Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Inte jättetroligt – men kan gå fort i den här branschen”

Jakob Johansson.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: ANDERS YLANDER

Rehabträningen går framåt och om någon månad kan han börja jogga igen. 

GT har pratat framtid, EM och IFK Göteborg med Jakob Johansson, 29. 

– Det är väl inte jättetroligt att jag flyttar hem i vinter, men det kan gå snabbt i den här branschen, säger han. 

I slutet av september slet mittfältaren av korsbandet för andra gången. Operationen gick bra och han har trappat upp nivån på träningscykeln. 

– Nu får jag börja svettas lite och kan köra intervaller. Det är inte så roligt, men det känns som att den värsta perioden är över. Allt går som planerat, sakta men säkert åt rätt håll. Om någon månad ska jag kunna börja jogga, säger Jakob Johansson, som har kontrakt med franska Rennes fram till sommaren. 

Förhoppningsvis kan han spela fotboll någon gång i vår, frågan är om det räcker för att komma med i förbundskaptenen Janne Anderssons EM-trupp.

– Det är definitivt inget jag tänker på i nuläget. Nu handlar det bara om att bli bra i knät.

Vad säger Rennes om framtiden?  

– Vi har inte pratat så mycket om det, men jag har fått all tänkbar hjälp med rehaben man kan få här nere och det är jag väldigt tacksam för. 

Jakob Johansson på en landslagsträning i mars.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Hälsat på hos Blåvitt

Johansson har i höst besökt Kamratgården i Göteborg och träffat landslagets sjukgymnast Fredrik Larsson. 

– Hela familjen var hemma på en veckas semester och då var det smidigt att träffas där, men jag har inte tränat kontinuerligt på Kamratgården. 

Tidigare har 29-åringen aviserat att han funderar på att flytta hem till Sverige och börja om efter alla skador. 

– Jag har ju haft kontakt med Blåvitt till och från under alla år jag varit utomlands. Vi har bra kontakt, sedan har vi inte pratat mer specifikt eller konkret om den närmsta tiden. 

Sam Larsson och Jakob Johansson i Blåvitt 2014.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Skulle det kunna bli aktuellt att flytta hem till Blåvitt redan i vinter? 

– Det ser jag väl inte som jättetroligt, men det kan gå fort i den här branschen. Jag tycker att det känns väldigt skönt att köra hela rehaben på ett och samma ställe. Vi får se, först och främst vill jag bli bra i knät. Men jag stänger inga dörrar, jag är öppen för det mesta. 

Kontakt med Robin Söder

Annars trivs familjen Johansson bra i nordvästra Frankrike. 

– Det funkar helt okej, men det är inte så enkelt med språket. Man lär sig inte bara franska rätt upp och ner, det är lite komplicerat. Men annars är det ordning och reda och allt fungerar. Bra stad och, som sagt, bra hjälp från klubben. 

Jakob Johansson, Robin Söder och Stefan Selakovic i en cupmatch 2010. Foto: BJÖRN TILLY / BILDBYRÅN

Det blev 163 matcher i Blåvitt innan flyttlasset 2015 gick till Grekland och AEK Aten. 

Han har fortfarande regelbunden kontakt med Robin Söder, anfallaren som fått ett rejält lyft sedan han flyttade hem från Belgien förra sommaren. 

– Jag har sett många matcher i år, man kan inte missa det när Robin är så het. Han ser riktigt fin ut och det är kul att det har släppt med målskyttet. Det unnar man honom verkligen.