”Jag ser fram emot att gå till jobbet varje dag”

Tränaren jublar efter Daleho Irandusts avgörande mål mot IFK Norrköping.
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
Per-Mathias Högmo tillsammans med den nya assisterande tränaren Martin Foyston.
Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Per-Mathias Högmo, 61, tog över som tränare när Andreas Alm lämnade. Den norske tränaren har nu lett BK Häcken till tre raka segrar och han trivs i sin nya klubb.

– Jag ser fram emot att gå till jobbet varje dag och det är jag glad över, säger han.

När Per-Mathias Högmo kom till BK Häcken låg de sist i allsvenskan med sex inspelade poäng på åtta matcher. En minst sagt tuff inledning för den på förhand topptippade Hisingsklubben. 

Men sedan den norske tränarens ankomst har det blivit bättre och efter vinsten mot IFK Norrköping i söndags har de nu tre raka vinster under den nya tränarens ledning. 

Laget har avancerat upp till en åttonde plats i tabellen och Per-Mathias Högmo är nöjd med sin inledning i BK Häcken. 

– Det känns verkligen som att vi är i en positiv utveckling just nu. Det är kul att se den respons vi får från alla spelare. De går till jobbet varje dag med ambitionen att bli lite bättre. Vi har haft stort fokus på att få till en bra träningskultur, säger han. 

Den norske tränaren är oftast väldigt aktiv från tränarbänken.
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

”Har gjort mycket rätt under lång tid”

Per-Mathias Högmo flankeras av vännen Martin Foyston som är ny assisterande tränare i klubben. Han säger att deras fokus från start var att bygga vidare på det arbete som redan pågick i klubben.

– Häcken är en väldigt stark klubb som har gjort mycket rätt under lång tid. Så, för mig och Martin som kommer in handlar det om att vidareutveckla klubben tillsammans med de som redan är här. Då är träningskulturen väldigt viktig, säger Per-Mathias Högmo. 

Dessutom har statusen i truppen förbättrats den senaste månaden. Vid Per-Mathias Högmos ankomst var en mängd spelare spelare inaktuella för spel. 

Men allt eftersom har fler och fler spelare kommit tillbaka. Något som är mycket viktigt för Häcken.

– Under en period hade vi tolv spelare borta, i starten av min tid här. Nu har flera kommit tillbaka och det är väldigt viktigt för oss. Att vi får tighta till truppen vilket ger bättre träningar och tuffare konkurrens. Det är positivt för oss, säger Per-Mathias Högmo och fortsätter:

– Sedan är det så klart positivt att vi får med oss poäng igen. Vi låg väldigt illa till så vinsterna har varit väldigt viktiga. 

Trivs väldigt bra i klubben

Han hade redan innan han kom till Häcken hört bra saker om klubben. En dryg månad efter ankomsten är han minst sagt nöjd över beslutet att komma till Hisingsklubben. 

– Första dagen jag kom hit blev jag imponerad av ledningen och alla de personer som jobbar här. Dessutom är det väldigt bra faciliteter här och klubben har verkligen motsvarat mina förväntningar, säger Per-Mathias Högmo.

Första månaden har varit bra då förstår jag?

– Ja, absolut. Jag ser fram emot att gå till jobbet varje dag och det är jag glad över.