Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag mådde pyton – hade svårt att äta”

Mattias Bjärsmyr.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Planen var att han skulle matchas i gång sparsamt.

Men mittbackskrisen i IFK Göteborg har lett till att Mattias Bjärsmyr, 34, har fått spela betydligt mer än vad som varit tanken.

Och inför mötet med Helsingborg saknas tre mittbackar.

– När jag kom hem efter Elfsborgsmatchen mådde jag pyton. Jag hade svårt att äta, berättar han.

Både Kristopher da Graca och André Calisir är på skadelistan.

Dessutom ådrog sig unge Jesper Tolinsson ett rött kort mot Djurgården och är avstängd.

IFK Göteborg har minst sagt en skral mittbacksuppsättning inför onsdagens möte med Helsingborg.

Inte direkt en chans till vila för veteranen Mattias Bjärsmyr.

– Det har blivit extremt kanske, men samtidigt är det roligt att spela matcher. Det har blivit så i och med några skador. Eller några, det är ett gäng om man slår ut det i procent. Och nu är Jesper avstängd också, säger han.

Planen har annars varit att Bjärsmyr, som anslöt till truppen sent inför säsongen, skulle matchas i gång sparsamt under den allsvenska inledningen.

Bjärsmyr i cupsemifinalen mot Elfsborg.
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

”Är 34 år – har ingen framtid att tänka på”

Har det intensiva schemat hämmat dig i din process att komma tillbaka?

– Så kan det kanske vara. Sen tycker jag att det har gått rätt bra ändå. Det var förra matchen som inte var bra egentligen, då var det två situationer. Annars har det gått rätt bra. Sen är det klart, det är jobbigt för mig, det är inget snack om det. Men man får bita ihop, jag gör det tränarna säger. Och dom gör det som är bäst för Blåvitt. Sen har jag väl kanske fått offra lite mer i och med skaderisk. Men jag är 34 år, jag kan ta det. Jag har ingen framtid jag behöver tänka på, säger han och skrattar.

Det är bara kortsiktigt tänk som gäller?

– Nej, men man vet hur det varit åren som det varit Europaspel och så. Det blir ganska kortsiktigt. Svenska trupper är inte så breda generellt och det är inga undantag här. Så har det egentligen alltid varit. Det har man fått köpa. Sen är det roligt att spela matcher, det är inte så att jag går in och tänker ”fan vad jobbigt, fan vad tråkigt”. Det är snarare tvärtom.

Poya: ”Han har offrat sig för Blåvitt”

Blåvitts tränare Poya Asvaghi menar att Bjärsmyr har ”offrats” lite grann för sin kärlek till klubben.

– Mot Mjällby skulle han inte spela... Och efter matchen mot Elfsborg, alltså han var riktigt slut. Men han förstod själv att vi inte hade så mycket till val än att han skulle ställa sig på den där fotbollsplanen tre dagar senare. Jag tror att det är enklare för honom när han känner så mycket för klubben. Hade han varit i en annan klubb så kanske han använt sin professionalism och gjort det, men det hade inte varit lika enkelt. Nu märker jag på Mattias Bjärsmyr att han bryr sig väldigt mycket om IFK Göteborg. Det har varit synligt när jag pratat med honom, att han ”offrat” sig för att spela.

IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi.
Foto: ADAM IHSE / TT

”Aldrig känt mig så utpumpad”

34-åringen själv berättar att han aldrig har varit så trött innan, som efter cupsemifinalen mot Elfsborg i förra veckan då han spelade 120 minuter.

– Jag har varit trött efter matcher innan, men när jag kom hem då – det var inte okej. Jag tror aldrig att jag har känt mig så utpumpad, säger Bjärsmyr och fortsätter:

– Det är inte bara det att du spelar en match. Du ska stå där i 120 minuter med allt vad det innebär, med fokus och anspänning. När jag kom hem då mådde jag pyton, jag hade svårt att äta. Men så är det.

Poya upplever att du har ”offrats” lite grann för din kärlek till klubben?

– Jag har fattat nu med alla skador, jag är inte den som säger att jag har lite ont i baksidan, att det är bättre jag håller. Utan då ställer jag hellre upp, och det blir för Blåvitts skull. Men om dom har offrat mig, det är kul att höra det. Nu ska jag inte tala för andra, men det är klart – är man 20 år och känner av baksidan... Du kan fort missa 8-10 matcher på en sådan skada. Jag hade kanske klarat det bättre än andra.