar. Mittfältet är en av våra starkaste lagdelar och det är där vi presterat med kontinuitet och bäst så här långt.

Närmar sig en comeback

En person som snart ser ut att kunna öka på mittfältskonkurrensen ytterligare är Jakob Johansson. Landslagsmittfältaren värvades in till Blåvitt inför säsongen som en av seriens mest profilerade spelare. Johansson har dragits med en knäskada och har rehabat under våren. 

– Han tränar för fullt just nu, sen är det upp till tränaren om han vill ha med honom i truppen och när som är bäst att matcha i gång honom. I den bästa av världar hade vi haft upplägg med U21–matcher att matcha in honom med, nu får vi försöka hitta motsvarande miljöer på andra sätt, säger fysioterapeuten Fredrik Larsson. 

– Hade det varit en U21–match i dag – lätt 45 minuter. Så där är han. 

Poya Asbaghi: 

– Han är inte så långt borta och skulle kunna vara aktuell nu i veckan, vi får se hur belastningen känns.

Hur tänker du kring honom?

– Jag är den som längtar mest av alla efter att få i gång honom. Sen är det svårt att få den här önskade stegringen när det är så mycket matchförberedande träningar hela tiden, men vi har kunnat lägga lite på U19.