Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag har läst antaganden som är ganska horribla”

IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Alhassan Yusuf är en tänkbar mångmiljonförsäljning för IFK Göteborg.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson och ordförande Mats Engström.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. IFK Göteborg behöver sälja spelare för att hålla ekonomin i balans.

Det bekräftar klubbdirektören Max Markusson, 40.

Samtidigt slår Blåvitt-basen tillbaka mot spekulationerna om det ekonomiska läget i föreningen.

– Jag har läst siffror och antaganden som jag tycker är ganska horribla, säger han i  Blåvit tilläggstid.

IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson och ordförande Mats Engström.Foto: THOMAS JOHANSSON / TT

GT har tidigare berättat att coronakrisen har slagit hårt mot IFK Göteborgs verksamhet och att klubben, som i flera år varit beroende av spelarförsäljningar för att hålla ekonomin i balans, nu vill sälja både sin georgiske storstjärna Giorgi Kharaishvili, 23, och sin nigerianske supertalang Alhassan Yusuf, 19, i sommar.

Det har florerat uppgifter om stora summor i såväl svenska som utländska medier, men enligt GT:s uppgifter har priserna sjunkit på grund av krisen. En rimlig prislapp på Alhassan Yusuf är just nu cirka 20 miljoner kronor och på Giorgi Kharaishvili cirka 10 miljoner kronor.

I IFK Göteborgs egen podcast, Blåvit tilläggstid, kommenterar klubbdirektören Max Markusson uppgifterna.

– Jag har sett prislappar på Alhassan och Giorgi som varit både alldeles för höga och alldeles för låga. Det är inte så att man kan förstå transfermarknaden genom att spela Football Manager – lika lite tror jag inte att man ska tro att vi har för avsikt att släppa våra bästa spelare för en spottstyver heller, säger han och fortsätter:

– Det finns ingen i landets journalistkår som har någon aning om hur vår balansräkning ser ut. Visst, vi kan anta att priser på spelare går både upp och ner, men det är fortfarande ingen som vet mer än vi själva. Men att spekulera hör journalistyrket till, precis som det hör till mitt yrke att inte spekulera utan att bara agera på fakta och följa den plan som ligger.

Giorgi Kharaishvili.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Alhassan Yusuf.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

”Siktet inställt på att göra ett nollresultat”

Däremot bekräftar Blåvitt-basen att IFK Göteborg behöver sälja spelare.

– Under en tid framöver kommer IFK Göteborg agera som en säljande klubb, det vill säga att vi hela tiden behöver sälja spelare för att ha en ekonomi i balans och öka det egna kapitalet. Där är det ingenting som har förändrats. Vi kommer att sälja spelare i år, precis som vi sålde spelare förra året och precis som vi kommer att sälja spelare nästa år.

Han tillägger:

– Det enda vi inte kan råda över är marknaden, och den har förändrats i och med corona – men då får vi anpassa oss efter den. Men att vi har siktet inställt på att göra ett nollresultat – så är det fortfarande.

IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

”Det genererade ett antal miljoner”

Enligt Markusson har IFK Göteborg ”väldigt god kontroll” på läget. Samtidigt medger han att det finns en rad utmaningar.

– Att det är ett svårt läge... det är det ingen som har stuckit under stol med. Men jag har läst siffror och antaganden som jag tycker är ganska horribla. Vi hade en budget i år – som vi fortfarande följer – som sa att vi skulle göra ett nollresultat 2020 och det är fortfarande vår ambition. Sedan på vilket sätt vi når det nollresultatet, det kommer definitivt inte att se likadant ut som vi antog i budgeten, med tanke på att vi inte får släppa in våra supportrar på arenan och så vidare. Men då får vi ta till andra medel. 

– Vi har redan pratat om att vi har kapat en del i kostnaderna. Vi har också hittat andra typer av intäkter som vi inte kunde förutspå det här året: Vi har fått medel från staten, via RF och Tillväxtverket, och våra supportrar har varit helt fantastiska med de bidrag de har lämnat genom medlemskampanjen och vår rekordmatch på Ullevi. Detta genererade ett antal miljoner som vi inte hade kunnat förutspå i början av året, säger Blåvitts klubbdirektör i Blåvit tilläggstid.

IFK GÖTEBORGS EKONOMI 2019 (2018 INOM PARENTES)

Nettoomsättning: 138,5 mkr (127,7)

Vinst vid försäljning av spelare: 39,9 mkr (37,7)

Driftsunderskott: 24,2 mkr (33,5)

Resultat efter skatt: 11,7 mkr (1,3)

Eget kapital 2019-12-31: 22,6 mkr (9,9)

IFK GÖTEBORGS EKONOMISKA RESULTAT

2019: +11,7 mkr

2018: +1,3 mkr

2017: -12,5 mkr

2016: +5,8 mkr

2015: +2,5 mkr

2014: -10,4 mkr

2013: -3,5 mkr

2012: -4,0 mkr

2011: -4,0 mkr

2010: +0,5 mkr

2009: +13,9 mkr