Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag kan bli den första att ta ut tio pappadagar”

Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

Johan Larsson, 29, flyttade hem för att vara med och ta Elfsborg tillbaka till toppen.

Men nu pausar klubben den gemensamma A-lagsträningen – och lanserar ”Elfsborgshjälpen”.

Johan Larsson och många andra i klubben står till samhällets förfogande för den som behöver hjälp.

– Ett supervettigt beslut av Elfsborg. Nu handlar det om att vara medmänniska och göra vad man kan för att hjälpa till, säger högerbacken.

När Elfsborg 26 februari berättade att förre lagkaptenen Johan Larsson var klar visste ingen hur det skulle se ut tre veckor senare.

Coronaviruset har gjort att allsvenskan skjutits upp åtminstone i två månader vilket gör det svårt att planera och genomföra träningen på vanligt sätt.

– Det är ju en udda situation, men vi har tränat på hela veckan. Det är skönt när man tränar, då tänker man bara på det och lämnar alla andra tankar åt sidan, säger Johan Larsson.

Lyssnar på läkaren

Men nu är det sluttränat i två veckor – med laget. För alla spelare i Elfsborgs trupp har ett individuellt program att följa.

– Elfsborgs gym och omklädningsrum kommer att vara öppna. Det gäller att inte tappa det vi har tränat upp under försäsongen, säger Johan Larsson.

Naturligtvis har det mesta snacket den senaste tiden även i Elfsborg handlat om viruset som på ett eller annat sätt berör de flesta i dag.

Där har klubben använt sin egen läkare, Matilda Lundblad, för att få information.

– Det är jätteskönt med Matilda. Hon kommer med sansad information utifrån sin medicinska kunskap. Berättar vad vi ska göra och hur vi ska uppföra oss. Mina öron är riktade till vad Matilda har att komma med, säger Elfsborgs-spelaren.

Med i ett tv-klipp på hemsidan

Har du som elitidrottsman någon roll i sammanhanget?

– Det är klart att jag har. Vi har många blickar på oss, bör föregå med gott exempel. För mig handlar det nu om att uppmana alla att lyssna på de som har medicinsk kunnighet och expertis. De har ju sitt yrke av någon anledning, svarar Larsson. 

– Det kommer så mycket info från så många olika håll, bland annat från folk utan kunskap i ämnet. Nu behöver vi lyssna på de som vet vad det handlar om.

I torsdags greppade han själv mikrofonen i ett tv-klipp som finns på Elfsborgs hemsida. Där pratar han just om att lyssna på de som vet och att vi får hjälpas åt i situationen som har uppstått.

– Jag har inte lösningen på problemet, i så fall hade jag berättat. Men många bäckar små... Det vi gör kan betyda mycket för någon annan, säger Johan Larsson.

Inte vad han var inställd på

Flera idrottsklubbar landet runt har nu olika projekt för att hjälpa till i samhället under coronoakrisen.

Elfsborg sjösatte ”Elfsborgshjälpen” under fredagen. Den som har tips på vad som kan göras eller behöver hjälp kan höra av sig till klubben.

– Det är ett superinitiativ. Det handlar om att vara medmänniska och kanske framförallt stötta riskgrupper och äldre. Vi får se i nästa vecka vad som händer. Jag är hemma. Och tid har jag eftersom vi inte har någon gemensam träning att gå till, säger han.

Dagens tillvaro är inte riktigt vad Johan Larsson var inställd på när han flyttade hem efter fem år utomlands.

”Frankrike ett felval”

I Elfsborg var han fram till flytten i februari 2015 lagkapten. Det blev han även efter ett tag i danska Bröndby, där han hade en kanontid i fyra år.

– Mina fyra år i Bröndby var fantastiska. Vi vann cupen, tog klubbens första titel på kanske tio år. Och så var vi snubblande nära att vinna ligan. Jag är stolt över den tiden, säger han.

Nästa karriärsteg, när han valde att skriva på för franska Guingamp, blev dock något annat.

– Frankrike var ett felval, det var inte rätt för mig. Blev inte alls vad jag hade tänkt, säger han.

Nära redan i somras

Efter att knappt ha fått spela under vårsäsongen återvände Larsson till Bröndby förra sommaren.

– Det var skönt att komma tillbaka till Danmark. Men mycket hade ändrats under det dryga halvår jag varit borta. Det var ny tränare, ny sportchef och en del av staben var utbytt. Det var ett härligt steg att komma till tryggheten i Bröndby, men sportsligt inte som vi hade tänkt, säger Larsson.

Kontakten med Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson har funnits där hela tiden. Och det var nära att det blev Borås redan i somras.

– Vi hade en dialog, men jag ville ge det en chans till utomlands. Jag har dock alltid tänkt på att återvända – för att bidra. Inte bara för att avsluta karriären, säger högerbacken.

– Elfsborg har fostrat mig till att bli den jag är. Jag vill ge tillbaka både på och utanför planen.

Ska bli pappa

Men just nu har coronaviruset pausat förberedelserna inför allsvenskan. 

Träning och den nystartade ”Elfsborgshjälpen” är dock inte det enda Johan Larsson har i tankarna den närmaste tiden.

– Jag ska bli pappa, Frida och jag ska få vårt första barn. 29 mars är den beräknade dagen för födelsen. Eftersom vi är träningslediga kan jag bli den förste fotbollsspelaren som tar ut tio pappadagar, säger Johan Larsson.