Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag vet inte vem det är eller vad Blåvitt har gjort”

Benjamin Nygren.Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN EYCKENS / ZUMA PRESS TT NYHETSBYRÅN
Foto: VINCENT VAN DOORNICK / ISOSPORT BILDBYRÅN

Benjamin Nygren, 18, har fått en tuff start i belgiska Genk. 

Den förre Blåvittalangen får inte ens plats på bänken. 

– Men jag ångrar verkligen inte flytten. Jag hade räknat med att jag inte skulle kunna komma och dominera i en Champions League-klubb som 18-åring, säger anfallaren till GT. 

När Benjamin Nygren i juni skrev på ett femårskontrakt med Genk blev han IFK Göteborgs dyraste försäljning hittills. Om alla klausuler kickar in landar övergångssumman på cirka 50 miljoner kronor.

Nu har han hunnit komma tillrätta i sin nya hemstad.

– Allt utanför fotbollen är jättebra. Jag har en bra lägenhet och bra lagkompisar. Jag hänger med några i laget, vi har lagat mat och varit hemma och chillat och spelat spel. Det känns bra och jag har haft någon hemifrån som varit här nästan hela tiden.

I somras fick han en del speltid, men nu har han inte gjort en enda minut i ligan sedan den 19 augusti. Efter nio omgångar är han noterad för två starter, ett mål och två matcher på bänken. Resterande tid har han helt enkelt varit utanför truppen.

– Det är det som det är lite sämre med just nu. Jag spelar inget alls, men jag hade med det i mina beräkningar när jag tog beslutet att flytta. Jag var beredd på det här.

Har du fått någon motivering av tränaren (Felice Mazzù)? 

– Jag har snackat lite med honom, men inte om exakt varför jag inte får spela. Men jag antar att det handlar om tuff konkurrens och jag tror att det spelar in att det inte har gått så bra för laget. Vi har inte tagit så många poäng så det känns som att det blivit en liten minikris i klubben och det känns som att jag hade fått spela mer om vi hade gjort bättre resultat, då hade jag säkert fått hoppa in. Men nu kanske de inte vågar chansa.

– Jag har sagt hur jag tänker och han har sagt att han gillar mig, så det känns ändå okej.

Benjamin Nygren i Genk-tröjan.Foto: VIRGINIE LEFOUR / ZUMA PRESS/IBL

Möter Liverpool och Napoli 

Vilken position konkurrerar du främst på?

– Det beror lite på hur vi spelar. Är det 4-4-2 så är det där framme eller till höger, är det 4-3-3 är jag släpande anfallare.

Genk, som nu har två raka segrar, ligger sexa i ligan, sju poäng bakom ettan Club Brügge. I Champions League tampas klubben med Napoli, Liverpool och Red Bull Salzburg. 

Är det stor skillnad rent fotbollsmässigt jämfört med Blåvitt?

– Ja, det skulle jag nog säga. Det är lite annorlunda. Det är lite mer man mot man här som jag hörde innan, men jag hörde också att det skulle vara jättefysiskt, men där har jag inte märkt någon större skillnad. Förutom att vissa kanske är snabbare och starkare, men så är det ju i alla ligor. Men det går snabbare och toppspelarna håller mycket högre klass. Vissa spelare här har ju bud från toppligorna. Vi är ändå med i Champions League.

Är du nära speltid eller känner du att avståndet är stort?

– En jävligt svår fråga. I början spelade jag ju, men sedan fick jag inte hoppa in och då blev jag fundersam. Mot Napoli senast blev jag inte uttagen i truppen, så just nu är jag inte jättenära, det skulle jag inte säga.

Men du ångar inte flytten?

– Nej, verkligen inte. Man måste våga ta chansen och jag tänkte på förhand att det kanske bara skulle bli några inhopp första året och kanske inte spela en enda minut första halvåret. Därför känns det ändå okej. Jag hade räknat med att jag inte skulle kunna komma och dominera i en Champions League-klubb som 18-åring.

”Mot Napoli senast blev jag inte uttagen i truppen, så just nu är jag inte jättenära, det skulle jag inte säga”, säger Benjamin Nygren.Foto: IMAGO / IBL

Blåvitt fick böter 

Har du satt upp någon personlig målsättning i höst?

– Ja, men den håller jag för mig själv. Men rent generellt vill jag visa för mig själv att jag gör det bästa jag kan varje dag, både på och utanför planen. Fortsätter man att göra det kommer det i slutändan gå ens väg.

Följer du dina gamla lagkamrater?

– Jaja, jag kollar varje match. Jag håller ju på Blåvitt.

IFK Göteborg fick nyligen 350 000 kronor i böter för att klubben använt en agent/förmedlare i affären med Genk. Det är inte tillåtet då spelaren är under 18 år, vilket Nygren var när klubbarna gjorde övergången officiell.

Den Malmöbaserade agenten/rådgivaren Denis Celebic, som sydde ihop dealen mellan klubbarna, stängdes av i ett år för sin inblandning. 

Hur ser du på detta, Benjamin? 

– Jag har ingen aning om någonting. Jag vet inte ens vem det är (agenten) eller vad Blåvitt har gjort.

Har du inte träffat den agenten?

– Nej. Jag har ingen aning om vad som har hänt överhuvudtaget. Jag har bara sett det som har stått i media.

Petad i U21-landslaget 

I augusti blev Nygren för första gången uttagen i U21-landslaget, men den här gången fick han inte plats på grund av den uteblivna speltiden i Belgien. 

I stället väntar en trenationsturnering mot Island, Finland och Estland med U19-landslaget.

– Det är klart man vill vara med i U21 och så högt upp som möjligt, men Roland (Nilsson, förbundskaptenen) ringde och snackade med mig och det känns bra tycker jag. Och jag är hellre med U19 och spelar än att inte spela i U21. Jag har alltid älskat att spela i landslaget, det är det bästa jag vet. Det ska bli svinkul.